Da li stanodavci na Floridi mogu da povećaju rentu koliko žele? Evo koja su vaša prava

Da li stanodavci na Floridi mogu da povećaju rentu koliko žele? Evo koja su vaša prava

Svaki četvrti Amerikanac koji živi van SAD razmišlja da se odrekne svog državljanstva
Dozvola za rad u Americi. Evo koliko dugo važi i šta vam je sve potrebno da je dobijete ili obnovite
5 razloga zbog kojih IRS može pokrenuti poresku reviziju vašeg povraćaja poreza

Evo ne tako dobrih vesti – zakon Floride u velikoj meri naginje u korist stanodavaca i imovinskih prava. Dakle, nema previše pravila koja dolazi u pomoć stanarima koji se suočavaju sa zapanjujućim povećanjem kirije u Južnoj Floridi.

Prema državnim statutima, vlade mogu vrlo malo da učine da zaštite one koji žele da iznajmljuju stanove od povećanja cena koje sledi. Međutim, oni mogu zaštititi iznajmljivače na druge načine kao što je uredba koju je Komisija grada Miami Beach-a jednoglasno odobrila ovog meseca i koja zahteva od stanodavca da daju 60 dana unapred pre nego što podignu kiriju za 5%. To pravilo bi se moglo proširiti na ostatak okruga Miami Dade-a u skladu sa zakonodavstvom koje je predložila komesarka Eileen Higgins.

Šezdeset dana daju vremena onima koji iznajmljuju da traže jeftinije opcije za život ako ne planiraju da plate. Ono što je važno imati na umu jeste da je povećanje zakupnine definitivno, a mnogi zakupci neće naći bolje opcije.

Dakle, šta je još dostupno ili u planu da pomogne iznajmljivačima? Uređivački odbor Herald-a je sakupio neke važne informacije koje bi zakupci trebalo da znaju.

Kontrola cene rente

Državni zakon sprečava gradove i mesta da uvedu ograničenja za povećanje stanarine u većini slučajeva, i da se promene demokratski predlozi zakona u zakonodavnom telu koji su osuđeni na propast.

Postoji izuzetak ako lokalna uprava može da proglasi „hitno stanje u stanovanju koje je toliko ozbiljno da predstavlja ozbiljnu pretnju za širu javnost“. Ako Miami Dade još uvek nije stigao do ovoga – sigurno je veoma blizu. Grad ili okrug bi tada tražio od birača da odobre kontrolne mere na godinu dana, nakon čega bi isti proces morao ponoviti radi obnavljanja, uključujući i odobrenje birača.

U decembru, dvadesetak poslanika demokratske države je potpisalo pismo tražeći od guvernera Ron DeSantis-a da proglasi vanredno stanje zbog „tekuće krize pristupačnih stanova“ i uputi državnog tužioca da „prizna svako povećanje cena zakupa veće od 10% kao dizanje cena“. DeSantis je ignorisao zahtev. Ništa iznenađujuće.

U međuvremenu, gradsko veće Sankt Petersburg-a je u decembru glasalo za istraživanje ideje o ograničavanju cena zakupa na godinu dana. Malo je verovatno da će se sličan potez dogoditi u okrugu Miami Dade ili gradu Majamiju, s ozbirom na konzervatinvu naklonost nekih komesara i reakciju građevinara i stanodavaca, koji su takođe videli da njihovi troškovi rastu zahvaljujući inflaciji.

Kontrola zakupnine nije jedina opcija koju lokalne samouprave imaju. Druga kreativna rešenja uključuju oslobađanje od poreza za stanodavce koji ne podižu stanarinu iznad određenog praga, rekla je Uredničkom odboru državna predstavnica Anna Eskamani D-Orlando. Vreme je da lokalne samouprave počnu ozbiljno da razmišljaju o njima.

’Popravka’ koja neće pomoći

Jedno od rešenja zakonodavnog tela za državnu krizu pristupačnosti stanovanja je bio Senatski zakon 884/Kućni zakon 537, koji bi omogućio stanodavcima da stanarima naplaćuju bespovratnu mesečnu naknadu umesto unapred obezbeđenog depozita.

