Bajdenova administracija predlaže ograničavanje javnih beneficija za aplikante za zelenu kartu

Bajdenova administracija predlaže ograničavanje javnih beneficija za aplikante za zelenu kartu

Januar gori od decembra: Povećan zastoj u obradi aplikacija za Zelenu kartu
Bajdenova administracija ukida ograničenja za hapšenje imigranata
Amerika objavila srećne dobitnike Zelene Karte 2024. Evo kako da proverite vaš status

Bajdenova administracija predložila je u četvrtak 17. februara nove propise koji bi ograničili broj javnih beneficija koje mogu da koriste imigrantima koji se prijavljuju za stalni boravak u SAD ili zelenu kartu.

Prema tom predlogu radnici na slučajevima imigracije u Sjedinjenim Državama bi uzeli u obzir samo učešće u programima pomoći kao što su dodatni bezbednosni prihod i privremena pomoć za porodice u nevolji, kao i dugoročnu institucionalizaciju koju finansira vlada, kada utvrđuju da li bi imigrantski podnosioci zahteva mogli da postanu „javna naknada“, ili ekonomski teret za zemlju.

Predloženo pravilo, koje će biti otvoreno za komentare javnosti, efektivno bi kodifikovalo smernice izdate od strane Klintonove administracije koje su ograničavale određivanje javnih naknada na vladinu novčanu pomoć i dugoročnu institucionalizaciju koju finansira vlada.

Predlog je i oštro odstupanje od pravila o javnim taksama koje je postavila Trampova administracija, a koja je dramatično proširila vrstu i broj javnih beneficija koje bi se računale na podnosioce zahteva za zelenu kartu, na vaučere za stanovanje, bonove za hranu i Medicaid.

Dok je Trampova administracija tvrdila da promene, koje su takođe uključivale strože zahteve zasnovane na prihodima, promovišu „samodovoljnost“ među imigrantima, zagovornici su osudili pravilo iz 2019. godine  kao test bogatstva usmeren na zajednice imigranta sa niskim primanjima.

U martu 2021. godine Bajdenova administracija je prestala da brani pravilo o javnim optužbama iz Trampove ere od nekoliko pravnih osporavanja i odbacila ga je nakon vraćanja sudskih naloga koji su zaključili da su promene iz 2019. godine nezakonite.

„Pravilo javne optužbe iz 2019. godine nije bilo u skladu sa vrednostima naše nacije“, rekao je u četvrtak 17. februara sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas. „Prema ovom predloženom pravilu, vratićemo se istorijskom razumevanju pojma ‘javne naknade’ i pojedinci neće biti kažnjeni zbog izbora pristupa zdravstvenim beneficijama i drugim dodatnim državnim uslugama koje su im dostupne.

Termin „javne naknade“ je prvi put uključen u zakon o imigraciji u SAD krajem 19. veka kada je savezna vlada počela da ograničava imigraciju, posebno iz neevropskih zemalja.

CBS NEWS

COMMENTS

WORDPRESS: 0