BMW povlači 90.000 vozila u Americi zbog problema sa vazdušnim jastucima

BMW povlači 90.000 vozila u Americi zbog problema sa vazdušnim jastucima

Novi zakon će primorati Twitter, TikTok i druge društvene mreže da povećaju transparentnost
Koronavirus u Majamiju: 25 novih slučajeva, zatvorene škole i restorani sa više od 250 mesta!
Seven Mile most na Floridi otvoren nakon petogodišnjeg zatvaranja

BMW povlači oko 90.000 starijih vozila u SAD-u zbog sve veće pretnje da bi vazdušni jastuci mogli eksplodirati u sudaru. Ovo upozorenje odnosi se na vozila proizvedena od 2000. do 2006. godine koja su prethodno bila povučena zbog zamene neispravnih i opasnih vazdušnih jastuka koje je napravio Takata. Kompanija je koristila amonijum nitrat da naduva vazdušne jastuke u sudaru. Međutim, ova hemikalija može da se pogorša tokom vremena kada je izložena toploti i može da raznese metalni kanister, bacajući gelere koji mogu da povrede ili ubiju vozače i putnike.

Modeli uključeni u opoziv uključuju seriju 3 od 2000. do 2006. godine, seriju 5 od 2000. do 2003. godine i X5 od 2000. do 2004. godine. Svi imaju prednje vazdušne jastuke ispred vozača automobila koje proizvodi Takata.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) saopštila je da vozači treba da parkiraju svoja vozila što pre i kontaktiraju BMW za više informacija. Popravke su dostupne vlasnicima besplatno, kao i mobilna popravka i besplatna vuča.

Vlasnici mogu da odu na veb stranicu BMW-a (klik OVDE) da provere da li je njihovo vozilo pogođeno ili da pozovu BMW-ovu službu za odnose sa kupcima na (866) 835-8615. NHTSA takođe ima alat za traženje opoziva na svojoj veb stranici.

Eksplodirajući vazdušni jastuci koje je napravio Takata ubili su najmanje 33 osobe širom sveta, uključujući 24 u Sjedinjenim Državama. Oko 400 povreda vazdušnih jastuka se dogodilo u SAD.

Povlačenje BMW-a dolazi nakon što su drugi proizvođači automobila povukli svoja vozila zbog istih vazdušnih jastuka koje je proizvela Takata. Honda je saopštila da je već zamenila 99% opasnih inflatora.

Potencijal za opasan kvar doveo je do najveće serije povlačenja automobila u istoriji SAD, sa najmanje 67 miliona Takata vazdušnih jastuka. Vlada SAD kaže da mnogi nisu popravljeni. U svetu je povučeno oko 100 miliona inflatora. Eksplodirajući vazdušni jastuci gurnuli su Takata Corp. iz Japana u bankrot.

 

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0