Bliži se rok za obaveznu vakcinaciju federalnih radnika i kompanija koje sarađuju sa američkim vlastima

Bliži se rok za obaveznu vakcinaciju federalnih radnika i kompanija koje sarađuju sa američkim vlastima

Miami Beach: Centar za testiranje na COVID-19 seli se na novu lokaciju
Air Serbia i JetBlue proširili saradnju novim kod-šer sporazumom
Dorian stiže na obale Floride u blizini West Palm Beacha!

Gotovo polovina od ukupno 10.000 zaposlenih u fabrikama za proizvodnju aviona Tekstron i Spirit aerosistems, u gradu Vičiti u američkoj državi Kanzas, nisu vakcinsani protiv kovida 19.

To se kosi sa obavezeom uvedenom na federalnom nivou, zbog čega rizikuju da ostanu bez svojih radnih mesta, izjavio je jedan od sindikalnih funkcionera.

„Izgubićemo mnogo zaposlenih zbog ovoga“, izjavio je Kornel Adams, šef lokalnog sindikata mašinista.

Kako je ukazao, brojni radnici ne protive se postupku vakcinisanja, već onome što tumače kao mešanje vlasti u lične zdravstvene odluke.Tim povodom angažovan je pravni zastupnik sa sedištem u Teksasu da pomogne zaposlenima i pripremi potencijalne tužbe protiv kompanija ukoliko zahtevi za medicinska ili verska izuzeća od vakcinacije budu odbijeni.

Vreme ističe za kompanije koje nastoje da budu posluju na osnovu federalnih ugovora – da postupe po izvršnoj uredbi američkog predsednika Džozefa Bajdena prema kojoj svi zaposleni koji sarađuju sa federalnim institucijama moraju biti kompletno imunizovani do 8. decembra.

Ta obaveza izazvala je nezadovoljstvo i proteste radnika i republikanskih zvaničnika širom zemlje.

Protivljenje bi, kako se tumači u delu javnosti, moglo uticati na to da hiljade američkih radnika izgubi posao – što bi ugrozilo spor ekonomski oporavak, upozoravaju sindikalni lideri, radnici, ali i rukovodioci kompanija.

Međutim, američki zvaničnici više puta su isticali da nove smernice ne bi značile i otpuštanja jer bi nevakcinisani građani bili u obavezi da se nedeljno testiraju na kovid 19 – ali ne bi bili u opasnosti da dobiju otkaz.

Kompanija Boing, sa više od 7.000 radnika podnelo je zahtev za izuzeće od vakcinacije usled verskih razloga, dok njih oko 1.000 zahteva izuzeće iz medicinskih razloga.

To, kako ukazuje Rojters, iznosi oko 6 odsto od ukupno 125.000 zaposlenih u kompaniji.

Prema smernicama američkih vlasti objavljenim u ponedeljak, kompanije će imati fleksibilnost u pogledu sprovođenja obavezne vakcinacije – što im može omogućiti da izbegnu masovna otpuštanja.
Podaci iz 2020. godine pokazuju da američka federalna vlada zapošljava oko 2,2 miliona civilnih radnika i još 570.000 koji rade za Poštu (USPS). Prema istraživanju univerziteta u Njujorku, za vladu pod ugovorom radi 3,7 miliona ljudi.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0