CDC ukinuo preporuku da se ne putuje u Srbiju i druge balkanske zemlje

CDC ukinuo preporuku da se ne putuje u Srbiju i druge balkanske zemlje

Rok za REAL ID produžen za 2 godine do proleća 2025
Vlasnici kuća u Miamiju mogu dobiti pomoć do 1500 dolara za svoju hipoteku
Sve što treba znate o trećem stimulusnom čeku. Evo kako da pratite status vašeg novca

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su u ponedeljak da su za oko 90 stranih destinacija ukinuli preporuku da se ne putuje u te zemlje zbog Kovida 19.

Među zemljama i regionima, koji su sa najvišeg četvrtog spušteni na treći nivo (visokog rizika), su i Srbija i Crna Gora. Nevakcinisanim građanima i dalje se savjetuje da ne putuju u zemlje koje su na trećem nivou.

“Ako imate oslabljeni imuni sistem ili ste u povećanoj opasnosti od teških bolesti, čak i ako ste vakcinisani protiv Kovida 19, razgovarajte sa vašim lekarom o rizicima i razmotrite da odložite put u ovu destinaciju. Čak i ako ste vakcinisani, i dalje možete da budete u opasnosti da se zarazite i da prenosite Kovid 19” navodi se, između ostalog, u preporukama za Srbiju i Crnu Goru.

Među zemljama, za koje je ukinuto upozorenje da se ne putuje, su i Velika Britanija, Francuska, Izrael, Turska, Australija, Grčka, Hong Kong, Italija, Japan, Južna Koreja, Španija i Rusija.

Američke zdravstvene vlasti su prošle nedelje saopštile da će preispitati preporuke za putovanja i da će upozorenje najvišeg, četvrtog nivoa, izdavati “u specijalnim okolnostima, kao što je brzi rast slučajeva ili ektremno visok broj zaraženih”. Trenutno, ni jedna zemlja nije na četvrtom nivou na listi CDC-a.

Stejt department je prošle nedelje saopštio da će takođe značajno smanjiti broj upozorenja da se ne putuje u određene zemlje. Od 215 zemalja i teritorija za koje se izdaju preporuke, trenutno je gotovo 120 na najvišem, četvrtom nivou na listi Stejt departmenta, uključujući veći deo Evrope, između ostalog Srbiju i Crnu Goru, Japan, Izrael i Rusiju.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0