Da li je abortus sada legalan na Floridi? Evo šta kaže zakon

Da li je abortus sada legalan na Floridi? Evo šta kaže zakon

Evo šta vam je sve potrebno da izvadite REAL ID na Floridi
Smeta vam vlaga u Majamiju? Pogledajte koje države i gradovi Amerike imaju najveću vlažnost vazduha
Fondacija Ana i Vlade Divac u 2021. godini usmerila 2,1 milion dolara za bolji život građana Srbije

Odluka Vrhovnog suda SAD u petak da poništi Roe protiv Vejda znači da je sada na državama da odluče da li je abortus legalan i u kojoj meri. Na Floridi, koju predvode republikanski guverner Ron DeSantis i zakonodavna vlast koju kontrolišu republikanci, to može značiti veća ograničenja abortusa. U aprilu je DeSantis potpisao zakon o zabrani većine abortusa nakon 15 nedelja trudnoće, koji je stupio na snagu 1. jula. Florida je ranije dozvoljavala abortus do trećeg trimestra – oko 24 nedelje. Ali za razliku od najmanje 18 drugih država, Florida nije zadržala nijednu zabranu abortusa u knjigama pre značajne presude niti je donela bilo kakve takozvane zakone o „okidaču“ koji bi potpuno zabranili abortus u trenutku kada je Roe protiv Vejda poništen.

To znači da je abortus i dalje legalan na Floridi uprkos presudi od petka, rekao je Hauard Vaserman, profesor na Pravnom fakultetu Međunarodnog univerziteta u Floridi, „zato što na Floridi ne postoji zakon koji ga ograničava“. „Trenutno ne postoji zakon [Floride] koji zabranjuje abortus, barem ne pre održivosti“, rekao je Vaserman, misleći na naučni prag do 24 nedelje trudnoće.

Počevši od 1. jula na Floridi, „linija će trajati 15 nedelja“, rekao je on. Merit Mekalister, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Florida Levin, rekao je da je značaj presude za Floridu u tome što bi država potencijalno mogla da ode i dalje od 15-nedeljne zabrane i u potpunosti zabrani većinu abortusa.

Miami Herald

COMMENTS

WORDPRESS: 0