Da li možete putovati u Sjedinjenim Državama kao imigrant bez dokumenata?

Da li možete putovati u Sjedinjenim Državama kao imigrant bez dokumenata?

USCIS produžava važenje “Zelene karte” na 24 meseca za imigrante koji podnose obrazac I-90
Trampova nova imigraciona pravila otežace proces dobijanja zelene karte!
Property Tax – Porez na imovinu u Americi. Sve što treba da znate

Kao opšte pravilo, možete putovati ako ste imigrant bez dokumenata u Sjedinjenim Državama. Ne postoji zakon koji to sprečava.

U ovom članku ćete pročitati:

 • Putovanje avionom
 • Putovanje kopnom
 • Putovanjem morem
 • Mogu li ponovo ući u Sjedinjene Države ako napustim državu?
 • Mogu li da putujem ako imam imigracioni slučaj koji je na čekanju?
 • Šta se dešava ako su moji dokumenti istekli?
 • Koja su pravila putovanja za maloletnike?

Kao što je prethodno navedeno, možete putovati kao imigrant bez dokumenata na teritoriji i van Sjedinjenih Država. Međutim, postoje određena pravila koja treba da imate na umu u zavisnosti od toga da li putujete avionom, kopnom ili morem. Takođe je važno da li putujete unutar ili van nacije. Vaš pravni status može otežati napuštanje ili ulazak na teritoriju Amerike. Želja da se suzbije ilegalna imigracija bi mogla da vas izloži riziku ako već živite u Americi, a napravite grešku.

Putovanje avionom

Da bi putovali avionom unutar Sjedinjenih Država, imigranti bez dokumenata i njihove porodice mogu podneti jedan od sledećih dokumenata:

 • Državni identifikacioni dokument
 • Državna vozačka dozvola
 • Strani pasoš

Od 3.maja 2023.godine, granične patrole na aerodromima će prihvatati samo PRAVI ID (REAL ID) vozačke dozvole i identifikaciona dokumenta. Pored toga, ako ulazite u Sjedinjene Države sa stranim pasošem, službenici granične patrole će vas sigurno ispitivati o tome šta radite ovde.

Da biste imali ove dokumente, morate pokazati da ste na teritoriji Sjedinjenih Država – legalno. Odnosno, posle 3.maja 2023.godine moći ćete da uđete u avion koristeći samo svoj inostrani pasoš.

Ako želite da putujete van Sjedinjenih Država, ne možete koristiti svoj državni identifikacioni dokument ili vozačku dozvolu. U avion za međunarodni let se možete ukrcati samo sa pasošem.

Putovanje kopnom

Ako putujete kopnom između različitih gradova u Sjedinjenim Državama, bilo autobusom bilo vozom, to zavisi od kompanije koju koristite. Različite kompanije imaju pravila o tome da li će tražiti određeni vid identifikacije.

Najčešći pristup je pretpostavka da će neko od vas tražiti identifikaciju. Preporučljivo je da unapred kontaktirate autobusku ili železničku kompaniju da vidite koja dokumenta su vam potrebna na uvid.

Ako putujete javnim prevozom u gradu kao što je podzemna železnica Njujorka ili autobus u Čikagu, nije potrebna lična legitimacija.

Konačno, ako autobusom ili vozom prelazite granicu do Meksika ili Kanade, morate imati pasoš pri ruci.

Putovanje morem

Putovanje vodom je slično putovanju kopnom. Za putovanja unutar nacije, tražena dokumentacija zavisi od kompanije. Na primer, ako vozite trajektom od Mičigena do Viskonsina, najbolje je da proverite kod trajektne kompanije koja je dokumentacija potrebna.

Da biste putovali van nacije, na primer trajektom Sijetl-Vankuver, moraćete da imate sa sobom svoj pasoš.

Mogu li ponovo ući u Sjedinjene Države ako napustim njenu teritoriju?

Ako ste bili u Sjedinjenim Državama ilegalno, bilo zato što ste ilegalno prešli granicu ili ste prekoračili svoju vizu, možda će vam biti zabranjen ponovni ulazak u naciju.

Što duže boravite u Sjedinjenim Državama ilegalno, duže će trajati zabrana ponovog ulaska:

 • Ilegalan boravak kraći od 180 dana: ne postoji automatska zabrana ponovnog ulaska, ali službenik za imigraciju može da vam odbije ulazak na osnovu vašeg nepravilnog boravka
 • Ilegalan boravak između 180 dana i jedne godine: suočićete se sa zabranom ponovnog ulaska na tri godine
 • Ilegalan boravka duži od jedne godine: suočićete se sa zabranom ponovnog ulaska na 10 godina

Osobe bez dokumenata se takođe mogu suočiti sa deportacijom, uskraćivanjem stalnog boravka, udaljenjem, odbijanjem turističke vize i mnogim drugim posledicama ako budu uhvaćeni tokom ilegalnog ulaska.

Mogu li da putujem ako imam imigracioni slučaj koji je na čekanju?

Pravila se ne menjaju za putovanje unutar nacije. Međutim, ako želite da napustite naciju dok je vaš slučaj i dalje u fazi obrade, imajte na umu da vam je potreban jedan od sledećih dokumenata da biste ponovo ušli u Sjedinjene Države:

 • Dozvola unapred
 • Putna isprava izbeglice
 • Dozvola za ponovni ulazak
 • Transportna dokumenta

Ovo je slučaj sa ljudima koji se prijavljuju za prilagođavanje statusa, zelenu kartu ili beneficiju za azil.

Oni koji su zaštićeni DACA ii TPS-om moraju zatražiti i dobiti dozvolu unapred ako žele ponovo da uđu u Sjedinjene Države.

Šta se dešava ako su moji dokumenti istekli?

Opšte pravilo je da nije dozvoljeno putovanje putovanje sa isteklim ličnim dokumentima.

Međutim, nakon krize sa Korona virusom, Uprava za bezbednost saobraćaja (TSA) prihvata istekle vozačke dozvole i identifikaciona dokumenta. Međutim, dokumenta ne smeju biti sa isteklim datumom više od godinu dana.

Na primer, pretpostavimo da ste putovali sa vozačkom dozvolom koja je istekla 1.maja 2020.godine. U tom slučaju, ovaj dokument će biti prihvaćen samo do 1.maja 2021.godine.

Koja su pravila putovanja za maloletnike?

Da bi putovali unutar Sjedinjenih Država, maloletnicima nije potrebna vrsta identifikacije. Za putovanje van države dete mora imati pasoš.

 

Izvor: Lawinfo.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0