Da li je nezakonito da imigrant bez dokumenata započne biznis u Americi

Da li je nezakonito da imigrant bez dokumenata započne biznis u Americi

Veliki zaostatak USCIS-a: Skoro 400 000 imigranata čeka na intervju za “Zelenu Kartu”
Kako da znate jeste li ste ispunili uslove da postanete državljanin Amerike?
Koja imigrantska zajednica je najbrojnija u Americi?

Evo nekoliko pravnih briga o situaciji kada ilegalni imigranti ne rade za američkog poslodavca već imaju svoje poslovanje

U ovom kratkom članku ćemo odgovoriti na često postavljano pitanje o radu u Sjedinjenim Državama i razjasniti nekoliko nedoumica u vezi pravnih osnova date situacije.

Pitanje: Ja sam u Sjedinjenim Državama bez imigracionih dokumenata i pomažem svojoj tetki u njenom restoranu. Sada bih želeo da otvorim svoj ogranak, u vidu kamiona sa hranom. U kakve pravne nevolje mogu doći?

Odgovor: Dobrodošli u jedno od velikih nerešenih pitanja imigracionog zakona. Ovo pitanje je postavljeno od strane hiljade drugih vlasnika preduzeća koji nemaju imigraciona dokumenta. Mnogi od njih su ipak krenuli i započeli posao; i uglavnom su naišli na nekoliko prepreka od strane vladinih regulatora, banaka i institucionalnih zajmodavaca, ili čak organa za sprovođenje imigracije.

Evo kako stoje stvari: američki zakon o imigraciji (koji je federalni, što znači da se poštuje u celoj naciji) nigde ne kaže da je imigrantu bez dokumenata zabranjeno da poseduje posao. Zakon čini da je boravak u Sjedinjenim Državama sam po sebi nezakonit, naravno; ovo delo je kažnjivo deportacijom i raznim zabranama po povraku u Sjedinjene Države nakon uklanjanja ili drugog odlaska. Ali, bilo je slučajeva gde je osoba bez dokumenata uhvaćena u Sjedinjenim Državama i vlasništvo nad firmom je zapravo gledano kao tačka koja ide u njihovu korist kada su se branili pred opasnijom tačkom – tačkom deportacije.

Zakon takođe čini nezakonitim da neko zaposli radnika bez dokumenata. Ovo proizilazi iz Zakona o reformi i kontroli imigracije ili IRCA (koji se nalazi u 8 U.S. Code § 1324a). Preduzeća koja zapošljavaju radnike bez dokumenata mogu biti kažnjena novčanim kaznama, oduzimanjem imovine, a u slučajevima ponvoljenih kršenja, krivičnim hapšenjem.

Ipak, američki organi za sprovođenje zakona očigledno nisu pokušali da iskoriste ovaj odeljak IRCA da bi argumentovali da vlasnik preduzeća zapošljava sebe (ipak, moglo bi se dogoditi).

Suština je u tome da vam nijedan advokat ne može sa sigurnošću reći da je nezakonito započeti posao ako ste osoba bez dokumenata u Sjedinjenim Državama; i po istom principu, nijedan advokat vam ne može savetovati da to uradite (međutim, to ne bi trebalo da vas spreči da se konsultujete sa advokatom kako biste saznali najnovije informacije o ovom pitanju i da li možda imate druge opcije da regulišete svoj imigracioni status).

Šta god da uradite, vodite računa da se pridržavate drugih zakona Sjedinjenih Država koji regulišu mala preduzeća, kao što su oni u vezi sa dozvolama, zdravstvenim kodeksima, zakonima o radu i tako dalje.

 

Izvor: Nolo.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0