Da li je engleski službeni jezik u SAD? Sedam činjenica koje niste znali o zvaničnom jeziku Amerike

Da li je engleski službeni jezik u SAD? Sedam činjenica koje niste znali o zvaničnom jeziku Amerike

Zbog čega glavni grad Amerike, Vašington DC nije savezna država?
Venetian Causeway – najstariji most u Majamiju
American Suburbs – Interesantna priča o nastanku prvih američkih predgrađa

Službeni jezik se odnosi na jezik (ili više jezika) koje vlada jedne zemlje koristi za službeno poslovanje. Praksa usvajanja – ili neprihvatanja – službenog jezika može postati veoma kontroverzna. Na kraju krajeva, jezik se blisko ukršta sa nasleđem i nacionalnim identitetom, što izaziva snažne reakcije i mišljenja ljudi. Imajući to u vidu, koji je službeni jezik Sjedinjenih Država? Imamo odgovor, kao i još šest činjenica koje verovatno niste znali o službenom jeziku SAD-a.

  1. Sjedinjene Države nemaju službeni jezik

Istina je! Ne postoji službeni jezik Sjedinjenih Država na saveznom nivou. Rasprava o tome da li će se usvojiti službeni jezik ili ne traje najmanje od 1750.godine. Ipak, velika većina ljudi u Sjedinjenim Državama govori engleski (oko 300 miliona), što ga čini de facto (u praksi, umesto zakonski) službenim jezikom u zemlji.

  1. Više od polovine američkih država je učinilo engleski službenim jezikom

Iako ne postoje zakoni koji propisuju da je engleski službeni jezik na saveznom nivou, 31 država ima svoje zakone koji ga proglašavaju službenim jezikom na državnom nivou, što obično samo znači da se mora koristiti za vladinu komunikaciju.

  1. Tri države pored engleskog imaju i druge službene jezike

Havaji su 2015.godine priznali havajski ’pidgin’ engleski kao službeni jezik. Od tada je Južna Dakota učinila Sioux oficijalnim jezikom, a Aljaska je dodala više od 20 autohtonih jezika.

  1. Govor stranog jezika je u javnosti nekada bio ilegalan u delovima SAD-a

Tokom i posle Prvog svetskog rata, kada je u Nemačkoj bilo veliko nemačko raspoloženje, delovi Srednjeg zapada su učinili zločinom govoriti nemački i druge strane jezike u javnosti. Bilo je i nekoliko drugih perioda kada se govor stranog jezika u Sjedinjenim Dražvama smatrao opasnim.

  1. Danas, SAD ostaju središte mnoštva jezika

Možda nema zvaničnog jezika, ali postoji najmanje 350 različitih jezika koj se govore u Sjedinjenim Državama. Posle engleskog, prvih pet po izvornim govornicima su španski, kineski (uključujući kantonski, mandarinski i druge sorte), francuski (i francuski kreolski), tagaloški i vijetnamski.

Napomena: ova lista se verovatno malo promenila nakon popisa 2020.godine.

 

  1. Čak i među izvornim govornicima engleskog jezika postoji gomila varijacija u jeziku

Prema lingvisti Robert Delaney-u, koji je razvio kartu Sjedinjenih Država po regionalnim dijalektima, u Sjedinjenim Državama postoje najmanje 24 dijalekta američkog engleskog jezika. Delaney piše da dijalekt ima „svoju gramatiku, rečnik, sintaksu i uobičajene izraze, kao i pravila izgovora“, što ga razlikuje od akcenta koji se odnosi samo na način izgovora reči.

  1. I još jedna stvar: nemački se nikada nije razmatrao kao službeni jezik

Postoji ubedljiva priča da je nemačkom nekada „jedan glas nedostajao“ da postane službeni jezik Sjedinjenih Država, ali je to mit. Tokom 1795.godine, glasalo se o tome da li će se savezni zakoni štampati i na nemačkom i na engleskom. Glasanje o prekidu i ponovnoj raspravi o preporuci nije uspelo sa 42 prema 41, pa istoričari veruju da je započela priča da je nemački za dlaku bio daleko od toga da postane službeni jezik.

 

Izvor: Babbel

COMMENTS

WORDPRESS: 0