Cene nekretnina u Južnoj Floridi nastavljaju da padaju

Cene nekretnina u Južnoj Floridi nastavljaju da padaju

“Trojka iz Bloka” u Majamiju!
Ovo su najpopularnije inostrane destinacije za američke turiste
Majami proglašen kao treće najprecenjenije tržište nekretnina na svetu

Cene stanova su ponovo pale prošlog meseca u okrugu Miami-Dade i prvi put posle nekoliko meseci u susednom okrugu Broward, što je dobar znak za potencijalne kupce kuće.

Srednja prodajna cena Miami-Dadea pala je na 551.250 dolara za porodičnu kuću u avgustu, u odnosu na 570.000 dolara prethodnog meseca, prema mesečnom izveštaju o prodaji koji je u sredu objavilo Udruženje posrednika za nekretnine u Majamiju. Cene kondominijuma su takođe pale na srednju cenu od 375.000 dolara sa 380.000 dolara u julu.

Pad cena u Miami-Dade okrugu  predstavlja drugi uzastopni mesec, nakon što su cene stalno rasele od septembra do juna i dostigle istorijske visoke cene od 579.000 dolara za kuću i 410.000 dolara za stan.

Cene nikada ne rastu zauvek“, rekla je Ana Božović, osnivač i analitičar tržišta nekretnina. „Stalno povećanje koje smo imali do sredine 2022. nije bilo ni normalno ni održivo.

Broward je u avgustu pokazao prve znake pada tržišta nekretnina. Iako su cene stanova stabilne na 265.000 dolara u proseku, srednja prodajna cena za kuću pala je na 562.500 dolara sa 600.000 dolara u julu.

Tržište nekretnina u Južnoj Floridi se zagrejalo tokom dvogodišnje pandemije zbog oskudnog snabdevanja dostupnim kućama i priliva kupaca van države koji su odlučili da to područje nazovu svojim novim domom. To je podstaklo potražnju i cene jer su mnogi od ovih pridošlica nadmašili lokalne stanovnike i plaćali gotovinom za kuće i stanove.

Ukupne transakcije prodaja stanova su porasle od jula do avgusta širom regiona. Miami-Dade je prijavio 2.505 prodaja, u odnosu na 2.375, dok je Broward zabeležio 2.700 transakcija, više od 2.575 u julu. Zadržavajući duži trend, skoro polovina kupaca prošlog meseca je platila domove u gotovini – da bi verovatno izbegli porast kamatnih stopa na hipoteke, kažu stručnjaci.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0