Cene polovnih kamiona u Americi na istorijskom maksimumu

Cene polovnih kamiona u Americi na istorijskom maksimumu

TOP 10 najprodavanijih automobila u Americi za 2021. godinu
Samo 1 slovo se ne nalazi ni u jednom nazivu američke države. Možete li da pogodite koje je slovo u pitanju?
10 najbogatijih država u Americi za 2022. godinu

Tržište polovnih kamiona dostiglo je jednu od svojih najviših tačaka u istoriji—bez znakova usporavanja.

ACT Research je izvestio da je u martu cena polovnih kamiona  dostigla treću najvišu cenu u istoriji, skočivši na 52.388 dolara po kamionu sa 43.791 dolara samo godinu dana ranije. Najviša prosečna cena kamiona svih vremena od 55.000 dolara zabeležena je 2015. i može biti ugrožena u narednim mesecima i godinama. Technavio, globalna kompanija za tehnološka istraživanja, procenjuje da će se tržište preprodaje polovnih kamiona proširiti po složenoj godišnjoj stopi rasta od više od 4% od sada do 2025.

Ali šta pokreće ovaj rast i zašto stručnjaci veruju da će se nastaviti i u bliskoj budućnosti? Pogledajmo dublje u ovaj eksplozivni rast cena polovnih kamiona.

Nedostatak novih kamiona

Pandemija COVID-19 stvorila je nestašice i kašnjenja u celom lancu snabdevanja, uključujući sirovine i delove potrebne za proizvodnju novih kamiona. U međuvremenu, potražnja za novim kamionima nastavlja da raste. FTR Transportation Intelligence je izvestio da je u januaru naručeno više od 42.800 novih kamiona, što je 144% više nego godinu ranije.

Sa sve više kompanija koje žele da kupe vozila i proizvođača koji nisu u stanju da drže korak, sekundarno tržište polovnih kamiona se povećalo. Međutim, postoji nada da će se, kako pandemija nestaje, zalihe potrebne za izgradnju novih kamiona vratiti na normalne nivoe – ali će možda trebati neko vreme da se cena polovnih kamiona oporavi.

Čudno, to je jedna od najmanjih komponenti koja zadržava proizvodnju. Nedostatak u lancu snabdevanja poluprovodnicima smanjio je dostupnost kompjuterskih čipova, koji se koriste i u kamionima i u putničkim vozilima.

Dok stvari kao što su kablovi, delovi za livnicu, osovine ili gume mogu da se dodaju nakon što se kamion sastavi, nedostatak mikročipova može usporiti celu montažu. Ovi izazovi u kombinaciji sa povećanjem novih porudžbina stvorili su neuravnoteženo tržište.

Od 1. marta, prijavljeni zaostaci naručenih kamiona koji čekaju na izgradnju iznosi 228.000. Prema trenutnoj stopi izrade, bilo bi potrebno skoro godinu dana da se jednostavno otkloni zaostatak ako nije bilo drugih narudžbina.  Pandemija COVID-19 uticala je na mogućnost proizvodnih radnika da budu na licu mesta, što je rezultiralo nedostatkom radne snage.

Prednosti polovnih kamiona

Aukcijske i maloprodajne cene za rabljene kamione novijih modela, male kilometraže, su porasle. Polovni kamioni imaju tendenciju da zadrže svoju vrednost više od drugih vozila jer vozači moraju da se pridržavaju strogih standarda da bi ostali na putu. Mnogi kamiondžije takođe ulažu u svoja vozila, dodajući pogodnosti kada poseduju kamion — kako da bi ga učinili udobnijim dok su na putu, tako i da bi povećali potencijalnu vrednost preprodaje.

Prema J.D. Pover-u, prosečan kamion sa delom za spavanje koji se prodaje u martu bio je star 68 meseci i imao je oko 458.000 milja. Njegova prodajna cena od 57.489 dolara koštala je skoro 30% više nego pre samo godinu dana. Zbog novih nestašica kamiona, kompanije koje tradicionalno izbacuju kamione na trogodišnji ili petogodišnji ciklus mogu ih duže zadržati, dodatno smanjujući dostupnost polovnih kamiona.

Velika potražnja + niska ponuda = visoka cena

Potreba za prevozom tereta je i dalje jaka, a trucking kompanije sa zaposlenim vozačima na putu mogu početi da naplaćuju veće naknade. Ta dodatna sredstva bi se, zauzvrat, mogla iskoristiti za kupovinu skupljih vozila ako i kada postanu dostupna.

Ugovorene cene prevoza su blizu rekordnih nivoa,nakon prilagođavanja sezone. Ovo je pogoršano ljudima koji koriste onlajn naručivanje i isporuku, zajedno sa distribucijom stimulativnih čekova koji su mnogim porodicama obezbedili dodatni prihod.

Uz to, industrija transporta kao celina nalazi se u neobičnoj situaciji. Postoji snažna potreba za vozačima i kamionima. Kompanije i vlasnici/operateri će morati da odluče da li žele da investiraju u novije polovno vozilo, poboljšaju svoju postojeću flotu ili sada staju u red za novi kamion. Nadamo se da se nazire kraj pandemije, postoji nada da bi se proizvodnja novih kamiona mogla povećati u narednim mesecima.

 

Mission Financial Services

COMMENTS

WORDPRESS: 0