Da li ste znali da Amerika ima dve zvanično priznate zastave? Evo kako izgleda ona manje poznata

Da li ste znali da Amerika ima dve zvanično priznate zastave? Evo kako izgleda ona manje poznata

Kako je farma za uzgoj kokosa postala turistički centar Amerike
Da li ste znali da je Florida nekada imala dva glavna grada?
Istorija McDonald’s-a: sve što niste znali o uspešnoj američkoj kompaniji

Promena dizajna nacionalne zastave kod Amerikanaca nije nova stvar. Pre trenutno zastave koja je sada u upotrebi bilo je čak 26 različitih zastava, aktuelna je 27. Međutim, da li ste znali da Sjedinjenih Američke Države zapravo imaju dve nacionalne zastave; jednu za pripadnike vojske i drugu za građane?

Svaka od zastava ima 50 zvezdica u levom, gornjem kantonu zastave i trinaest crvenih i belih pruga. Međutim, postoji jedna razlika.

Stars and Stripes, američka zastava koja je poznata široj javnosti?

Iako većina stanovništva misli da je čuvena “Stars and Stripes” zastava njihova jedina, upravo ova zastava jeste vojna zastava i namenjena je pripadnicima vojnih snaga Amerike.
Druga zastava, namenjena za širu upotrebu (vreme mira), ima vertikalne pruge sa plavim zvezdama na belom polju zastave (slika ispod). Ovaj dizajn, koji je pod civilnom juridistikcijom, možte videti na zastavama Obalske straže i Carine Sjedinjenih Američkih Država ali njihove oznake zamenjuju pomenutih 50 zvezdica.

Istoričari često prave zabunu predstavljajući zastavu vojske kao jedinu zastavu koja postoji. Mora se napomenuti da ova činjenica nije laž jer je zastava mnogo više u upotrebi nego zastava sa horizontalnim prugama ali se ista ta činjenica mora sagledati u njenom punom sastavu: postoje dve zastave Sjedinjenih Država i ona koju smatramo glavnom je zapravo obeležje vojske. Zapravo, ’Prva američka zastava’ koja se prikazuje kako je šije Betsi Ros (Betsy Ross) na zahtev Džordža Vašingtona je upravo bila zastava vojske!

Vlada Sjedinjenih Država nije dizala građansku zastavu još od Građanskog Rata, iako taj rat još uvek traje. Mir još uvek nije proglašen niti su se završile neprijatnosti usmerene na građane Amerike. Vlada još uvek radi pod ’kvazi – vojnom’ operativom.
Zaljubljenici u film će se setiti ove činjenice: u starim western filmovima, zastava „Stara Slava“ ima svoje pruge koje se nalaze sa strane i vojno žutu ivicu. Većina ovih filmova je zapravo snimana sa tačnom istorijskom činjenicom da su teritorije pod tom zastavom i dalje bile pod vojnom upravom, ne državnom. Pre Drugog Svetskog Rata, nijedna zastava Amerike, ni građanska, ni vojna, se nije vijorila u okviru četrdeset i osam država. Vijorile su se samo državne zastave. Od tada, Vlada Amerike je odlučila da su suverene države ipak njene terotorije pa su, samim tim, pod njenom vojnom vlasti zbog „zakona zastave“ koja je vojnog porekla.

Danas, vojna zastava Amerike se pojavljuje pored, ili čak i umesto, građanske zastave na skoro svim lokacijama u okviru država. Svi državni sudovi, čak i oni opštinski, je javno pokazuju. Ozbiljno pitanje u vezi zastava je odavno trebalo biti pokrenuto od strane građana međutim masovna upotreba vojne zastave je dovela do opšte prihvaćenosti ovog simbola kao predstavnika svega američkog.
Da li će se taj običaj ikada promeniti, to nije poznato, ali običaj poznavanja opšte istorije ove nacije i njenih tradicija je običaj koji je svakako u duhu američkog naroda.

Izvor: Lawful Path

COMMENTS

WORDPRESS: 0