Coradia iLint – prvi voz na vodonik sa nultom emisijom gasova u Severnoj Americi

Coradia iLint – prvi voz na vodonik sa nultom emisijom gasova u Severnoj Americi

Florida među 10 najboljih američkih država za preduzetnike. Evo kompletne liste
Da li znate zašto se američka valuta zove dolar?
USCIS predstavio 22 nova lista sa informacijama za imigrante koji ispunjavaju uslove za naturalizaciju

Zainteresovani ste za vožnju vozom na vodonik? Ovog leta će to biti realnost. Kako turistička industrija pokušava da izgradi održiviju budućnost za zaštitu planete, ovaj putnički voz sa nultom emisijom će saobraćati između Kvebeka (Quebec) i Baie-Saint-Paul-a u Kanadi.

Rendering of a blue train traveling along the waterway with bright green grass on either side of it

Ovo će učiniti Kvebek prvom jurisdikcijom u Severnoj Americi koja upravlja putničkim vozom sa nultom emisijom štetnih gasova koji pokreće zeleni vodonik.

Voz Coradia iLint će saobraćati duž reke Svetog Lorensa (St. Lawrence River) dok putuje od Montmorency Falls stanice u Kvebeku do grada Baie-St-Paul, odmarajući se oko četiri sata (Baie-St-Paul ima najviše umetničkih galerija po glavi stanovnika u Kanadi!), a zatim nazad do stanice Chute Montmorency. Voz prolazi kroz sedam priobalnih gradova, a njegov vodonik će proizvoditi Harnois Energies u gradu Kvebek. Alstom, francuska kompanija koja proizvodi vozna vozila širom sveta, u partnerstvu je sa vladom Kvebeka, Reseau Charlevoix, Chemin de fer Charlevoix, Harnois Energies i HTEC, kako bi predstavila ovu novu tehnologiju.

Parc de la Chute-Montmorency je divno istorijsko mesto sa vodopadom od 272 stope (viši od Nijagarinih vodopada, ali ne toliko širok) i funitelom, sličnim gondoli, koji vodi do palube za posmatranje – sve to za samo 15 minuta iz Starog Kvebeka (Old Quebec). Takođe možete rezervisati voz sa turističkim vodičem i degustacijom vina i uzorcima sira, suvih kobasica i drugih žestokih pića (i besplatnu torbu!) tokom zaustavljanja u Baie-St-Paul.

Ovo je ogroman korak napred u eksperimentisanju sa vozom sa putnicima u njemu kako bi se sagledalo kako najbolje da se nastavi sa tehnologijom vodoničnog pogona i krene na tržište Severne Amerike. Naravno, pitate se, kada možete da se vozite? Počev od 17. juna, Coradia iLint će raditi od srede do subote do 30. septembra.

 

Izvor: Timeout.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0