Bajdenova administracija proširuje poreske kredite za električna vozila za Teslu, Cadillac i druge

Bajdenova administracija proširuje poreske kredite za električna vozila za Teslu, Cadillac i druge

Postali ste državljanin Amerike i želite da glasate? Evo šta treba da uradite
IRS upozorava na duži period čekanja za povraćaj poreza
Florida na 48. mestu u Americi po platama nastavnika

Američko ministarstvo finansija menja svoju definiciju „SUV-a“ kako bi se više električnih vozila Tesle, General Motors-a i drugih kvalifikovalo za do 7.500 dolara federalnih poreskih kredita po višim cenama. Odluka je usledila nakon što je izvršni direktor Tesle Elon Musk javno kritikovao bivše standarde, kao i lobiranje GM-a i Ford-a za promenu smernic. Nejasno je kako će ta odluka uticati na smanjenje cena do 20% koje je Tesla najavio prošlog meseca,koje je Model Y učinilo kvalifikovanim za kredite

Američko ministarstvo finansija saopštilo je pre nekoliko dana da menja svoju definiciju „SUV-a“ kako bi više električnih vozila Tesle, General Motors-a i druigh proizvođača automobila učinilo pogodnim za dobijanje do 7.500 dolara federalnih poreskih kredita po višim cenama.

Odluka je usledila naon što je izvršni direktor Tesle Elon Musk javno kritikovao bivše standarde na Twitter-u, kao i proizvođače automobila kao što su GM i Ford Motor koji su lobirali za promenu smernica pre nego što konačna pravila budu objavljena sledećeg meseca.

A Tesla Model Y on display inside a Tesla store at the Westfield Culver City shopping mall in Culver City, California, U.S., on Thursday, April 14, 2022.

Promena podiže ograničenje maloprodajne cene na 80.000 dolara sa 55.000 za vozila kao što su Tesla Model Y, Cadillac Lyriq, Ford Mustang Mach-E i Volkswagen’s ID.4. Ranije neki ili svi modeli ovih vozila nisu se kvalifikovali jer nisu bili dovoljno teški da bi se smatrali SUV-om, prema standardima Ministarstva finansija.

Krediti su deo Zakona o smanjenju inflacije od 437 milijardi dolara Bajdenove administracije, koji je odobren u avgustu. Prema zakonu, SUV vozila mogu imati cenu do 80.000 dolara da bi se kvalifikovala za EV poreske olakšice, dok automobili, limuzine i karavani moraju biti po ceni od 55.000 dolara ili ispod.

Nejasno je kako će odluka uticati na smanjenje cena do 20% koje je Tesla objavila prošlog meseca, a koje je učinilo da Model Y bude kvalifikovan za kredite. Kompanija Tesla nije odmah dala svoj komentar.

Wall Street je ’aplaudiraoTeslinom sniženju cena, ali je takođe bio zabrinut da će pokrenuti rat cena EV i pritisak na marže drugih proizvođača automobila, uprkos rastućim troškovima robe za vozila. Kompanija Tesla je uživala znatno veću maržu profita na svojim električnim vozilima u poređenju sa tradicionalnim proizvođačima automobila.

Ford je pre nekoliko dana rekao da će smanjiti cene svog Mustang Mach-E modela za do 5.900 dolara kako bi se bolje takmičio sa Teslinim Modelom Y. To je uprkos tome što ukupan posao električnih vozila kompanije trenutno nije profitabilan, uključujući neke Mach-E modele koji se prodaju sa gubicima za kompaniju.

Ford je u saopštenju poslatom e-mailom naveo da „iskreno cene pažnju i naporan rad“ zvaničnika Ministarstva finansija.

GM se takođe zahvalio Ministarstvu finansija, i pozdravio promene: „Poravnanje klasifikacije će pružiti potrebnu jasnoću potrošačima i prodavcima, kao i regulatorima i proizvođačima“.

Alijansa za automobilske inovacije (The Alliance for Automotive Inovation), grupa za lobiranje za većinu proizvođača automobila koji posluju u Sjedinjenim Dražavama, takođe je pohvalila ovu odluku.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0