Deset najboljih američkih proizvođača automobila

Deset najboljih američkih proizvođača automobila

Stopa nezaposlenosti u SAD pala na 4.2%
Evog zbog čega je Amerika protiv kovid pasoša i šta je njihova alternativa
Latinoamerički investitori stižu u Majami donoseći milijarde

Da li je u redu reći da američke automobile zasenjuju oni jeftiniji, azijske proizvodnje? Šta je sa mnogim luksuznim automobilima evropske proizvodnje, da li su zaista bolja kupovina od američkih luksuznih automobila? Neke marke automobila mogu biti jeftinije dok glamurozni automobili pružaju luksuz komfora ali nema ništa lepše nego sedeti u automobilu, upaliti motor i znati da ste u automobilu američke proizvodnje. Kvalitet je i dalje prisutan a tradicionalni izgled i osećaj nikada ne prolaze sa ovim domaćim vozilima.
Evo deset najboljih američkih proizvođača automobila.

10. Buick

Najbolje je započeti ovu listu sa najstarijom kompanijom za proizvodnju automobila u Americi. Osnovan u maju 1903.godine, Buick je i dalje jedan od najpouzdanijih američkih proizvođača automobila koji posluje već 116 godina. Tokom tog vremena, napravili su istorijske automobile koje viđamo na starim slikama, novinama i časopisima. Stari automobili koje vreme nikada neće zaboraviti je upravo i Buick LeSabre iz 1961.godine. Kompanija je nastala u Motor City-ju (Detroit) a zatim se preselila u Flint. Do 1923.godine, Buick je već napravio milion vozila nakon čega su u narednih 40 godina izbacili Rivieru, Roadmaster Skylark-a i Electru. Danas možete uživati u Buick-ovom SUV džipu kao što su Terraza ili Enclave.

9. Cadillac

Antoine Laumet de La Mothe Cadillac je bio francuski avanturista koji je istraživao i otkrio Detroit City. Zahvaljujući njemu, danas imamo Cadillac automobil. Ova kompanija je dobila ime u čast čoveku koji je otkrio ovaj veliki grad. Henry Leland je pokrenuo kompaniju za proizvodnju automobila Cadillac i to je bila prva američka kompanija u istoriji koja je dobila Dewar trofej od strane Kraljevskog Automobilskog Kluba Engleske (Royal Automobile Club of England’s Dewar Trophy). To je ujedno i jedina američka kompanija koja je dva puta dobila nagradu. Cadillac je takođe prva kompanija koja je proizvodila automobile sa putničkim sedištima i zatvorenom kabinom. Cadillac je inovator i čistokrvni začetnik istorije.

8. Chevrolet

Evo još jednog američkog proizvođača automobila osnovanog u Detroitu, u državi Mičigen.
Vozač trkačkih automobila i njegov prijatelj koji se bavio industrijom su se udružili kako bi se upustili u avanturu stvaranja automobilske kompanije koju su nazvali Chevrolet. Preduzetnik je bio William Durant, ili Billy, a kompaniju je nazvao po svom prijatelju trkaču, Louis Chevrolet-u. Svoj biznis su osnovali 1911.godine i on je na snazi i danas. Neka od poznatih Chevrolet-ovih vozila uključuju Chevrolet Suburban (nastao 1936.godine), Chevrolet pickup (nastao 1948.godine), Corvette i Camaro. Ovo su vanvremenski modeli automobila koje mnogi amerikanci i danas voze. Trenutno, najpopularniji automobili marke Chevrolet (osim nove Corvett-e i Camar-a) su Colorado, SS, Malibu i Bolt.

7. Chrysler

Walter Chrysler je čovek koji stoji iza ove američke kompanije automobila. Pre 94.godine je osnovao kompaniju koja će biti treća po veličini iz Detroita. Uprkos dve velike finansijske krize, Chrysler je još uvek prisutan i stoji snažno, praveći kvalitetna vozila. Od K-automobila 80tih i minibus vozila do izdanja Dodge Viper-a i Jeep-a prethodnih decenija, Chrysler nikada ne propušta priliku da oduševi javnost novim modelima svojih vozila. Najbojli automobili koje su ikada napravili su bili Chrysler 300, PT Cruiser, Newport i Imperial. Danas je, nakon udruživanja, kompanija poznata pod nazivom Fiat Chrysler.

