CDC menja smernice za nošenje maski zbog rasta broja zaraženih

CDC menja smernice za nošenje maski zbog rasta broja zaraženih

Tesla Semi uspešno završio prvo putovanje od 500 milja sa punim opterećenjem
Ovo su najsrećnije države Amerike za 2022. godinu!
5 faktora koji će promeniti imigraciju u Americi tokom 2023.godine

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak bi trebalo da izmene smernice za nošenje maski i preporuče da čak i vakcinisani građani pokrivaju lice u zatvorenom prostoru u delovima Sjedinjenih Država gde naglo raste broj slučajeva koronavirusa, prenosi agencija Asošijeted pres, pozivajući se na neimenovanog federalnog zvaničnika.

Slično je prenela i agencija Rojters, koja se takođe pozvala na neimenovane izvore.

Centri su u maju saopštili da građani, koji su u potpunosi imunizovani, ne moraju da nose maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru i drže fizičku distancu u većini slučajeva, navodeći da će to omogućiti da život počne da se vraća u normalu.

Direktorka CDC-a Rošel Valenski u maju je rekla da su nove smernice zasnovane na velikom padu slučajeva koronavirusa, vakcinaciji mlađih ljudi i efikasnosti vakcina protiv različitih sojeva koronavirusa.

U to vreme je međutim bilo preporučeno da vakcinisani Amerikanci i dalje nose maske u avionima i vozovima, na aerodromima, u javnom saobraćaju i u mestima kao što su bolnice i lekarske ordinacije.

Međutim, u Sjedinjenim Državama je trenutno najveći prosečni dnevni broj novozaraženih u svetu. Sedmodnevni broj novih slučajeva naglo raste i trenutno je 57.126, što je međutim i dalje četvrtina od bilansa tokom vrhunca pandemije.

Administracija predsednika Džoa Bajdena u ponedeljak je potvrdila da neće ukidati postojeća ograničenja na dolazak putnika iz inostranstva zbog rasta broja zaraženih i očekivanja da će to biti slučaj i narednih nedelja.

Nošenje maski postalo je i političko pitanje u SAD s obzirom na to da je bivši predsednik Donald Tramp bio protiv obaveznog nošenja maski dok ih je Bajden podržao i nakon preuzimanja dužnosti naložio obavezno pokrivanje lica u pojedinim slučajevima.

U pojedinim američkim državama je na snazi bilo obavezno nošenje maski dok su neke odbijale da izdaju slične smernice ili su pre više meseci ukinule tu pandemijsku meru.

Nove preporuke CDC-a nisu obavezujuće i mnogi Amerikanci, naročito oni u državama koje podržavaju republikance, mogu da odluče da ih ne poštuju.

CDC je ranije ovog meseca izmenio smernice za škole i preporučio da svi koji nisu vakcinisani protiv Kovida 19 nose maske i drže distancu od jednog metra u učionicama.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0