Da li znate zašto se američka valuta zove dolar?

Da li znate zašto se američka valuta zove dolar?

West Palm Beach i Palm Beach: U ova dva grada živi 10.200 milionera
Deset interesantnih činjenica o Floridi koje sigurno niste znali
Florida među prvih 6 država u SAD po širenju opasne gljivične infekcije

Reč ’dolar’ je anglicizovana verzija nemačke reči thaler (češki tolar i holandska reč daalder ili daler), skraćena verija reči Joachimthalers. Reč thaler potiče od nemačkog korena „thal“ što znači dolina, a „thaler“ označava osobu ili stvar iz doline.

Thaler se prvobitno odnosio na srebrne novčiće iskovane iz rudnika srebra u gradu zvanom Joachimsthal u Češkoj, sada Jachymov u Češkoj. Originalni thalir je nosio lava sa grba Kraljevine Bohemije na jednoj od svojih strana.

220px-Thaler.jpg

Joachimsthal je proizvodio thalir-e od 16.veka. U stvari, naselje su prvobitno formirali nemački doseljenici zbog otkrića srebra. Grad, danas deo Češke, pripojen je Nemačkj 1938.godine, kao deo Sudeta. Posle Drugog svetskog rata, nemačko stanovništvo je proterano, a grad je postao češki i preimenovan u Jachymov.

Od svog nastanka, reč ’dolar’ se tada koristila za predstavljanje srebrenjaka u mnogim valutama, uključujući španski pezos i portugalski komad od osam reala. U ranim Sjedinjenim Državama, britanske funte su bile retke u kolonijama, ali je bilo dosta španskih pezosa ili „dolara“. Dakle, Sjedinjene Države su usvojile dolar kao svoju zvaničnu valutu kada su postale nezavisna država.

 

Izvor: Czechcenter.org

COMMENTS

WORDPRESS: 0