Bajdenova administracija sprema pomoć za imigrante u procesu naturalizacije

Bajdenova administracija sprema pomoć za imigrante u procesu naturalizacije

Evo kada možete očekivati novac za povraćaj poreza ove godine
Želite da radite van Amerike sa zelenom kartom? Evo šta morate da znate
Objavljen spisak zemalja čiji državljani mogu da apliciraju za H-2A i H-2B vize. Saznajte da li građani Srbije imaju pravo da učestvuju u ovom programu

Postoji nada – i finansijska sredstva – za legalne imigrante koji žive u Sjedinjenim Državama i koji čeznu za američkim državljanstvom.

Administracija predsednika Bajdena je signalizirala u ponedeljak da želi da pomogne legalnim stalnim stanovnicima u njihovom procesu naturalizacije.

Od ključne je važnosti da imigrantima koji traže državljanstvo i organizacijama koje pomažu u podržavanju njihovih napora pružimo pomoć i neophodne alate za uspeh u tome“, rekao je sekretar Odeljenja za nacionalnu bezbednost Alejandro Mayorkas u saopštenju za novine.

Jedan od najjačih koraka koje je trentna administracija preuzela bio je ukidanje novog testa građanskog obrazovanja koji imigranti moraju polagati da bi dobii državljanstvo, a koji je bio implementiran od strane Trampove administracije.

Test za 2020.godinu je bio duži i složeniji od prethodne verzije iz 2018.godine. počevši od 1.marta 2021.godine, USCIS (Američka služba za državljanstvo i imigraciju) se vrati ona verziju iz 2018.godine.

Odobreni programi za pripremu državljanstva

Američka služba za državljanstvo i imigraciju je objavila u ponedeljak ekonomsku priliku za organizacije zajednice koje pomažu imigrantima sa zelenim kartama da postanu državljani SAD-a putem naturalizacije.

Agencija za imigraciju je rekla da će subvencionisati, sa dodatnih 10 miliona dolara bespovratnih sredstava, programe za pripremu državljanstva u zajednicama širom Sjedinjenih Država.

Program za državljanstvo i integraciju pomaže onima koji se pripremaju da postanu državljani SAD-a da se uspešno integrišu u američko društvo“, naveo je Mayorkas u saopštenju.

Ova administracija prepoznaje da je naturalizacija važna prekretnica u građanskoj integraciji imigranata i nastavićemo da pružamo podršku pojedincima koji se nadaju da će uspostaviti novo državljanstvo u našoj zemlji“, dodao je kubansko-američki zvaničnik.

Jedan od ključnih uslova da biste postali američki građanin je položiti test naturalizacije – u kojem imigranti moraju dokazati da mogu da čitaju, pišu i govore osnovni engleski jezik i da poseduju osnovno znanje o istoriji i vladi Sjedinjenih Država.

Pro-imigrantske organizacije koje će imati koristi od mogućnosti finansiranja do 2021.godine pomažu imigrantima sa niskim primanjima da postanu građani tako što će ih podučavati engleski, istoriju i građanski.

Program bespovratnih sredstava ima dve kategorije:

  • Službe za upute o državljanstvu i naturalizaciji

Do 8,2 miliona dolara će biti ponuđeno do 22 neprofitne organizacije koje pripremaju legalne stalne stanovnike koji nudeći predavanja za naturalizaciju i usluge prijave za istu, kao što je pomoć za podnošenje Obrasca N-400, odnosno Zahtev za naturalizaciju.

Rok za prijavu je 16.jul 2021.godine, a maksimalna dodela bespovratnih sredstava iznosi 250.000 dolara. Da bi se kvalifikovali, kandidati moraju da se pridržavaju nastavnog plana i programa za obrazovanje odraslih, od strane USCIS-a. Za informacije o nastavnom programu, kliknite OVDE.

  • Program integracija izbeglica i imigranata

Do 1.8 miliona dolara će biti ponuđeno do 6 organizacija koje pomažu stalnim stanovnicima koji su ušli u zemlju u okviru američkog Programa za prijem izbeglica ili su dobili azil. Moraju podučavati veštine i znanja potrebna za sticanje državljanstva i promovisati osećaj pripadnosti Sjedinjenim Državama.

Rok za prijavu je 16.jul. 2021.godine, a maksimalna dodela bespovratnih sredstava iznosi 300.000 dolara.

imigracioni sudovi ponovo rade chicago glasniko rade

Ko je poželjan kandidat za naturalizaciju?

  • Morate imati najmanje 18 godina u vreme podnošenja prijave.
  • Morate živeti u Sjedinjenim Državama kao stalni legalni stanovnik pet neprekidnih godina ili tri ako on/ona ima zelenu kartu dobijenu preko supružnika državljanina SAD-a.
  • Pokažite fizičko prisustvo u Sjedinjenim Državama najmanje 30 meseci tokom poslednjih pet godina ili 18 meseci ako ste u braku sa američkim državljaninom.
  • Pokažite dobar moralni karakter. To znači čistu krivičnu evidenciju za prethodnih pet godina, kao i ne podnošenje lažnih podatka kao deo bilo kog imigracionog obrasca ili postupka. (Osoba sa težim krivičnim delom nije podobna za naturalizaciju).
  • Budite sposobni da čitate, pišete i govorite osnovni engleski jezik i pokažete znanje o istoriji i vladi Sjedinjenih Država.
  • Budite spremni da podržite i odbranite Sjedinjene Države i američki Ustav.

Služba za državljanstvo i imigraciju je najavila da organizuje događaj „angažovanja zainteresovanih strana“ 9.juna 2021.godine od 14:00 do 14:30, kako bi odgovorili na pitanja. Za više informacija podnosioci zahteva mogu nazvati broj telefona 800-518-4726 ili poslati email na citizenshipgrantprogram@uscis.dhs.gov

 

Izvor: Miami Herald 

COMMENTS

WORDPRESS: 0