Koja je uloga imigracionog advokata?

Uloga imigracionog advokata je u mnogo čemu jedinstvena u poređenju sa drugim vrstama advokata. Najveći broj imigracionih advokata provodi svoje vreme pomažući osobama koje imaju poteškoce u resavanju svog imigracionog statusa.

Glavna uloga imigracionih advokata obično je uloga savetnika ili zastupnika stranih drzavljana i imigranata koji moraju stupiti u interakciju sa imigracionim vlastima SAD-a. Imigracioni advokati pružaju savete i smernice za pitanja kao sto su zahtevi za izdavanje vize, zelene karte, državljanstva i naturalizacije,kao i pitanja deportacije i radnih dozvola za imigrante.

Sa druge strane, imigracioni advokati se pojavljuju pred imigracionim sudijama ukoliko se klijent suoči sa imigracionim saslušanjem. Veliki broj advokata se takođe bave pitanjima koja uključuju interakciju između imigracionog i krivičnog zakona.

Većina osoba angažuje imigracionog advokata kada im je potrebna pomoć u podnošenju aplikacije za neki tip imigracionog dokumenta, kao što je viza ili zelena karta. Velika većina običnih ljudi nije u stanju da sama u potpunosti shvati različite zahteve imigracionih zakona.

U određenim slučajevima angažovanje imigracionog advokata je apsolutno neophodno.

Ako je podnosilac aplikacije osuđen za neko krivično delo: Gotovo svi obrasci USCIS-a pitaju je li podnosilac aplikacije osuđivan za neko krivično delo. Podnosilac mora dostaviti svu svoju kriminalnu evidenciju, čak i za optužbe koje su odbačene ili izbrisane. U ovom slučaju nije potrebno angažovati krivičnog advokata; Imigracioni pravnici uvek razumeju kako se imigraciono i krivično pravo preklapaju.

Prethodne imigracione aplikacije odbijene: Imigracioni advokat će moći da utvrdi zbog čega je vaš zahtev odbijen. Oni takođe mogu utvrditi da li je moguće uloziti žalbu na postojeću aplikaciju ili se mora ponovo aplicirati.

Ako je osoba ranije bila deportovana ili joj je bio zabranjen ulazak u SAD. Ponekad deportacija ili zabrana ulaska znači da je osobi trajno zabranjena bilo kakava buduća aplikacija. Imigracioni advokat može pružiti savete o procedurama deportacije.

Ako kandidat ima specificno zdravstveno stanje: Neka, ali ne i sva medicinska stanja mogu sprečiti ulazak osobe u SAD (npr. neke zarazne bolesti).

Kada podnosilac čeka dugo vremena tokom procesa podnosenja aplikacije: Imigracioni advokati su upoznati sa procesima apliciranja, uključujući rokove i vreme čekanja. Advokat nekad može pomoći podnosiocu da ubrza slucaj.

Ako podnosilac aplikaciira za radnu vizu, ali njihov budući poslodavac ne može da pomogne u pitanjima imigracijee: Obrada viza za zapošljavanje može biti komplikovana. Imigracioni advokat može pomoći da se osigura da budući poslodavac ispunjava svoje obaveze prema budućim radnicima.

Ako je brak podnosioca aplikacije sa američkim drzavljaninom prekinut pre nego što je podnosilac odobren za zelenu kartu: Aplikacije za zelenu kartu zasnovani na brakovima obično se podnose zajednicki. Ako je brak prekinut zbog razvoda ili smrti supružnika, može biti jako teško dokazati da brak bio legitiman.

Ako podnosilac želi da sredi svoj status stalnog boravka, ali je nedavno razveden i oženjen sa drugim državljaninom SAD-a: Imigracioni advokat je često neophodan da bi dokazao da je prvi brak bio legitiman.

Ako je podnosilac zapoceo proces, ali ne zna šta dalje:
USCIS moze ponekad zatražiti dodatne papire ili dokumentaciju od podnosioca aplikacije. Rad sa advokatom od početka procesa može pomoci u sprečavanju kašnjenja a u nekim slučajevima može ubrzati sam proces.

 

Kako da nađem dobrog imigracionog advokata?

elina

Santana Rodriguez Law, P.A. je advokatska kancelarija koje se bavi isklučivo imigracionom pravom. Nalazimo se u Coral Gables-u na Floridi, ali zastupamo klijente širom Sjedinjenih država i u inostranstvu. Naš cilj je da vam pomognemo da ostvarite svoj američki san pružanjem iskrene i profesionalne usluge.

Leave a comment