Da li je pravo vreme za kupovinu kuće? 5 stvari koje treba da znate pre nego što se odlučite na ovaj korak

Da li je pravo vreme za kupovinu kuće? 5 stvari koje treba da znate pre nego što se odlučite na ovaj korak

Svečano otvoren prvi snežni park na Floridi
Zašto Amerikanci i Englezi nemaju isti izgovor?
10 stvari koje sigurno niste znali o Kipu slobode (zamalo nije bio zlatan!)

Jedan izveštaj je otkrio informaciju da se 11% Amerikanaca preselilo od početka pandemije virusa Korona. Neopterećeni radom na daljinu, vođeni željom da budu u blizini svoje porodice i uživanjem u nižim troškovima života, kupci su otimali primarne rezidencije bežeći iz gradova na obali i naseljavali države poput Teksasa i Floride, kao i manje gradove, prostrana predgrađa i mesta za odmor.

Masovna preseljenja i trgovine – zajedno sa oklevanjem postojećih vlasnika kuća da pronađu novo mesto za život tokom pandemije – doveli su do smanjenja broja domova za prodaju, što je zauzvrat pokrenulo cene kuća na najviše stope u poslednjih 15 godina.

Ratovi sa intenzivnim nadmetanjem su uobičajeni. Uzmimo kao primer jednu kuću u Kaliforniji koja je za dva dana dobila 122 ponude. Izveštaj May Zillow-a navodi da se skoro polovina kuća na prodaju u SAD-u prodaje za manje od nedelju dana.

Zbrojite to i teže je nego ikad probiti se na tržištu nekretnina.

Evo pet stvari koje morate razumeti da biste shvatili da li ste spremni da zakoračite u ozbiljnu stvar kao što je kupovina kuće.

 

1. Postoji upadljiva neravnoteža ponude i potražnje

Konkurencija za kupovinu kuće je jaka. Više je ljudi koji žele da kupe nekretnine nego što ima ponuda na tržištu (U SAD-u ima još više agenata za nekretnine nego što ima domova za prodaju).

Sve manja ponuda stanova je podstakla snažnu konkurenciju koju su obeležila nadmetanja i ponude kupovine direktnim keš plaćanjem!

Takođe, pooštravanje stambenog tržišta navodi potencijalne kupce da kupe veoma skupe domove koji na kraju ne odgovaraju njihovim željama i potrebama. Međutim, za one koji imaju rezerve u gotovini i koji su spremni na kompromis, sada bi moglo biti pristojno vreme za preuzimanje nekretnine.

 

2. Kupovina kuće je i dalje skupa iako su hipotekarne stope i dalje niske

Niske stope hipoteke i želja za ugodnim radom od kuće su podstakle ljude na ogromnu potražnju za kupovinom kuće.

Vrhunac aktivnosti u prometu nekretninama je apsolutno iscrpeo zalihe stanova i povećao cene stanova, što znači da biste verovatno mogli preplatiti imovinu koja bi u svakom slučaju zadovoljila vaše potrebe.

Hipotekarne stope su i dalje na istorijski najnižim novioma, ali visoke cene kuća mogu vas koštati prilike da dobijete više za svoj novac i održavate mesečne uplate pristupačnim.

Ne zaboravite takođe na budžet za troškove nakon kupovine kuće, kao i za osiguranje.

 

3. Izgradnja novog doma možda nije velika alternativa

Iako se postojeće liste smanjuju – delom zbog toga što vlasnici kuća ne žele da preprodaju svoje domove iz straha da možda neće moći da priušte svoj novi dom – moguće rešenje je kupovina zemljišta i izgradnja nove kuće.

Međutim, sirovine neophodne za izgradnju novog imanja su postale preterano skupe zbog pandemije. Pitanja logistike i isporuke su dovela do ogromnih čekanja na određene zalihe.

Takođe postoji i određen broj dobavljača i radnika koji su dostupni za podizanje domova. Ti radnici su traženi, što znači da su i cene njihovog rada visoke. Građevinari širom nacije se suočavaju sa velikim kašnjenjima da bi dovršili nove gradnje ili čak završili projekat obnove na domovima koji zahtevaju popravke.

Dodatni troškovi i kašnjenja usporavaju građevinare, dovode do skupljih cena kuća i deluju kao momenat povlačenja za potencijalne kupce.

 

4. Popularna mesta za život su postala još više nedostupna

Pandemija je ohrabrila mnoge Amerikance – posebno zaposlene koji mogu raditi od kuće – da napuste svoje stanove u velikim gradovima i isprobaju predgrađa, ruralna područja i različite države.

To je dovelo do procvata u državama poput Teksasa, Floride, Kolorada i Severne Karoline.

Kupovina kuće u ovim novopopularnim oblastima može dovesti do još veće konkurencije. Razmislite o višim cenama i manjku kuća između kojih možete birati.

 

5. Temeljno istražite pre nego što date bilo kakve ponude

Tokom protekle godine, neki kupci su žurili i grabili kuće samo kako bi se kasnije suočili sa kajanjem zbog kupovine, dok su drugi srećno profitirali od svojih investicija u nekretnine.

Oni koji polažu nade u lov na kuće se mogu pripremiti za kupovnu uspostavljanjem fonda za vanredne situacije, određivanjem iznosa budžeta i dobijanjem unapred odobrene hipoteke.

 

Izvor: Businessinsider

COMMENTS

WORDPRESS: 0