Cape Romano Dome House – Misteriozne kupole na obali Floride

Cape Romano Dome House – Misteriozne kupole na obali Floride

8 poznatih ulica u Americi koje morate da posetite
St Augustine – Najstariji grad u Americi!
Da li će uskoro biti ukinuta zabrana putovanja u Ameriku iz zemalja EU?

Napuštena kuća, o kojoj su decenijama kružile legende, polako tone. Sagrađena je na obalama Floride 1981. godine u južnom delu Marko Islanda. Ova ultra moderna kuća u obliku kupole je kompleks izdignut iz betonskih stubova koje polako preuzima okean. Razne legende su kružile o ovim mestu, od tajnih sekti do vanzemaljaca, ali istina je da su ove sada napuštene kupole betonske kupole sagrađene od strane penzionisanog naftnog magnataBob Lija. Kuća je sagrađena 1981. godine i prvenstveni Lijev koncept je bio taj da sagradi kuću koja će služiti za odmor njegovoj porodici a istovremeno biti eco-friendly i  dovoljno velika za porodicu. Među betonskim stubovima nalaze se prostorije gde se ložila vatra kao i krov u obliku kupole koji je trebalo da usmeri kišnicu u korita, koja bi se zatim služila za tuširanje i za pranje posuđa.

dome house florida miami glasnik

Prilikom izgradnje uzeto u obzir i burno vreme na Floridi, kupole su napravljene tako da su mogle da izdrže jake uraganske vetrove  bez ostećenja. Nažalost kako je tlo na ivici ostrva počelo da se menja, erozija je konačno učinila da kuca bude nepristupačna. Plaža na kojoj je izgrađena kupola počela je da se sve više tone u okean, sve dok na kraju u potpunosti nije okružena vodom. Ona opstaje zahvaljujuci betonskim stubovima koje je izdizu iznad nivoa vode. 

Kuca je otkupljena 2001. godine, i ako je novi vlasnik pokusao da promeni lokaciju, porezi na imovinu i zabrane izagradnje odlagali su projekat sve dok je šansa za spasavanje postala jako mala. Na kraju se ispostavilo da su napuštene kupole postale dom za divlje životinje i rađanje novih legendi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0