CDC ukinuo uredbu o obaveznom nošenju maski u velikom delu Sjedinjenih Država

CDC ukinuo uredbu o obaveznom nošenju maski u velikom delu Sjedinjenih Država

Razmišljate o kupovini automobila za vašu kompaniju? Sve što treba da znate pre nego što se odlučite na ovaj korak
Besplatni testovi na prisustvo antitela virusa korona na Miami Beach-u
Green Bay najbolje mesto za život u Americi. Majami na samom dnu liste

Većina Amerikanaca moći će da prestane da nosi maskeu zatvorenom prostoru, uključujući i škole, saopštili su u petak iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dugo očekivana promena smernica agencije za maske manje se oslanja na broj slučajeva Covid-19 kao ključnu meru, umesto da daje veću težinu hospitalizacijama i kapacitetima lokalnih bolnica.

Nove smernice stavljaju više od polovine američkih okruga u nizak ili srednji rizik od Covida, što znači da tamo više nisu potrebne maske. Te okruge čine otprilike 70 posto Amerikanaca.

To je dramatičan pomak u odnosu na prethodne smernice, koje su preporučivale maske u okruzima sa značajnom ili visokom transmisijom, kategorijom koja je pokrivala ogromnu većinu zemlje.

Preporuke se odnose na sve, a ne samo na one koji su vakcinisani ili pojačani.

Dr Rošel Valenski, direktorka CDC-a, rekla je na brifingu u petak da promena odražava da je ukupan rizik od teške bolesti od Covid-a manji zbog široko rasprostranjenog imuniteta obezbeđenog vakcinama ili prethodnom infekcijom, poboljšanja u testiranju i dostupnosti novim tretmanima.

NPR

COMMENTS

WORDPRESS: 0