Demokrate u Senatu najavile sporazum o budžetu vrednom 3.500 milijardi dolara

Demokrate u Senatu najavile sporazum o budžetu vrednom 3.500 milijardi dolara

Koliko su zaista velike države u Americi? Evo nekoliko zanimljivosti
Postali ste državljanin Amerike i želite da glasate? Evo šta treba da uradite
Da li znate zbog čega Amerikanci fudbal nazivaju “soccer”?

Predsednik SAD Džo Bajden u sredu će se uputiti na Kapitol hil kako bi se sastao demokratama u Senatu pošto su zakonodavci najavili sporazum o planu vrednom 3.500 milijardi dolara za proširenje potrošnje na zdravstvenu zaštitu starijih osoba, klimatske promene i programe pomoći porodicama, rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer.

Paket bi bio “najveća investicija u srednju klasu u poslednjih nekoliko decenija”, dodao je Šumer.

Senator Mark Vorner, demokrata iz Virdžinije, rekao je novinarima da plan obuhvata odredbe koje će u potpunosti pokriti troškove programa.

Iako Vorner nije precizirao kako će ta mera biti plaćena, Bajden je zatražio povećanje poreza za bogate i korporacije.

Republikanci u Kongresu protive se takvom povećanju poreza, pošto su uspeli da usvoje smanjenja poreza – uključujući i stopu poreza na dobit – tokom prethodne administracije predsednika Donalda Trampa.

Da bi se plan ostvario, moraće da ima podršku punog 50-očlanog demokratskog kluba. Demokratski lideri žele da donesu rezoluciju o budžetu koja bi pružila okvir za zakonski predlog pre nego što zakonodavci napuste grad i odu na avgustovsku pauzu.

S obzirom na to da se od republikanaca ne očekuje da će podržati mere, demokrate će u vezi sa budžetom verovatno nastaviti koristeći poseban proces poznat kao pomirenje. To bi omogućilo da zakon napreduje samo prostom većinom i ne bi bio podložan potencijalnom filibasteru, potezu kojim manjinski republikanci mogu da blokiraju ili odlože glasanje.

Rezolucija o budžetu omogućila bi demokratama da usvoje zakon o državnoj potrošnji kasnije tokom godine, takođe prostom većinom, kako bi imali vremena da u njega ubace detalje programa.

Takođe, u toku su pregovori o zasebnoj dvostranačkom predlogu zakona u vezi sa insfrastrukturom od 1,2 hiljada milijardi dolara za stavke kao što su putevi, mostovi, vodovodni sistemi i širokopojasni internet.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0