Demokrate napreduju sa ambicioznim planom da legalizuju oko 8 miliona imigranata koji žive u Americi

Demokrate napreduju sa ambicioznim planom da legalizuju oko 8 miliona imigranata koji žive u Americi

Amerika menja testove za državljanstvo: Teži put za one koji ne govore engleski
Na Floridu se od prošle godine doselilo 200.000 imigranata
Promenili ste vašu adresu u sred imigracionog procesa? Evo kako da obavestite USCIS

Tanka demokratska većina u Kongresu napreduje sa ambicioznim planom da legalizuje oko 8 miliona imigranata koji žive u SAD-u bez pravnog statusa putem zakona o budžetu koji bi zaobišao cenzus od 60 glasova koji je obično potreban za usvajanje velikih zakona u Senatu.

Demokrate su se sastal u petak sa parlamentarkom u Senatu kako bi je pokušali uveriti da se masivni program legalizacije može usvojiti kroz proces usklađivanja budžeta, postupak koji omogućava da zakoni za potrošnju prolaze u Senatu prostom većinom, rekli su zvaničnici kongresa za CBS News. Očekivalo se da će se republikanci protiviti predlogu.

Parlamentarac Senata odlučuje o tome da li se neki element zakonodavstva može dozvoliti u budžetskom predlogu. Poslanik mora da utvrdi da li odredbe imaju direktan uticaj na budžet.
Ako bi bio uspešan, plan legalizacije omogućio bi imigrantima bez dokumenata koji su došli u SAD kao deca, korisnicima privremenog zaštićenog statusa (TPS), poljoprivrednicima i drugim radnicima iz doba pandemije da se prijave za stalni boravak u SAD-u ili zelene karte, rekli su pomoćnici Senata Demokratske stranke.

Demokratski pomoćnici rekli su da je njihov predlog u skladu sa pravilima pomirenja. Istorijski gledano, odredbe za koje je parlamentarni senat utvrdio da bi imale “sporedan” uticaj na budžet su propale, uključujući plan za povećanje minimalne plate u februaru.

Uticaj na budžet, prema predstavnicima Demokratske stranke, je da bi zakonodavstvo imigrantima omogućilo da se prijave za stalni boravak, što bi ih kvalifikovalo za savezne beneficije, poput zdravstvenih subvencija prema Zakonu o pristupačnoj zaštiti, Medicaid -a, povraćajnog poreskog kredita, Dopunskog dohotka iz osiguranja i Dodatnog Program pomoći u ishrani (SNAP) ili bonovi za hranu.

Prema preliminarnoj proceni Kongresne kancelarije za budžet, to će povećati budžetski deficit za 139,6 milijardi dolara u periodu od 10 godina, rekli su pomoćnici. To bi značilo “značajan i direktan uticaj na budžet”, dodali su pomoćnici.

Argumenti demokrata, primetili su pomoćnici, ne uključuju “ogroman” podsticaj za koji veruju da će program legalizacije ubrizgati u američku ekonomiju.

Zvaničnici Kongresa rekli su da bi odluku parlamentaraca Senata mogli dobiti već sledeće nedelje. Ako prvi predlog ne bude uspešan, Ruiz je rekao da će demokrate predstaviti novi slučaj parlamentarcima kako bi garantovao uključivanje programa legalizacije.

Čak i ako se dokument potpiše, malo je verovatno da će predlog demokrata za legalizaciju dobiti podršku republikanaca u Kongresu, koji su ga osudili kao “amnestiju”.
Demokrate, međutim, veruju da je istorijski presedan na njihovoj strani, pozivajući se na zakon o usaglašavanju budžeta za 2005. koji bi povećao broj zelenih karata dostupnih imigrantima. Konačni zakon nije sadržao ovu odredbu, ali je Senat predvođen republikancima usvojio verziju sa povećanjem broja zelenih karata.

CBS News

COMMENTS

WORDPRESS: 0