Chrysler povlači 330.000 Jeep Grand Cherokee-ja zbog problema

Chrysler povlači 330.000 Jeep Grand Cherokee-ja zbog problema

Ove promene su neophodne pre registracije vozila iz Amerike u Srbiji
305 – Južna Florida uskoro dobija nove pozivne brojeve
Američki Vrhovni sud treći put odbacio pokušaj da se ukine Obamaker

Američka automobilska kompanija Chrysler objavila je povlačenje otprilike 330.000 Jeep Grand Cherokee modela zbog mogućnosti otpadanja zadnjih opruga na nekim novijim modelima, što povećava rizik od sudara. Opoziv obuhvata vozila iz 2022. i 2023. godine, kao i Grand Cherokee L vozila proizvedena između 2021. i 2023. godine.

Prema saopštenju kompanije Chrysler, same zadnje zavojne opruge nisu neispravne, već su pogrešno postavljene na Grand Cherokee modele proizvedene između decembra 2020. i maja 2023. godine. Ta greška može dovesti do otpadanja opruga tokom vožnje, što predstavlja opasnost za vozače i putnike u drugim vozilima, potencijalno uzrokujući sudar bez prethodnog upozorenja i povrede ranjivih učesnika u saobraćaju.

Chrysler je naveo da je povučeno oko 114.300 Grand Cherokee vozila, kao i 217.100 Grand Cherokee L vozila. Kompanija apeluje na vlasnike da odvezu svoje vozilo u najbliži prodajni salon, gde će mehaničari besplatno pregledati ili popraviti opruge.

Zadnje zavojne opruge su deo sistema vešanja vozila i imaju ulogu apsorbovanja udaraca, kao i nošenja težine tela vozila na osovinama. Stručnjaci za automobile upozoravaju da je opasno voziti bilo koje vozilo sa slomljenim ili nedostajućim zadnjim oprugama.

Chrysler je istakao da do sada nisu prijavljene povrede zbog problema sa zadnjim oprugama od 25. maja, kada je poslednji put zabeležen takav slučaj. Međutim, kompanija je reagovala na izveštaj vlasnika čiji je Grand Cherokee model iz 2023. godine imao oprugu koja je spala tokom vožnje.

Opoziv je pokrenut 3. marta ove godine, nakon prijave vlasnika, a Chrysler je od tada primio 17 zahteva za garanciju i dva zapisa o korisničkoj pomoći od vozača u vezi sa ovim problemom.

Chrysler je najavio da će do 28. jula kontaktirati vlasnike Grand Cherokee vozila sa detaljima o opozivu i mogućim popravkama. Kompanija je takođe obećala da će nadoknaditi troškove popravke opruga svakom vlasniku koji može da pokaže potvrdu o servisu.

Ukoliko vlasnici imaju bilo kakva pitanja u vezi sa opozivom, mogu kontaktirati Chrysler na broj 1-800-853-1403 i navesti broj opoziva 64A. Takođe, vozači mogu kontaktirati Nacionalnu upravu za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA) na broj 1-888-327-4236.

Ovo povlačenje vozila zbog problema sa zadnjim oprugama dolazi samo mesec dana nakon što je Jeep povukao oko 89.000 Grand Cherokee vozila zbog pogrešno postavljenih stubova upravljača na modelima između 2021. i 2023. godine. Do sada nisu zabeležene povrede usled ovog problema sa stubovima upravljača, kako je saopštio Chrysler.

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0