Da li znate ko se još, pored američkih predsednika, nalazi na novčanicama dolara?

Da li znate ko se još, pored američkih predsednika, nalazi na novčanicama dolara?

USCIS produžava radnu dozvolu na 5 godina za ove imigrante
U ove zemlje Amerikanci trenutno mogu da putuju bez restrikcija i karantina
Barselona i Napoli u Majamiju 7. avgusta!

Američko ministarstvo finansija je objavilo ranije ove nedelje da će ažurirati izgled novčanice od 20 dolara, zamenjujući lice Andrew Jacksona sa Harriet Tubman. Vest da će abolicionista, sufražista i svestrani američki heroj zameniti predsednika privukla je veliku pažnju, a društveni mediji su bili podeljenih mišljenja. Korisnici Facebook-a su imali mnogo različitih mišljenja kada je vest izašla u javnost; ako zanemarite rasističke i seksističke komentare koji se neizbežno pojavljuju – neki su korili Tubman-ovu, ženu koja je decenijama živela kao ropkinja zbog njene neprivlačnosti, nedostatka osmeha (iko ni Jackson nije bio preterano veseo) – ipak je bilo nešto što je jako iznenađujuće.

It's a myth that only U.S. presidents get their faces on currency; neither Hamilton on the $10 nor Franklin on the $100 ever held that office. Creative Studio Heinemann/Getty Images

Čini se da značajan broj ljudi misli da je za pojavljivanje na američkim novčanicama – ili barem na papirnoj verziji – neko morao biti predsednik. Da razjasnimo i ovu zabunu: ne, ne morate biti predsednik da biste se pojavili na novčanici američkog dolara. Upravo sada, ako pogledate novčanicu od 10 ili 100 dolara, videćete lica Alexander Hamilton-a ili Benjamin Franklin-a. Nijedan od nijh nikada nije bio predsednik Sjedinjenih Država.

Hamilton je bio prvi državni sekretar za trezor, pomogao je u osnivanju federalističke partije i postao tema brodvejskog mjuzikla iz 2015.godine. Franklin je, sa druge strane, bio višestruko talentovan pronalazač, državnik, urednik i izdavač novina, gradski većnik, ambasador u Francuskoj pa čak i guverner tri godine – ali nikada nije bio predsednik.

A ako ste dovoljno srećni da ste svojim očima videli novčanicu od 10.000 dolara od oko 1861.godine – veruje se daje više od 300 i dalje u opticaju – možda ćete se zapitati koj je tip po imenu Salmon P. Chase. Bio je mnogo toga, uključujući senator i guverner Ohaja, glavni sudija Vrhovnog suda i sekretar trezora. Ali, on takođe nikada nije bio predsednik. U stvari, tokom njegovog vremena kao sekretara trezora 1861.godine, vlada je izdala bitan akt – i Chase je bio dovoljno hrabar da stavi svoje lice na to.

Još neko ko nije bio predsednik? O, da. Tokom 1886.godine, portret Martha-e Washington, prve dame nacije, se pojavio na novčanici vrednoj 1 srebrni dolar. Tokom 1800tih i ranih 1900tih, Sjedinjene Države su stavile Albert Gallatin-a (državnika i ambasadora), Charles Sumner-a (političara i govornika), John Marshall-a (šefa Vrhovnog suda) i William Sherman-a i Joseph Mansfield-a (generale iz Građanskog rata) na novčanice od 500 dolara. Verzije novčanice od 1.000 dolara prikazuju političara William Marcy-a i oficira Geroge Meade-a, između ostalih.

A za one koji nisu ljubitelji promena, znajte da će Jackson i dalje biti na novčanici od 20 dolara, samo što će biti pomeren na zadnju stranu. U svakom slučaju, Jackson nije uvek bio na toj novčanici. Kada su Federalne rezerve uvele novu verziju nacionalne valute 1914.godine, Jackson je bio na novčanici od 10 dolara, bivši predsednik Grover Cleveland (koji je bio mrtav već šest godina) je bio na novčanici od 20 dolara, a Hamillton na novčanici od 1.000 dolara. Stvari su se promenile 1928.godine, nakon još jednog redizajna.

 

Izvor: History.howstuffworks.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0