Na prvi pogled, ovo bi ponudilo olakšanje za iznajmljivače koji ne mogu priuštiti skupe troškove selidbe. Ali, evo začkoljice: od izdavača stanova se ne bi tražilo da vrate naknade na kraju zakupa kao što to rade sa sigurnosnim depozitima, niti bi se plaćanja odnosila na štetu koja prevazilazi normlano habanje. To znači da bi ova navodna ’popravka’ mogla izazvati više problema i troškova zakupcima koji nemaju drugu opciju. Naravno, ovo je pogurano od strane LeaseLock-a, finansijske kompanije koja pruža opciju naknade u 129 zajednica na Floridi.

Zakonodavna vlast bi trebalo da ponudi više zaštite zakupcima, a n eda ih čini ranjivijim na potencijalno predatorske prakse koje protivnici upoređuju sa kreditima do dana plate koji ljudi radničke klase zarobaljavaju u beskrajnom ciklusu dugova.

Da li mogu da uskratim stanodavcu moju stanarinu?

Mnogi stanari ne znaju da mogu da zadrže svoju kiriju ako stanodavac nije uspeo ili je odbio da obezbedi važno održavanje zbog čega su „iznajmljene prostorije potpuno neupotrebljive“, prema državnom zakonu. Zakupac mora dati pismeno obaveštenje sedam dana unapred i dati stanodavcu najmanje 20 dana da izvrši popravke. Komisija Floride (Florida Bar) ima šablon tog obaveštenja na svojoj web stranici i uputstva o tome kako i kada da zadrži kiriju.

Međutim, ono što je u zakonu često se razlikuje od stvarnosti. Užasne priče o najezdi insekata, toksičnoj plesni u stambenim jedinicama  i neprijateljskim vlasnicima uobičajene su u Miami Dade-u, kako je Zaina Alsous iz Radničkog centra u Majamiju rekla Uredničkom centru Herald-a. Njen savet je da stanari koji žive u nehumanim uslovima razgovaraju sa svojim susedima koji se suočavaju sa sličnim problemima i organizuju se – „U sindikatu je moć“, rekla je Alsous-ova.

Gde da tražite pomoć?

Radnički centar u Majamiju je jedna od organizacija koje povezuju stanare koji su u opasnosti od deložacije sa pravnom odbranom i zajednicom. Komisija okruga Miami Dade je u procesu stvaranja Kancelarije za stambena pitanja, a komesari Raquel Regalado i Jean Monestime rade na uredbi pod nazivom Povelja o pravima stanara kako bi se odredilo šta će ta kancelarija raditi i šta će biti u njenoj nadležnosti.

Nacrt uredbe pokazuje da bi kancelarija, između ostalog, kreirala telefonsku liniju za informacije za stanare i web stranicu sa resursima i obrascima za preuzimanje – tj.potencijalno iseljenje i zadržavanje stanarine – koje bi odobrila advokatska komora Floride i prevedena na španski i kreolski.

Povelja o pravima stanara

Evo nekoliko stvari koje bi Povelja uredila:

  • Stanodavci ne mogu da zahtevaju od potencijalnih zakupaca da otkriju prethodno iseljenje dok se njihov zahtev ne odobri. Te informacije su javne evidencije, ali Regalado je rekao da će to pravilo podnosiocima zahteva dati šansu licem u lice da dobiju odobrenje bez prethodnog islejenja koje im smeta
  • Ako je jedinica za iznajmljivanje prodata, prodavac ili kupac mora da obavesti zakupce 60 dana unapred uz sporazum iz meseca u mesec ako će prodaja rezultirati raskidom zakupa
  • Zahtevati od stanodavaca da zakupcima dostave obaveštenje o njihovim pravima najkasnije 10 dana nakon potpisivanja ili obanvljanja zakupa
  • Zahtevati od stanodavaca da obaveste stanare u roku od 14 dana od prijema obaveštenja da stambena zgrada možda nije bezbedna

Povelja o pravima stanara je „prvi korak“, rekao je Regalado uredništvu. To neće rešiti problem broj 1 sa kojim se stanari suočavaju: rastući troškovi zakupa. Postoje i druga pitanja koja treba rešiti, kao što je činjenica da samo 10% zakupaca ima pravno zastupanje kada se suoče sa deložacijom, prema Radničkom centru.

Međutim, u državi u kojoj su zakupci često prepušteni sami sebi, prihvatiće svaku pomoć koju mogu dobiti.

 

Izvor: Miamiherald.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0