Blomberg prognozira – Amerika 100% ide u recesiju

Blomberg prognozira – Amerika 100% ide u recesiju

Bogataši podstiču rekordne cene nekretnina na jugu Floride
Svi policajci na Floridi od ove nedelje moraće da sarađuju sa imigracionim vlastima!
Kvalitetna hrana iz Srbije od sada dostupna na Amazonu!

Recesija će sigurno početi u SAD u sledećih 12 meseci, prema novim projekcijama Blumberga. To je u potpunoj suprotnosti s porukama predsednika SAD Džoa Bajdena u susret izborima u novembru, prenosi Indeks.
Najnoviji modeli verovatnoće recesije koje su izradile Blumbergove ekonomistkinje Ana Vong i Eliza Vinger predviđaju veću verovatnoću recesije u svim vremenskim okvirima, pri čemu 12-mesečna procena recesije do oktobar 2023. iznosi 100 posto, u odnosu na 65 posto koliko je prošli put pokazivao model.

Dok je mogućnost recesije unutar 12 meseci prema modelu dostigla 100 posto, izgledi da će recesija nastupiti ranije takođe su porasli. Model predviđa verovatnoću recesije u roku od 11 meseci na 73 posto, što je porast s 30 posto u odnosu na prošlo predviđanje modela, a 10-mesečna verovatnoća porasla je na 25 posto s nula posto.
Loša vest za Bajdena i demokrate

Ta prognoza je jako loša vest za Bidena, koji tvrdi da će SAD izbeći recesiju, a da će, ako do nje dođe, biti blaga. Time želi da uveri građane da ekonomiji dobro ide pod njegovom administracijom. Ali rast kamatnih stopa i inflacija opovrgavaju njegove navode.

Model je sigurniji u recesiju nego druge prognoze. Blumbergova anketa među 42 ekonomista predviđa da verovatnoća recesije u sledećih 12 meseci sada iznosi 60 posto, u odnosu na 50 posto mesec dana ranije.

Ekonomija je glavno političko pitanje za Amerikance u ovom trenutku, pokazuju ankete, a izbori za Senat i Predstavnički dom su za tri nedelje. Informacije o tome da SAD očekuje recesija će naštetiti demokratima, oslabiti uticaj u Senatu i Predstavničkom domu te time i samog Bajdena.

Iako su podaci o zapošljavanju jako dobri, rast inflacije je ipak najveća briga prosečnog građanina SAD.

Novi Magazin

COMMENTS

WORDPRESS: 0