Da li biste živeli ovde? Ovi gradovi u Americi imaju ekstremne vremenske uslove

Da li biste živeli ovde? Ovi gradovi u Americi imaju ekstremne vremenske uslove

FK Eagles Miami – Ubedljiva pobeda u 2.kolu MBSL
Izdavanje pasoša u Americi postalo izazovno: Čeka se čak do 13 nedelja
7 stvari po kojima je Amerika poznata

U Sjedinjenim Državama postoje mesta koja su dom najdivljijih vremenskih prilika na svetu. Ekstremne mećave, razarajuća tornada, mamutski uragani i brutalne poplave su česta pojava i ponekad iz godine u godinu –na istom mestu.

Direktan pristup hladnom vazduhu sa Artktika i tropskom vazduhu iz Meksičkog zaliva često smešta Sjedinjene Države u žestoko ratište gde konkurentske vazdušne mase dočaravaju nasilne oluje.

Mislite da je vreme u vašem gradu divlje? Pogledajte da li se našao na spisku od sedam ludih američkih gradova sa ekstremnim vremenom.

 

Denver

Sneg prekriva lale nakon prolećne oluje koja je zahvatila međuplaninski zapad i ostavila do šest centimetara snega dok je 16.aprila u Denveru i regionu donosila hladne temperature. (David Zalubowski/AP)

Grad visok milju uobičajeno viđa ekstremne temperaturne promene tokom leta i jeseni, sa fluktuacijama između zime i leta, naizgled rutinskim. Denver i Boulder su sa 32 stepena prešli na sneg za samo 24h u septembru, i pali sa 27 stepeni na sneg za samo osam sati između 9. i 10.oktobra 2019.godine.

Osvrnuli smo se na podatke vredne više od jedne decenije i otkrili da se velike promene temperature u Denveru javljaju u proseku dva ili tri puta godišnje, sa mnoštvom vremenskih prilika u poslednjih 10 godina.

Ako izazov oblačenja za ove vremenske uslove nije bio dovoljan, Denver godišnje prosečno ima oko 54 centimetra snega. Grad su tokom prolećnih meseci često pogađale jake oluje, a čak se povremeno suočava i sa pretnjom tornada.

 

Bismarck

Nagomilani sneg ispred državnog Kapitola u Bismarck-u, N.D. 11.oktobra 2019.godine (James MacPherson/AP)

 

U Bismarck-u, N.D. živi skoro 75.000 ljudi. Nalazi se na severnom vrhu Great Plains Tornado aleje i ima nekoliko bližih susreta sa čudovišnim vetrovima. F5 je zavijorio južno od grada 29.maja 1953.godine, godinu dana nakon što je F4 prošao severno. Još jedan tornado F3 je prohujao južno od centra grada 30.jula 1981.godine; roj tornada je u novembru 2000.godine oštetio domove u gradu i oko njega, praćeni mećavom kasnije te nedelje.

Ako jaka grmljavina nije vaša omiljena stvar na svetu, najbolje je da prigrlite ekstremni sneg i ekstremnu hladnoću. Biscmark prosečno godišnje ima 129 centimetara snega, što često pada krajem aprila ili maja. Grad takođe svedoči da se šest dana svake godine minus spusti ispod 20, a živa pada i do -45.

Poput Denvera, Biscmark može biti grad sa ogromnim temperaturnim promenama. „U Severnoj Dakoti nema razloga zašto ne biste želeli da istog dana nosite kratke pantalone i zimski kaput“, navodi u svom eseju Mark Schneider, meteorolog iz Odbora za istraživanje atmosfere Severne Dakote. „Napokon, velike promene temperature su način života ovde“.

 

Oklahoma City

Delimično oblačno sa šansom za tornado? Otprilike 300 tornada je pogodilo četiri okruga koja čine Oklahomu City – Oklahoma, Cleveland, Canadian i Pottawatomie – od 1950.godine. neka mesta su pogođena sa višestrukim F5 tornadima. Ako živite u gradskim granicama, šanse da ćete se zaštititi od tornada su dva ili tri puta godišnje.

U Sooner državi, tornada su deo načina života – a vremenska prognoza je često pitanje života il smrti. Sezona tornada u Oklahomi traje od 1.januara do 31.decembra.

Proleće i jesen su posebno burni meseci u Oklahoma City-ju. Nije retkost da se temperatura od 15 stepeni širi po celoj državi, sa vremenom smrzavanja u Panhandle-u i letnjom toplinom na jugoistoku. Padovi ekstremnih tempreatura su redovni. Jesen nije postepeni prelaz, već borba između leta i zime.

Ledenice vise sa dalekovoda i stubova u Oklahoma City-ju tokom ledene oluje krajem oktobra. (Brad Carl)

 

Oklahoma City je takođe poslednjih godina zabeležila brojne hitne poplave, dok je ledena oluja krajem oktobra isključila struju na 300.000. Grad prosečno ima nešto manje od 20 cm snega godišnje. A gromoviti sneg i grmljavina nisu toliko neobični.

 

Salt Lake City

Čovek prolazi pored srušenog drveta u utorak, 8.septembra u Salt Lake City-ju. Vetrovi uragana su izazvali veliku štetu i nestanak struje širom Severne Jute. (Rick Bowmer/AP).

