Bil Gejts ima crne prognoze za Majamiji u novoj knjizi o globalnom zagrevanju

Bil Gejts ima crne prognoze za Majamiji u novoj knjizi o globalnom zagrevanju

American Airlines uvodi nove linije iz Majamija
Okrug Miami-Dade od 12. aprila ukida policijski čas
Presedan: Osiguravajuća kuća sa Floride kažnjena sa milion dolara

Vlasnik Majkrosofta Bil Gejts objavio je novu knjigu o globalnom zagrevanju, a kao prvi primer onoga što može postati „katastrofa klimatskih promena“ koristio je Majami.

Biće mesta blizu okeana koje će porast nivoa mora potpuno izbrisati“, rekao je Gejts u intervjuu za Miami Herald. „Znate, u budućnosti Majami neće izgledati nimalo kao danas. Sve plaže će nestati.

Na pitanje koliko brzo očekuje da se to dogodi Gejts je rekao sledeće „Pa, prilično postepeno, situacija se svake godine pogoršava. Već znate da u Majamiju imate periode u kojima voda poplavi ulice nakon malo većih padavina. I tako će biti svake svake godine, nivo okeana će se samo povećavati. A do kraja veka, situcaija će biti vrlo, vrlo dramatična “.

Obožavam plaže u Majamiju, znate, biciklizam, šetnja, tako je lepo i sva energija ljudi tamo“, dodao je. „I kada pomislim, da jednog dana toga neće biti. Znate, to je nekako tužna stvar.

Gejtsova nova knjiga, „Kako izbeći klimatsku katastrofu“, daje teška predviđanja ne samo za Majami, već i za svet.

Biće sve jačih uragana, poplava, požara i ekstremnih suša, masovnih migracija, ekonomskih kriza i smrtnih slučajeva od prirodnih katastrofa. Do 2050. klimatske promene će verovatno biti jednako smrtonosne kao i COVID-19, a do 2100. mogle bi biti i pet puta smrtonosnije, kaže on.

Ukoliko dramatično ne povećamo napore za smanjenje klimatskih promena – mimo ambicioznih ciljeva smanjenja emisije gasova Pariškog sporazuma o klimatskim promenama iz 190 zemalja – svet se suočava sa „klimatskom katastrofom“, kaže Gejts.

Proširenje trenutnih izvora zelene energije, poput vetra i sunca, neće biti dovoljno, kaže on. To je zato što su ovi izvori energije isprekidani. Vetar ne duva uvek. Sunce ne sija uvek. A mi još nismo izmislili baterije koje mogu da uskladište dovoljno čiste energije.

Izvor: Miami Herald

COMMENTS

WORDPRESS: 0