Da li znate kako je Amerika dobila svoje ime? Evo nekoliko kratkih zanimljivosti

Da li znate kako je Amerika dobila svoje ime? Evo nekoliko kratkih zanimljivosti

Zanimljive činjenice o imigraciji u Sjedinjenim Državama za koje niste znali
Da li znate kako je Fort Lauderdale dobio ime?
Mit ili istina – Da li nemački zaista nije postao zvanični jezik u Americi zbog jednog glasa u Kongresu?

U nekadašnjim davnim vremenima, a zapravo i mnogo godina kasnije, ljudi su čuli o stranim državama iz raznih priča, pisama i knjiga. Tako su raniji narodi učili o svetu oko sebe. U ovom članku će biti reč o velikom istraživaču – Amerigo Vespucci-ju, firentinskom putniku, trgovcu i moreplovcu. Njegova zaostavština? Sjedinjene Američke Države.

America Got It's Name from Amerigo Vespucci

Amerigo Vespucci je navodno osoba po kojoj je svaki Amerikanac dobio svoje ’nacionalno’ ime. Vespucci je prvi sugerisao da je zemlja koju je otkrio Kristofer Kolumbo (Christopher Columbus) potpuno drugi kontinent. Kasnije je Martin Waldseemuller, nemački kartograf, bio prva osoba koja je ovaj kontinent nazvala Amerika, što je latinizovana verzija Amerigo-a. Ovo ime je dato na karti od strane ovog nemačkog kartografa 1507.godine.

U dokumentu koji je potpisao Vespucci, 1503.goidne, nazvanom Mundus Novus, što u prevodu znači „Novi svet“, napisao je sledeće: „Jer u tim južnim delovima našao sam kontinent gušće naseljen i bogat životinjama od naše Evrope, Azije ili Afrike“.

Sedam godina nakon Kolumbovog prvog putovanja, 1501.godine, njegova tri portugalska broda su stigla vode na ovu ’novu zemlju’, i on je napisao: „Znali smo da je ta zemlja kontinent, a ne ostrvo, jer se proteže u obliku veoma dugačke i nepopustljive obale, i zato što je prepuna beskonačnih stanovnika“. Plovili su pored istočne obale Južne Amerike i posetili Trinidad, kojem je Kolumbo dao ime prethodne godine.

Mapu koju je izradio Waldseemuller nedavno je kupila Kongresna biblioteka Sjedinjenih Država za 10 miliona dolara od princa Johannes Waldburg-Wolfegg-a. Zanimljivo je da je Waldseemuller prestao da koristi ime Amerika u narednim godinama na svojim mapama, ali delo je imalo toliko dalekosežan uticaj da se proširilo i među drugim kartografima, pa je tako ime ostalo isto u kopijama širom sveta.

 

Izvor: Timesofindia.indiatimes.com; Varsitytutors.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0