6. Dodge

Dodge je pre sedam godina napunio 100 godina! To znači da su ga braća John Francis i Horace Elgin osnovali 1914.godine. Počevši od bicikli, ova porodična firma je narasla do snabedevanja automobilskim delovima, nakon čega su shvatili da bi i oni mogli dobiti svoj deo kolača.
Upravo to je ono što su i učinili, akvizicija od strane dve kompanije tokom godina nije uspela da izbriše ovo ime. Postali su deo Ford kompanije nakon čega ih je preuzeo Chrysler 1928.godine. Od najranijih korena, bivajući DNK porodice graditelja, Dodge je nastavio da proizvodi i distribuira automobile. Neki od najboljih modela Dodga su Dodge Challenger, Charger i Ram.

5. Ford

Pitanje o tome koji je najpoznatiji automobil u istoriji sveta je i dalje u vazduhu ali je Ford model T sigurno na vrhu te liste i verovatno broj 1. Ford model T je stvoren 1908.godine i do 1927.godine je prodao 19 miliona modela, onda kada je u zemlji bilo oko 119 miliona ljudi i mnogo manje puteva za vožnju. Henry Ford bi mogao biti imenovan kao otac američkog automobila. Od modela T, kompanija je napredovala i stvorila modele poput Thunderbird-a, Mustang-a, Taurus-a, Explorer-a i F-seriju popularnih kamioneta.

4. GMC

GMC je prvi put bio poznat kao Rapid Motor Vehicle Company i osnovao ga je Max Grabowski 1902.godine. Spajanjem 1911.godine, koje je organizovao General Motors, rođena je kompanija General Motors Truck Company, odakle i potiče naziv GMC. Veliko hvala tome jer bi u protivnom ime i logo ne bi bili toliko popularni, da su ostali pod nazivom RMC.
Specijalnost ove marke automobila je oduvek bila grandioznost svojih modela odnosno veličina, koji su tada zvani brzim kamionima. Tokom godina je ime ovog modela postalo sinonim za SUV modele, kombije i velika moćna vozila. Najbolji modeli GMC vozila su Sienna, Savana, Suburban, Yukon i klasični GMC kamioni i kamioneti.

3. Jeep

Evo jednog svetlog primera u moru prazne istorije svetskih ratova. Džip je stvoren za pomoć vojnicima tokom putovanja, kako bi mogli koristiti izuzetno pouzdano vozilo. Četrdesetih godina još nije postojalo takvo vozilo, terenski lagani automobil, sve do nastanka Džipa. Nazvan je „Idi bilo gde. Uradi bilo šta“ a proizvođačevi (John North Willys) modeli Jeep ili Willys MB takođe nisu razočarali. Od tada američka kompanija nosi počasnu značku, svo to vreme pružajući javnosti kvalitetne automobile. Džip je napravio vanvremenska vozila poput Wagoneer-a, Cherokee-ja, Wrangler Rubicon-a, Grand Cherokee-ja i njhove najmlađe braće, Renegade i Compass-a.

2. Lincoln

U svetu luksuznih automobila, Lincoln je pionir. Ovaj američki prooizvođač automobila je počeo da proizvodi luksuzna vozila u vreme kada luksuz nije bio dostupan mnogim ljudima. Izlazak osnivača Cadillac-a, Henry Leland-a, je označio osnivanje kompanije Lincoln 1917.godine. udružujući se sa svojim sinom, kompaniju su nazvali po Honest Abe-u. Tokom 1936.godine su izdali svoj prvi luksuzni automobil koji je koštao 1,320 dolara. Klasični modeli Lincolna su Town Car, Zephyr, Mark LT i Navigator SUV. Najskoriji automobili su SUV modeli: Nautilus, Aviator, MKC i Lincoln Corsair.

⦁ Tesla

Revolucionarni um i inspirativni uticaj Nikole Tesle podstakli su preduzetnike Marc Tarpenning-a, Martin Eberhard-a, JB Straubel-a, Ian Wright-a i Elon Musk-a da imenuju svoju mladu kompaniju za proizvodnju automobila Tesla Motors. Ova kompanija zaista zaslužuje ime pronalazača na svojim proizvodima jer je revolucionarno napravila automobil kao i električni automobil koji je brz, ako ne i brži sada, kao vozilo na benzinski pogon. Prvo su predstavili svoju kreaciju Tesla Roadster i oduševili apsolutno sve, uključujući i potomke prvog voza na parni pogon. Odatle su usavršili i poboljšali svoj prototip, puštajući novije automobile i dajući im imena Model S, Model 3, Model X i Model Y.

Izvor: Hotcars 

COMMENTS

WORDPRESS: 0