Da li Majami postaje novi San Francisko? Cene zakupnina beleže istorijski rast

Da li Majami postaje novi San Francisko? Cene zakupnina beleže istorijski rast

Selidba u Sjedinjene Države – Ultimativni vodič za imigrante
Lista najmoćnijih pasoša za 2022. godinu: Jedna balkanska država u TOP 10. Evo gde se nalazi Amerika
10 najbogatijih država u Americi za 2022. godinu

Tokom pandemije, u nekim većim gradovima širom zemlje došlo je do egzodusa, praćenog padom cena zakupa stanova – ali Majami doživljava upravo suprotno.

Lepo vreme tokom cele godine i plaže, napravili su od Majamija destinaciju za ljude iz mesta poput Njujorka, Čikaga i San Franciska. Uz pomoć gradonačelnika Majamija, Francisa Suareza, Majami se predstavio kao najnoviji centar za moderne tehnologije, između ostalih kancelarije je otvorila, Microsoftova kompanija Founders Fund i gigant privatnog kapitala Blackstone. Majami je nazvan grad budućnosti za kriptovalute.

Iako ovo može značiti više poslova, drugi kažu da vide kako Miami doživljava istu sudbinu kao i područje zaliva San Francisco.

Kada su se kompanije poput Facebooka i Google -a ubrzano širile početkom 2000 -ih, u San Francisku i širem zalivskom području cene stanova su porasle. Mnoga imigrantska naselja sa tradicionalno niskim prihodima uskoro su preplavljena pridošlicama sa visoko plaćenim tehnološkim poslovima.

Kako su cene rasle, rasla su i iseljavanja i raseljavanje, pa je na kraju San Francisko postao najskuplji grad u zemlji. Neposredno pre početka pandemije prošle godine, prosečna cena kuće u San Francisku iznosila je 1,46 miliona dolara, a prosečna cena najma dvosobnog stana 4600 dolara mesečno.

Sada postoji zabrinutost da bi se to moglo dogoditi ovde.

Prosečna stanarina za dvosobni stan u gradu Majamiju trenutno iznosi 2.748 dolara mesečno, što je povećanje od 17% iz godine u godinu. U tri godine pre pandemije, prosečne kirije bile su relativno stabilne i kretale su se između 2.200 i 2.450 dolara za dvosobni stan. U aprilu ove godine, cene zakupa su počele dramatično da rastu, prema podacima Zumpera. Samo između juna i jula, stanarine u Majamiju porasle su za 5,3%, što ga čini jednim od najvećih povećanja cena stanarina u zemlji. Prosečna cena za kupovinu kuće u gradu Majami je 414.625 dolara, što je 12% više u odnosu na prethodnu godinu.

Miami Herald

COMMENTS

WORDPRESS: 0