Da li znate kako i ko je stvorio znak za dolar ($)?

Da li znate kako i ko je stvorio znak za dolar ($)?

Evo kako bi zatvaranje vlade uticalo na građane i federalne službe širom Amerike
Er Srbija proširila saradnju sa American Airlines-om: Preko Čikaga nova veza do 70 destinacija u Americi
Miami Beach planira uvođenje kamera za detekciju buke iz automobila

01.aprila 1778.godine, biznismen iz Luizijane Oliver Pollock je stvorio znak za valutu dolar kao simbol koji danas poznajemo.

Pollock je imigrirao u Ameriku 1760.godine iz Irske u svojoj 25.godini. Karijeru je započeo kao trgovac u Zapadnoj Indiji i imao je sedište u Havani, na Kubi, gde je trgovao uglavnom sa Špancima. Tokom 1777.godine, imenovan je za trgovinskog agenta vlade Sjedinjenih Država, čime je postao ekonomski predstavnik kolonija.

Nagađa se o tačnom poreklu dizajna znaka dolara, ali mnogi veruju da je Pollock kombinovao „U“ i „S“ iz naziva Sjedinjene Države (United States) kako bi stvorio oblik „$“. Neki, međutim, misle da je simbol bio rezultat Pollock-ovog lošeg pisanja, po čemu je bio poznat.

Novac nikada nije činio čoveka srećnim, niti će ga činiti, u njegovoj prirodi nema ničega što bi proizvodilo sreću. Što ga više ima, više se želi

Benjamin Franklin

Poznati polimatičar i vodeći pisac, štampar, politički teoretičar, političar, upravnik pošte, naučnik, pronalazač, građanski aktivista, državnik i diplomata (17.januar 1706 – 17.april 1790)

 

Izvor: Gratefulamericanfoundation.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0