Da li je moguće provesti šest meseci van Amerike ako imate zelenu kartu?  Evo odgovora na ovo bitno pitanje

Da li je moguće provesti šest meseci van Amerike ako imate zelenu kartu? Evo odgovora na ovo bitno pitanje

Pasoš ili pasoška kartica? Sve razlike, prednosti i kako da ih izvadite
Trampova nova imigraciona pravila otežace proces dobijanja zelene karte!
Kongres razmatra zakon koji bi milionima imigranata omogućio dobijanje zelene karte

Postoji mnogo razloga zašto biste, kao zakoniti stalni stanovnik (Legal Permanent Resident), mogli da putujete van Sjedinjenih Država na duže vreme. Takođe biste se mogli zaglaviti izvan Amerike tokom pandemije Corona virusa, bez mogućnosti da se vratite iz bilo kojih razloga.

Naravno, pitate se „Mogu li sa svojom zelenom kartom ostati duže od šest meseci van Sjedinjenih Država?“. Dobra veste je da možete. Međutim, morate dobro planirati. U zavisnosti od vaše situacije, mogu postojati i posledice po vaš povratak ili vaš zahtev za naturalizaciju koji je u procesu. U nastavku ćemo detaljnije istražiti ove teme.

Koliko dugo vlasnik zelene karte može ostati izvan Sjedinjenih Država?

Može ostati izvan Sjedinjenih Država koliko god želite. Međutim, ono što morate da izbegnete jeste da izgleda kao da ste napustili svoj zakoniti status stalnog boravka.

Ako predugo ostajete izvan Sjedinjenih Država, službenik za carinu i zaštitu granica (CBP službenik) u ulaznoj luci (na primer, aerodrom) mogao bi da se zapita da li ste napustili (tj.odustali) od statusa zakonitog stalnog boravka. Službenik ima pristup evidenciji koja prikazuje vaše prethodne ulaske i izlaske iz Amerike. Mogli bi vam postaviti pitanja poput toga gde ste bili, koliko dugo ste bili odsutni, šta ste radili tamo i kakve ste veze zadržali u Sjedinjenim Državama dok ste bili odsutni.

Kada stignete u ulaznu luku, morate da ispunite dva zahteva kako biste izbegli nadzor od strane CBP službenika. Ako ispunjavate oba uslova, biće vam dozvoljeno da se vratite u Ameriku bez ikakvih problema. Ako jedan od njih nedostaje, možda ćete biti pod lupom CBP službenika.

Ova dva zahteva su:

  • Mora da ste bili izvan Sjedinjenih Država manje od 180 dana (6 meseci)
  • Da niste napustili svoj LPR status putovanjem u inostranstvo koje nije bilo privremeno (odnosno, sve vaše posete van Sjedinjenih Država moraju biti privremene)

Najbolji način da izbegnete napuštanje LPR statusa je da se uverite da su Sjedinjene Države vaš primarni dom i da su sve posete vani – privremene. U suštini, morate biti sigurni da ste u Sjedinjenim Državama više dana u godini nego što ste van njih. Sva vaša putovanja moraju imati privremenu svrhu (na primer, poseta porodici ili odlazak na poslovno putovanje).

Pogledajmo ova dva zahteva malo detaljnije.

Šta je, zapravo, šestomesečno pravilo o (ne)napuštanju Sjedinjenih Država?

Kao što smo u prethodnim redovima objasnili, šestomesečno pravilo je jedan od elemenata koji pokazuje da niste napustili svoj LPR status. Ako ste izvan Sjedinjenih Država duže od 180 dana (6 meseci) u godini, mogli biste se smatrati da ste napustili svoj LPR status.

U pravilo od 6 meseci se ne računaju samo uzastopni dani. Pravilo od 6 meseci broji ukupne dane (uzastopne ili ne) u kojima ste bili izvan Amerike. Ovaj ukupan broj mora biti manji od 180 dana ako želite da izbegnete kontrolu.

Zapamtite, samo to što ste izvan Sjedinjenih Država manje od 180 dana u godini ne znači automatski da CBP službenik neće pomno proučavati vaša putovanja. Ako službenik veruje da vaš boravak van Amerike nije bio privremen, oni i dalje mogu zaključiti da ste napustili svoj LPR status.

Kako je definisano određenje – „privremeno“?

Sada znate da je vaša poseta van Sjedinjenih Država morala biti privremena. Ali, kako je tačno definisano „privremeno“ i kako ćete znati kada će se vaše putovanje smatrati privremenim?

