CDC menja smernice za nošenje maski zbog rasta broja zaraženih

CDC menja smernice za nošenje maski zbog rasta broja zaraženih

IRS počeo slanje debitnih kartica sa 1200$ pomoći
Šta učiniti kada aviokompanija kasni sa predajom ili izgubi vaš prtljag?
Tri picerije iz Majamija su na listi 50 najboljih pica u SAD za 2023.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak bi trebalo da izmene smernice za nošenje maski i preporuče da čak i vakcinisani građani pokrivaju lice u zatvorenom prostoru u delovima Sjedinjenih Država gde naglo raste broj slučajeva koronavirusa, prenosi agencija Asošijeted pres, pozivajući se na neimenovanog federalnog zvaničnika.

Slično je prenela i agencija Rojters, koja se takođe pozvala na neimenovane izvore.

Centri su u maju saopštili da građani, koji su u potpunosi imunizovani, ne moraju da nose maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru i drže fizičku distancu u većini slučajeva, navodeći da će to omogućiti da život počne da se vraća u normalu.

Direktorka CDC-a Rošel Valenski u maju je rekla da su nove smernice zasnovane na velikom padu slučajeva koronavirusa, vakcinaciji mlađih ljudi i efikasnosti vakcina protiv različitih sojeva koronavirusa.

U to vreme je međutim bilo preporučeno da vakcinisani Amerikanci i dalje nose maske u avionima i vozovima, na aerodromima, u javnom saobraćaju i u mestima kao što su bolnice i lekarske ordinacije.

Međutim, u Sjedinjenim Državama je trenutno najveći prosečni dnevni broj novozaraženih u svetu. Sedmodnevni broj novih slučajeva naglo raste i trenutno je 57.126, što je međutim i dalje četvrtina od bilansa tokom vrhunca pandemije.

Administracija predsednika Džoa Bajdena u ponedeljak je potvrdila da neće ukidati postojeća ograničenja na dolazak putnika iz inostranstva zbog rasta broja zaraženih i očekivanja da će to biti slučaj i narednih nedelja.

Nošenje maski postalo je i političko pitanje u SAD s obzirom na to da je bivši predsednik Donald Tramp bio protiv obaveznog nošenja maski dok ih je Bajden podržao i nakon preuzimanja dužnosti naložio obavezno pokrivanje lica u pojedinim slučajevima.

U pojedinim američkim državama je na snazi bilo obavezno nošenje maski dok su neke odbijale da izdaju slične smernice ili su pre više meseci ukinule tu pandemijsku meru.

Nove preporuke CDC-a nisu obavezujuće i mnogi Amerikanci, naročito oni u državama koje podržavaju republikance, mogu da odluče da ih ne poštuju.

CDC je ranije ovog meseca izmenio smernice za škole i preporučio da svi koji nisu vakcinisani protiv Kovida 19 nose maske i drže distancu od jednog metra u učionicama.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0