Da li je ovo moguće: Ovi delovi Floride će u potpunosti biti pod vodom

Da li je ovo moguće: Ovi delovi Floride će u potpunosti biti pod vodom

Amazon na sudu zbog učlanjenja kupaca u Prime bez njihovog pristanka
Najpovoljni američki koledži i univerziteti za studente iz inostranstva
Guverner Floride potpisao zakon o reviziji imigracije koji donosi niz ograničenja za imigrante

Početkom marta, astrofizičar Neil DeGrasse Tyson je objavio post na platformi X, koji prikazuje da je Florida i veliki deo američkih istočne obale i obale Meksičkog zaliva potopljen vodom. Post je kasnije postao viralan, prikupivši 4,9 miliona pregleda.

Naučnik je primetio da je Florida relativno ravna, što je čini “izuzetno podložnom porastu nivoa mora tokom klimatskih promena.” Mnogi od odgovora su dovodili u pitanje istinitost te projekcije, ili same klimatske promene.

Neil DeGrasse Tyson-ova objava i mapa koja prikazuje potapanje Floride i drugih obalnih područja bazirana je na scenariju ekstremnog porasta nivoa mora. Mapa izgleda da potiče iz projekcije u septembarskom izdanju National Geographica iz 2013. godine, koja je predstavljala moguće posledice potpunog otapanja svih svetskih ledenih masa, što bi dovelo do značajnog porasta nivoa mora od 65 metara.

Važno je napomenuti da ovaj scenario predstavlja ekstremnu i malo verovatnu situaciju. Iako nivoi mora zaista rastu zbog klimatskih promena, očekuje se da će taj porast biti mnogo postepeniji tokom vremena. Projekcije potpunog potapanja prikazane u Tysonovoj objavi nisu odraz trenutnih naučnih predviđanja o porastu nivoa mora.

Izveštaj je napomenuo da neki naučnici smatraju da bi bilo potrebno više od 5.000 godina da se ovo dogodi.

newsweek.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0