Nažalost, ne postoji određeni vremenski rok koji sudovi smatraju privremenim. Da li je vaše putovanje bilo privremena poseta inostranstvu, ima mnogo veze sa svrhom zbog koje ste putovali i namerom koju ste imali tokom putovanja, a ne nužno i sa stvarnim vremenom u kom ste bili.

Više o tome kako je sud pokušao da definiše „privremeno“, možete pročitati klikom OVDE. Nažalost, njihova definicija je i dalje vrlo nejasna.

U osnovi, morate pokazati da je svrha vašeg putovanja privremena. Poseta porodici, odlazak na posao ili putovanje na posao bi se smatralo privremenim. Pokazivanje vaših veza u Sjedinjenim Državama, poput posedovanja ili iznajmljivanja imovine, posedovanje bankovnog računa i podnošenje poreza, vam takođe mogu pomoći da pokažete da se nameravate trajno vratiti u Ameriku nakon privremenih putovanja.

Da li morate da se vratite svakih 6 meseci?

Kratak odgovor je ne, ne morate. Ako ćete putovati duže vreme, samo se morate uveriti da imate ispravne dokumente. Vraćanje na svakih 6 meseci će pomoći vašem LPR statusu da ne bude pod lupom ili da se smatra napuštenim. Ali ne postoji zahtev da se morate vraćati u Ameriku svakih 6 meseci.

Kako se vratiti u Sjedinjene Države nakon putovanja

Ako znate da ćete dugo putovati ili ćete duže vreme biti izvan Sjedinjenih Država, neophodno je unapred isplanirati i nabaviti odgovarajuća dokumenta. Ovo će vam pomoći da pokažete da niste napustili svoj LPR status i sprečiće da vam ulazak nazad u Sjedinjene Države bude odbijen.

Važeći dokumenti za ulazak

Kao vlasnik zelene karte, morate pokazati određene dokumente pre nego što vam bude dozvoljeno da se vratite u Sjedinjene Države.

Ako ste izvan Država manje od godinu dana, za ponovni ulazak će vam biti potrebna samo zelena karta (I-551) ili boravišna viza.

Međutim, ako ćete biti izvan Sjedinjenih Država duže od godinu dana, moraćete da podnesete zahtev za dozvolu za ponovni ulazak.

Podnošenje zahteva za dozvolu za ponovni ulazak

Ako planirate da ostanete izvan Sjedinjenih Država duže od godinu dana, moraćete da podneete zahtev za dozvolu za ponovni ulazak. U suprotnom, povratak vam neće biti dozvoljen. Moraćete da podnesete zahtev za dozvolu za ponovni ulazak (takođe poznat kao Obrazac I-131, Zahtev za putnu ispravu) u Službi za državljanstvo i imigraciju (USCIS) pre nego što krenete na putovanje. Ne možete se prijaviti dok ste van Sjedinjenih Država, pa se obavezno prijavite pre nego što odete.

Imajte na umu da će vaša dozvola za ponovni ulazak važiti samo dve godine od datuma izdavanja. Ovaj period se ne može produžiti. Ako boravite izvan Sjedinjenih Država nakon „isteka roka važenja“ dozvole za ponovni ulazak, možda će vam biti odbijen ulazak nazad. Napomena: ako ste uslovno nastanjeni (conditional permanent resident), vaša dozvola za ponovni ulazak ističe istog dana kada i uslovna dozvola za stalni boravak ističe.

Više informacija o podnošenju zahteva za dozvolu za ponovni ulazak možete pronaći klikom OVDE.

Mogu li stalni stanovnici više puta napustiti Sjedinjene Države i vratiti se?

Kao legalni stalni stanovnik (LPR), možete napustiti Sjedinjene Države koliko god puta želite i vratiti se sve dok ne napustite svoj LPR status, a imate ispravne dokumente za ponovni ulazak.

Imajte na umu da iako ćete biti u mogućnosti da se vratite u Sjedinjene Države, boravak izavn Amerike duže od godinu dana bi mogao značiti da će vaši periodi čekanja na naturalizaciju morati početi ispočetka. Da biste to sprečili, možete podneti Obrazac N-470, odnosno Prijavu za očuvanje boravišta. Više o ovom obrascu možete pročitati klikom OVDE.

Zaključak

Sada znate odgovor na pitanje „Mogu li ostati van Amerike duže od šest meseci sa zelenom kartom?“. Da, možete, sve dok putujete privremeno. U suprotnom, moglo bi se smatrati da napuštate svoj LPR status. Nemojte se iznenaditi u povratku sa vašeg putovanja. Dobro planirajte i poznajte činjenice. Zapamtite, ako nećete biti duže od godinu dana, obavezno se prijavite za dozvolu za ponovni ulazak PRE odlaska.

 

Izvor: Stilt.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0