Broj naturalizacija u SAD dostigao najviši nivo u poslednjih 10 godina

Broj naturalizacija u SAD dostigao najviši nivo u poslednjih 10 godina

Zelena karta vs američko državljanstvo – Ključne razlike, prednosti i nedostaci
Da li imigraciona služba (USCIS) proverava vaše socijalne mreže?
USCIS zvanično potvrdio zahtev CDC-a. Svi kandidati za zelenu kartu od 1. oktobra moraju biti u potpunosti vakcinisani

Nakon pada tokom pandemije Covid-19, broj imigranata koji biraju da postanu državljani SAD raste, prema novoj studiji.

Više od 900.000 imigranata postalo je američki državljanin tokom fiskalne 2022. godine, što je najveći broj u deceniji, prema izveštaju Pew Research Centra objavljenom u petak.

Taj godišnji ukupan iznos je treći po veličini u istoriji i najveći od fiskalne 2008. godine, kada je naturalizovano više od milion imigranata.

U izveštaju su analizirani podaci Odeljenja za unutrašnju bezbednost i Biroa za popis stanovništva iz prva tri kvartala godine.

Nagli porast naturalizacije poklapa se sa opštim porastom imigracije i putovanja u Sjedinjene Države. Drugi izveštaj Pew-a pokazao je povećanje broja ljudi koji dobijaju zelene karte i porast broja turista, međunarodnih studenata i drugih vrsta privremenih migranata.

Prema izveštaju, broj naturalizacija je pao na 81.000 tokom perioda april-jun 2020. godine, kada je pandemija počela, u poređenju sa prosečnih 190.000 naturalizacija svaka tri meseca u prethodnih osam godina.

Uprkos tome što sve veći broj imigranata postaju državljani, mnogi i dalje čekaju da vlada odobri njihove prijave za naturalizaciju. Krajem juna 2022. postojao je zaostatak od 673.000 prijava, što je manje od više od milion u decembru 2020. godine, ali i dalje više nego u periodu između 2012. i 2016.

Naturalizacije za imigrante iz većine zemalja porasle su za 20 odsto u 2022, osim Kine. Naturalizacija kineskih državljana smanjena je za 20 odsto u odnosu na nivoe pre pandemije.

Nosioci zelene karte iz Evrope i Azije (svaki po 73%) najverovatnije će postati državljani SAD, a slede imigranti sa Bliskog istoka i Severne Afrike (72%), podsaharske Afrike (66%) i Latinske Amerike (56 %). Naturalizacije među imigrantima iz ovih regiona porasle su za između 15 i 26 odsto u poređenju sa prosecima pre pandemije.

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0