Da li Amerika sprema zamenu za Bitkoin? Šta je digitalni dolar i kada se očekuje

Da li Amerika sprema zamenu za Bitkoin? Šta je digitalni dolar i kada se očekuje

Svaki treći Amerikanac hapšen pre 23. godine, više od 100 miliona ima krivični dosije
Zbog čega se prestonica Floride nalazi u Talahasiju?
Evo zbog čega je očekivani životni vek u Americi najniži u poslednjih 25 godina

Čini se jasno da globalne vlade neće dozvoliti da se nesuvereni oblici novca i dalje šire.

Saslušanje senatskog odbora za bankarstvo o digitalnom dolaru pre dve nedelje nije bilo samo javno istraživanje i uvođenje u koncept digitalne valute podržane od centralne banke, već je korišćeno i kao platforma za javni napad na održivost privatnog („lažnog“ „po rečima senatora Vorena) tržišta kripto valuta (bitkoini, stabilkoinci itd.).

Imajući ovo na umu, kineska vlada je neprekidno pooštravala kontrolu nad kripto-tržištem u Kini, nedavno suzbijajući rudarenje kripto valuta u zemlji. Američko ministarstvo pravde saopštilo je pre nekoliko nedelja da je „povratilo“ 2,3 miliona dolara kripto valute otkupnine prikupljene od hakovanja Colonial Pipeline. I danas je objavljeno da je Južna Koreja zaplenila skoro 50 miliona dolara kripto imovine od građana optuženih za utaju poreza.

Dakle, vlade dekonstruišu blagodati privatnog tržišta kriptovaluta. Dodajte tome, čak i nakon sticanja opsega, privatno kripto tržište i dalje se koristi prvenstveno kao sredstvo korupcije i špekulacija.

bitcoin chicago glasnik

Šta je Digitalni dolar?

Digitalni dolar mogao bi da bude dobro rešenje za Amerikance koji nemaju pristup bankovnim računima ili sistemima za olakšano plaćanje, rekla je Dženet Jelen, američka ministarka finansija.

Jelen je navela da administracija predsednika Džoa Bajdena podržava istraživanja o održivosti digitalnog dolara, što je promena u odnosu na njenog prethodnika Stivena Mnučina.

„Ima smisla da centralne banke razmatraju izdavanje suverenih digitalnih valuta“, rekla je Dženet Jelen na virtuelnoj konferenciji čiji je domaćin bio „Njujork tajms“, prenosi Blumberg.

Jelen je objasnila da bi digitalna verzija dolara mogla da pomogne u savladavanju prepreka kod uključivanja domaćinstava sa nižim primanjima u finansijski sistem.

„Previše Amerikanaca nema pristup sistemima lakog plaćanja i bankovnim računima, i to je ono u čemu bi digitalni dolar, kao digitalna valuta centralne banke, mogao da pomogne. On bi doveo do bržeg, bezbednijeg i plaćanja sa nižim troškovima, što su važni ciljevi“, objasnila je Jelen.

Veliki broj centralnih banaka, među kojima i američke Federalne rezerve, sprovode istraživanja o tome kako bi digitalna verzija njihovih valuta mogla da se koristi.

Zvaničnici centralnih banaka u tome vide i mogućnosti, ali i rizike, pa se ideja digitalnih valuta sporo sprovodi. Do sada je samo Kina uvela pilot-program testiranja digitalnog juana.

„Ovo je najveći korak jednog američkog ministra finansija ka podršci digitalnom dolaru. To je podrška Federalnim rezervama da učestvuju u istraživanjima digitalnih valuta, što do sada nismo videli“, kazao je Džoš Lipski, direktor Geoekonomskog centra Atlantskog saveta.

Američka centralna banka objavila je prošle godine da zaposleni u Federalnim rezervama u Bostonu sprovode istraživanje, zajedno sa MIT-om (Masačusets institut za tehnologiju) u kom im je cilj da formiraju i testiraju hipotetički digitalni dolar.

Ideju korištenja digitalne tehnologije za smanjenje troškova i olakšavanje pristupa prenosu novca podržao je i predsedavajući Bankarskog komiteta američkog Senata, Šerod Braun, demokrata iz Ohaja.

Džerom Pauel, predsedavajući Federalnih rezervi, naveo je, ipak, da je za Ameriku važnije da bude precizna nego prva na tom frontu.

Jelen je dodala da zvaničnici moraju prvo da razreše veliki broj pitanja, uključujući i to kako bi digitalne valute mogle da utiču na tradicionalne bankarske depozite, finansijsku stabilnost, zaštitu potrošača i nedozvoljene transakcije.

„Ima puno nedoumica koja treba razmotriti, ali je to pitanje apsolutno vredno pažnje“, rekla je Jelen.

Njeni prethodnici nisu bili baš raspoloženi za digitalnu valutu, pa je tako Stiven Mnučin 2018. naveo da Federalne rezerve i ministarstvo finansija razmatraju argumente za i protiv digitalnog dolara, ali da misle da za njim trenutno nema potrebe.

Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0