Da li vam je potrebna viza za rad na daljinu u Americi?

Da li vam je potrebna viza za rad na daljinu u Americi?

Državljani Srbije bez PCR testa i karantina mogu da putuju u svega 18 zemalja
Imigraciona služba ima sistem za nadzor koji može špijunirati većinu Amerikanaca
Najbitnije promene i priče iz 2023: Šta se dešavalo u vezi sa imigracionim pitanjima

Sve što treba da znate o radu na daljinu i imigraciji

Pandemija virusa COVID-19 preokrenula je ideju o „tradicionalnom kancelarijskom okruženju“ i naterala mnoge industrije da preispitaju lične zahteve za svoje zaposlene. Kako je „rad od kuće“ postao nova norma, mnogi profesionalci su zauvek napustili svoje kancelarije i sada cene slobodu i fleksibilnost rada na daljinu.

Pre nego što spakujete svoj laptot i isplanirate da radite sa novog mesta, važno je da razumete uslove za radnu vizu u vašoj državi. U ovom vodiču ćemo pokriti neka uobičajena pitanja o radu na daljinu koja se odnose na autorizaciju rada i imigraciju.

Mogu li da radim na daljinu u Sjedinjenim Državama bez radne vize?

Iz raznih razloga, generalno nije moguće raditi na daljinu u Americi bez radne vize.

Kako sve više kompanija usvaja politiku „rad sa bilo kog mesta“ bez geografskih zahteva, može biti primamljivo iskoristiti priliku da zaradite prihod na lokaciji koju izaberete – uključujući Sjedinjene Države. Recimo da planirate putovanje u Sjedinjene Države. Možete li raditi na daljinu tokom svog privremenog boravka bez dobijanja radne dozvole? Prema američkom zakonu o imigraciji, obično svako ko radi ili zarađuje prihod u Sjedinjenim Državama mora imati odgovarajuću radnu dozvolu od vlade Sjedinjenih Država. Rad dok ste fizički prisutni u Americi, čak i za poslodavca koji se nalazi u inostranstvu, čak i ako ste plaćeni preko računa u stranoj banci, se i dalje smatra radom od strane vlade Sjedinjenih Država.

Pored dobijanja odgovarajuće dozvole za rad, važno je da razumete uslove za turističku vizu tokom vašeg privremenog boravka u Sjedinjenim Državama. B-1/B-2 viza je kratkoročna, neimigrantska viza koja omogućava vlasniku da putuje u Ameriku za turističke ili posebne poslovne svrhe. Iako tip vize može omogućiti vlasniku da uđe u Ameriku radi poslovnih događaja, kao što su sastanci i konferencije, B-1/B-2 viza ne daje dozvolu za rad u Americi. Kršenje uslova nečije B-1/B-2 vize može imati ozbiljne komplikacije kada je imigracija u pitanju, uključujući ukidanje vašeg statusa vize, potencijalno uklanjanje iz Amerike i odbijanja budućih zahteva za vizu.

Da li mogu raditi kod poslodavca u Americi iz druge države?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od konkretnog poslodavca i njegove politike rada u inostranstvu, jer je svaka kompanija drugačija. Uopšteno govoreći, ako vaša kompanija to dozvoljava i poštujete lokalne zakone svoje države u vezi sa radnim vizama i porezima, možete raditi na daljinu za svoju kompaniju koja se nalazi u Sjedinjenim Državama iz bilo kog mesta na svetu.

Pre nego što se preselite u novu državu radi rada na daljinu, važno je istražiti zahteve za vize države i poreske implikacije. U zavisnosti od poreskih zakona određene države, neki radnici na daljinu će možda morati istovremeno da plaćaju lokalne poreze i poreze u Americi dok rade za poslodavca u Sjedinjenim Državama. Ako se osećate bezbedno sa poreskim zahtevima vaše države, navigacija kroz zahteve za vizu pre nego što se preselite može biti sledeća na vašoj listi.

Razumevanje digitalnih „nomadskih“ viza

Životni stil „digitalnog nomada“ je postao sve popularniji u poslednjih nekoliko godina – u jednoj studiji Harvard Business Review-a, broj Amerikanaca koji su sebe opisali kao digitalne nomade porastao je za 49% između 2019. i 2020.godine. Mnoge države su od tada shvatile ekonomske koristi od dobrodošlilce digitalnim nomadima i promenili svoju imigracionu politiku kako bi bolje služili udaljenim radnicima. Od 2022.godine, više od 20 država širom sveta nudi specijalizovane vize „digitalnih nomada“ koje omogućavaju strancima da žive i rade na daljinu na destinaciji koju odaberu.

Vize prilagođene digitalnim nomadima imaju tendenciju da se razlikuju od tradicionalnih turističkih ili radnih viza. Iako ponude digitalnih nomadskih viza mogu da variraju u zavisnosti od države u pogledu trajanja ili uslova podobnosti, mnoge dele sledeće karakteristike:

  • Dokaz o zaposlenju: većina digitalnih nomadskih viza zahteva dokaz o trenutnom zaposlenju (kod poslodavca van države odredišta)
  • Uslovi u pogledu prihoda: mnoge države imaju minimalni mesečni prihod koji digitalni nomadi moraju biti u stanju da pokažu da bi dobili odobrenje za vizu
  • Poreski zahtevi: specifičnosti poreza se razlikuju od države do države, ali neke države zahtevaju da digitalni nomadi plaćaju porez na svaki prihod ostvaren tokom boravka
  • Osiguranje: neke zemlje zahtevaju da podnosioci zahteva imaju sopstveno i/ili putno osiguranje sa odgovarajućim pokrićem za vreme trajanja njihove vize

 

Izvor: Boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0