Da li znate zašto su školski autobusi u Americi žute boje?

Da li znate zašto su školski autobusi u Americi žute boje?

Gde za doček Nove godine?
21 način kako da onlajn zaradite $100 dnevno
Tematski park ponovo oduševljava: Evo šta ćete sve moći da doživite u Universal’s Epic Universe

Školske autobuse viđamo skoro svaki dan kada je škola u toku, iz dana u dan. Ali, da li ste se zapitali zašto su školski autobusi žuti, a ne svetlo zelene boje, na primer?

Nije zbog izgleda ili zato što Ministarstvo obrazovanja voli žutu boju, već je više u pitanju nauka i bezbednost.

Prema Dečjem muzeju Indijanapolisa, ovo datira iz 1939. godine, kada je Frank W. Cyr, takođe poznat kao „otac školskog autobusa“, održao konferenciju za službenike u transportu, vaspitače, pa čak i stručnjake za boje.

Prethodne, 1938. godine, Cyr je uradio sopstveno istraživanje i otkrio da ne postoje standardi za boju školskog prevoza. Konferencija je održana sedam dana i napravljen je vodič za izgradnju autobusa od 42 stranice.

Taj vodič je sadržao standardizovanu žutu boju, nazvanu National School Bus Chrome. Hrom školskog autobusa bio je čist jarko žut, bliži boji limuna. Međutim, vremenom je žuta omekšala i postala nešto toplija.

U današnje vreme većina smernica se promenila, ali ne i žuta boja.

Naučno istraživanje sa web stranice Color Matters kaže da žuta boja privlači vašu pažnju više od bilo koje druge boje. Čak i kada gledate unapred, možete videti žutu u svom perifernom vidu. Naučnici kažu da je bočni periferni vid za otkrivanje žute boje 1,24 veći od onog kod crvene boje.

Dakle, školski autobusi nisu žuti zbog estetike, već uglavnom zbog bezbednosti i da bismo bili sigurni da ih možemo videti.

Žuta boja je izabrana kako bi privukla pažnju drugih vozača na prisustvo školskih autobusa na putu. Kada vozite ili se krećete po saobraćaju, žuta boja je izuzetno primetna. Ona je jaka i uočljiva čak i iz perifernog vidnog polja.

Ova boja postala je simbol školskog prevoza i prepoznaje se širom sveta kao signal da je u blizini vozilo koje prevozi decu.

Bezbednost dece je od suštinskog značaja, posebno kada se radi o transportu u školu. Školski autobusi imaju stroge propise i sigurnosne mere, uključujući visoke naslone sedišta, sigurnosne pojaseve i druge mehanizme kako bi se smanjio rizik od povreda tokom vožnje.

Korišćenje žute boje za školske autobuse takođe pomaže u podizanju svesti vozača o prisustvu dece na putu. Ova vizuelna upadljivost pruža dodatnu zaštitu i pomaže u sprečavanju nezgoda.

Iako su se smernice za školske autobuse promenile tokom godina, a tehnologija napredovala, žuta boja je ostala neprikosnovena. Ona predstavlja standard koji se održao vekovima i i dalje je nezamenjiva kada je u pitanju bezbednost dece na putu.

Dakle, kada sledeći put vidite žuti školski autobus na putu, zapamtite da je ta boja odabrana s namerom. Nije samo estetski izbor, već snažan signal koji pomaže u očuvanju bezbednosti i dobrobiti naše dece.

 

 

Izvor: Abc27.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0