Bakterija koja “jede” ljudsko meso pronađena u morskoj travi koja stiže na obale Floride

Bakterija koja “jede” ljudsko meso pronađena u morskoj travi koja stiže na obale Floride

Florida od juna ukida $300 dodatne pomoći za nezaposlene
Promotivna akcija Er Srbije u septembru. Do Njujorka za 389 evra po smeru
USCIS predstavio poboljšani online alat za tačnije vreme obrade imigracionih slučajeva

Gigantska masa od 13 miliona tona algi nazvane Veliki sargaski pojas Atlantika stiže na plaže Floride, a naučnici upozoravaju na stvarnu pretnju od gomila raspadajućih algi, posebno visok nivo bakterija Vibrio koje jedu meso, a vrebaju u vegetaciji.

Alarmantno otkriće morskih biologa na Floridi Atlantskog univerziteta (FAU) dodaje opasnu novu dimenziju na napad smeđih algi, koji već preti da pokvari letnju turističku sezonu države jer slojevi truleće trave ispuštaju smrad sličan trulim jajima.

Još je zabrinjavajuće, kažu istraživači, uloga zagađenja okeana u razmnožavanju bakterija koje mogu izazvati bolesti i smrt ako se osoba zarazi. Uzorci testirani u Karibima i Sargaskom moru unutar Atlantika bili su obilni plastičnim otpadom, koji je interagovao sa algama i bakterijama stvarajući “savršenu oluju patogena sa implikacijama kako za morski život tako i za javno zdravlje”.

“Naši laboratorijski radovi su pokazali da su ove Vibrio bakterije izuzetno agresivne i da se mogu zakačiti za plastiku već u roku od nekoliko minuta”, rekao je Trejsi Mincer, vanredni profesor biologije na Okeanografskom institutu FAU-a i Harriet L. Vils koledžu.

On je rekao da pojas algi koji se prostire od Meksičkog zaliva do obale Afrike pruža idealno stanište za “svejedne” sojeve bakterija koje ciljaju biljni i životinjski svet, i povezane “mikrobne flore” koje potencijalno mogu sadržati jake nivoe patogena.

To je postala briga za mnoge, od gradskih ekipa zaduženih za čišćenje isprane morske trave sa plaža Floride kako bi ih učinile privlačnijim za turiste, do samih turista i timova ekološki osvešćenih volontera koji pune vreće smeća ispranim otpacima.

“To je vrlo uznemirujuće videti na plažama, i alarmantno videti svu plastiku koja je upletena u to. A sada čak i više od toga, tu su i štetne bakterije. To je zastrašujuće”, rekla je Sofija Ringel, osnivač neprofitne organizacije Miami Beach-a.

Grupa organizuje čišćenje plaže u subotu kako bi obeležila Svetski dan okeana koji se održava sledeće nedelje, a regruti će preduzeti mere opreza, uključujući debele rukavice, dezinfekciona sredstva i grabilice sa dugim ručkama kako bi izbegli direktni kontakt sa materijalom koji uklanjaju.

Guardian

COMMENTS

WORDPRESS: 0