 

Poput Denvera, Salt Lake City prosečno godišnje ima oko 142 cm snega. U julu je prosečna gradska najviša temperatura blizu 33 stepena, a najviša je u -1 tokom zime. Nadmorska visina grada – 4200 stopa – i relativno suva klima omogućavaju velike sezonske oscilacije temperature.

Oštro vreme nije prečesto u glavnom gradu države, iako je tornado F2 11.avgusta 1999.godine ubio jednu osobu u centru grada i naneo štetu od 170 miliona dolara. Juta takođe može povremeno videti i opake oluje – poput serijskog derech-a koji je prošlog juna doneo vetar od 100 mph u delove države. takođe je doneo i dramatičan sezonski preokret. 5.juna 2020.godine, Salt Lake City je zabeležio svoje najranije trocifreno očitavanje ikada zabeleženo. Do ponedeljak je sneg padao u planinama u blizini.

Među najfascinantnijim elementima vremena Salt Lake City-ja su rotorski vetrovi. 8.septembra, vetrovi „nizbrdo“ su naletima od 100mph ubrzali niz planine Wasatch severno od Salt Lake City-ja. Najjačim udarima su prethodili zvukovi dok su se valovi kotrljali niz padinu planinskog lica. Oko 180.000 ljudije izgubilo struju.

 

Chicago

Svakodnevno, vreme u Čikagu možda ne deluje posebno neobično. Tipične letnje temperature dosežu vrhunac i do 26 stepeni a prosek padavina je sredina – oko 93 cm godišnje i oko tri metra snega.

Međutim, grad se bavi praktično svim vrstama ekstremnih vremenskih uslova. Uzmimo recimo snežne oluje. Međava na Dan Groundhog-a iz 2011.godine je donela 50 cm snega za dva dana, nasukavši stotine vozača na Lakeshore Drive-u dok je bes oluje hujao gradom. Grom je pogodio zgrade u centru grada tokom vrhunca oluje, dajući, sada svetski poznat, klip Jim Cantore-a koji reaguje u momentu.

Grad može da iskusi i brutalne temprature. Vetroviti grad se 2019.godine spustio na -23 stepena i uspeo je da padne ispod -10, većine godina. letnji vrhunci se često kotiraju na 37 stepeni, ali su ograničeni umerenim uticajem jezera Michigan. Zloglasni toplotni talas 1995.godine je okrivljen za najmanje 70 smrtnih slučajeva.

Čikago takođe povremeno viđa derecho-se, poput nasilnog grmljavinskog kompleksa koji je u avgustu oslobodio vetar od 80mph kao i tornada. (A za one koji ih nikada nisu čuli, jedinstvene čikaške sirene za tornado su ekstremno jezive).

 

Boston

Bilo koji izdržljivi stanovnik New England-a će vam reći da je vreme u Bostonu poput pakovanja razdražljivosti Majke prirode. Tokom 2015.godine, za samo mesec dana, palo je neverovatnih 238 cm snega zapamćenog kao zloglazni „nalet mećave“. Snežne oluje i mećave su zaustavile grad, a ulice koje se neprestano sužavaju su se pretvorile u jednosmerne puteve; poslednji sneg se nije otopio do sredine jula.

Boston se svake jeseni susreće sa „severoistočni-cima“, odnosno prostranim sistemima niskog pritiska poznatim po obilnim padavinama, vetru i poplavama. Vetrovi u ovim olujama često prelaze 70 ili 80mph. U proleće, snežne oluje u kasnoj sezoni ili „hladni frontovi“ mogu činiti Boston ledenim, dok centralni i zapadni Massachusetts uživa u suncu i svim njegovim blagodetima. Život u Bostonu nije za one sa slabijim srcem.

Povremeno se grad suočava i sa težim vremenskim uslovima. Tokom 4.avgusta 2015.godine, grad veličine lopte za golf povezan sa superćelijskom grmljavinom je zasuo Čikago. Godinu dana pre toga, međunarodni aerodrom Logan je za dlaku propustio nezabeleženi tornado EF2 koji je pogodio primorski grad Revere.

 

Fairbanks, Alaska

Zapanjujući pogled na severno svetlo koje pleše nad Nacionalnom meteorološkom službom u Fairbanks-u. (NWS, Fairbanks)

 

Da li ste ikada čuli za odmor na -40? Prilično je često videti tako niske temperature zimi. Ustvari, najniža temperatura od -45 se znala dogoditi praktično svake zime. Sada je sve ređe zbog klimatskih promena.

Na tako niskim temperaturama, „ledena magla“ može nastati disanjem. Vlaga u vašem dahu zapravo može da stvori oblak sa laganim vetrovima i temepraturama ispod -37.

Najniži gradski minimum se od -54 stepeni je bio postavljen 14.januara 1934.godine.

Međutim, verovali ili ne, leta zaista mogu biti topla. Fairbanks postiže 32 stepena svake četiri godine (otprilike). Rekord grada je 35 stepeni koji je postavljen 1969.godine.

Ako divlje temperature nisu bile dovoljne da vas nerviraju, uzmite u obzir da velika širina Fairbanks-a znači da tokom godine doživljava velike ekstremne promene dnevnog svetla. Sunce izlazi samo na 3 sata i 42 minuta u zimskoj kratkodnevnici u decembru, ali zalazi samo na 2 sata i 12 minuta tokom najdužih dana dugodnevnice u junu.

To omogućava zimi spektakularne poglede na polarnu svetlost ili Severno svetlo.

 

Izvor: WashingtonPost

COMMENTS

WORDPRESS: 0