Da li znate kako i ko je stvorio znak za dolar ($)?

Da li znate kako i ko je stvorio znak za dolar ($)?

Ovo su reči, filmovi i ljudi koje su Amerikanci najviše tražili na Google-u 2022. godine
Amazon pokreće svoju AI platformu pod imenom Bedrock
Miami-Dade i Broward: Koje ocene su dobile škole u okruzima

01.aprila 1778.godine, biznismen iz Luizijane Oliver Pollock je stvorio znak za valutu dolar kao simbol koji danas poznajemo.

Pollock je imigrirao u Ameriku 1760.godine iz Irske u svojoj 25.godini. Karijeru je započeo kao trgovac u Zapadnoj Indiji i imao je sedište u Havani, na Kubi, gde je trgovao uglavnom sa Špancima. Tokom 1777.godine, imenovan je za trgovinskog agenta vlade Sjedinjenih Država, čime je postao ekonomski predstavnik kolonija.

Nagađa se o tačnom poreklu dizajna znaka dolara, ali mnogi veruju da je Pollock kombinovao „U“ i „S“ iz naziva Sjedinjene Države (United States) kako bi stvorio oblik „$“. Neki, međutim, misle da je simbol bio rezultat Pollock-ovog lošeg pisanja, po čemu je bio poznat.

Novac nikada nije činio čoveka srećnim, niti će ga činiti, u njegovoj prirodi nema ničega što bi proizvodilo sreću. Što ga više ima, više se želi

Benjamin Franklin

Poznati polimatičar i vodeći pisac, štampar, politički teoretičar, političar, upravnik pošte, naučnik, pronalazač, građanski aktivista, državnik i diplomata (17.januar 1706 – 17.april 1790)

 

Izvor: Gratefulamericanfoundation.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0