Da li ste se ikada zapitali koliko Amerika kasni za svetom kada je plaćeno odsustvo u pitanju? Evo odgovora!

Da li ste se ikada zapitali koliko Amerika kasni za svetom kada je plaćeno odsustvo u pitanju? Evo odgovora!

10 skrivenih troškova za koje treba da znate prilikom lizinga automobila
Amazon Prime Day – datum i ponude koje se očekuju
Više od 250 000 zaraženih u SAD, na Floridi više od 9500 slučajeva

U poređenju sa količinom plaćenog slobodnog vremena koje se daje radnicima u drugim zemljama, američki radnici su izuzetno potcenjeni.

Zapravo, Sjedinjene Države su jedina napredna ekonomija koja svojim radnicima ne garantuje plaćeno odsustvo za vreme odmora. Kao rezultat toga, četvrtina radnika u privatnom sektoru uopšte nema slobodnog vremena, prema navodima Centra za ekonomska i politička istraživanja (CEPR).

Tabela koju je nedavno sastavio novinar Statiste Niall McCarthy, pozivajući se na podatke Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, ilustruje koliko je velika razlika u danima odmora između Sjedinjenim Država i ostatka sveta.

Ukupno više od 30 dana godišnjeg odmora dodeljenog radnicima u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu u velikoj je suprotnosti sa 10 državnih praznika u Sjedinjenim Državama, za koje nije zagarantovano da će biti plaćeni.

Iako neke kompanije pružaju plaćeno slobodno vreme zaposlenima u Sjedinjenim Državama, prosečno vreme odmora (15 dana godišnje prema CEPR-u) ne zadovoljava minimalni iznos koji propisuje zakon u 19 najbogatijih zemalja sveta.

Kako piše viši ekonomista Centra za ekonomska i politička istraživanja John Schmitt, „Oslanjanje na preduzeća da dobrovoljn pružaju plaćeno odsustvo jednostavno nije uspelo. Nacionalna je sramota što 28 miliona Amerikanaca nema plaćeni odmor ili plaćene praznike“.

Ako postoji ’sreća u nesreći’ kada su odmori u Americi u pitanju, to je da ih više ljudi koristi. Američki radnici su uzeli u proseku nešto više od 17 dana odmora u 2017.godini, što je najveći nivo u sedam godina, prema studiji iz grupe za kampanje Project: Time Off.

To su dobre vesti za zaposlene koji uzimaju vreme koje im je priušteno; odgovarajuće studije iz Project: Time Off su pokazale da je veća verovatnoća da će radnici koji su koristili dane odmora biti unapređeni od onih koji su ih izgubili.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0