Da li nas očekuje novi stimulusni ček za gorivo? Evo najnovijih informacija

Da li nas očekuje novi stimulusni ček za gorivo? Evo najnovijih informacija

Univerziteti u SAD prebacuju se na onlajn nastavu zbog širenja koronavirusa
Kontroverzni zakon koji bi mogao ukinuti trajnu alimentaciju stigao do Guvernera Floride
Veliki pad kriptovaluta – Bitcoin na najnižem nivou od novembra 2020. godine

Cene goriva u Americi skočile su na najviši nivo u istoriji. Sada se vlada nada da će nadoknaditi finansijski udar izazvan cenom goriva još jednom rundom podsticajnih čekova.

Pošto bi Amerikanci ove godine mogli da potroše 2.000 dolara više na gorivo, političari smišljaju planove za pomoć. Novi zakon koji su predložili demokratski predstavnici Majk Tompson, Džon Larson i Loren Andervud iz Kalifornije, Konektikata i Ilinoisa, nastoji da se određenim Amerikancima pošalje do 300 dolara mesečno sve dok prosečna goriva gasa u zemlji ostane iznad 4 dolara po galonu.

U saopštenju, predstavnik Tompson je rekao da će stimulus za gorivo „obezbediti Amerikancima srednje klase mesečne isplate kako bi se olakšao finansijski teret ove globalne krize“. Oni to zovu Zakon o rabatima na gas i on bi obezbedio ček od 100 dolara svakog meseca i udruženim i pojedinačnim podnosiocima zahteva, plus dodatnih 100 dolara za svako zavisno lice, sve dok cene gasa ostanu visoke. Slično trima stimulativnim čekovima koje su Amerikanci već dobili, to bi išlo za samce koji zarađuju manje od 75.000 dolara i za one koji su zarađivali manje od 150.000 dolara, s tim što će se čekovi postepeno ukidati za svakoga ko zarađuje više, do 80.000 dolara za samce i 160.000 dolara za one koji rade zajedno.

Iako još nema reči o tome kako će čekovi biti plaćeni, drugi predlog demokratskog predstavnika Ro Kana iz Kalifornije i demokratskog senatora Šeldona Vajthausa sa Roud Ajlenda nastoji da naplati porez naftnim i gasnim kompanijama, čiji su profiti značajno porasli, i iskoristi taj novac za čekove Amerikancima. Nazvan the Big Oil Windfall Profits Tax,, on bi nametnuo porez na svaki barel jednak 50% razlike između trenutne cene po barelu nafte i njenog proseka pre pandemije između 2015. i 2019. Oni računaju da bi to značilo ček od 240 dolara godišnje po jednom fileru i jedno za 360 dolara godišnje po jednom fileru.

Za sada nema reči o verovatnoći da će predlozi postati zakoni koji će biti usvojeni.

COMMENTS

WORDPRESS: 0