Da li znate zbog čega Amerikanci fudbal nazivaju “soccer”?

Da li znate zbog čega Amerikanci fudbal nazivaju “soccer”?

Balkan Party at Maxine’s, 10. jul – DJ Voicelove
Koliko je zadužen prosečni Amerikanac? Evo šta kaže Equifax
Evo kako da zaradite novac bez fiksnog radnog vremena. Ovo su najbolji dodatni poslovi u Americi.

Najpopularniji sport na svetu gotovo na svima jezicima sveta izgovara se slično, fudbal. Međutim jedino u Americi koristi se izraz “soccer”. U čemu je tajna i da li je ovaj termin samo proizvod američke lenjosti i neznanja saznajte u daljem tekstu.
Kako piše Business Insider, reč “soccer” je u stvari britanska reč koju sami Britanci ne koriste više od 30 godina, navodi se u novoj  publikaciji prof. Stefana Szymanskija sa Mičigen Univerziteta.

Reč Soccer nisu izmislili Amerikanci

Reč Soccer nastala je od termina “association footbal” i postoji već 200 godina!

Ranih 1800tih godina, nekoliko britanskih univerziteta je igralo “fudbal” – srednjovekovnu igru – ali na svoj i potpuno drugačiji način sa novim setom pravila. Kako bi širom zemlje sve igre imale iste standarde, kategorizovane su u različite organizacije sa potpuno različitim imenima.

Jedna verzija igre koja se igra rukama je postala “ragbi fudbal”. Druga varijanta je vremenom postala poznata kao “asocijacija fudbala” nakon formiranja Fudbalskog Saveza radi unapaređenja i promocije igre 1863.godine, 15 godina nakon što su pravila danas najpopularnije igre na svetu nastala na Kembridžu.

Ragbi fudbal je skraćeno postao “rugger” a “association foodbal” je postao “soccer”.
Nakon što su se ova dva sporta raširila širom Atlantika, Amerikanci su izmislili svoju varijantu igre koju su jednostavno nazvali fudbal, ranih 1990tih (u Srbiji i širom Balkana poznat kao američki fudbal).

“Association footbal” je postao “soccer” u Americi a ono što se zvalo “gridiron” u Britaniji je postao “fudbal” u Americi.
Ono što je interesantno jeste da su britanci koristili reč “soccer” skoro ceo 20.vek. Između 1960. i 1980.godine, “soccer” i “fudbal” su bili skoro identični u Britaniji, a zatim se sve promenilo.
“Od 1980-tih, upotreba reči “soccer” je znatno opala u Britaniji a tamo gde se i dalje pominje, obično je vezano uz američki kontekst. Ovo opadanje u korišćenju reči je reakcija na povećanu upotrebu u Americi, što je dalje povezano sa vrhuncem NASL-a (North American Soccer League) 1980tih godina”.
Britanci su prestali da koriste reč “soccer” zbog konotacije sa Amerikom tako da apsolutno nije pogrešno koristiti reč “soccer” ako ste iz Amerike!

Izvor: Business Insider

COMMENTS

WORDPRESS: 0