Deset najskupljih država za život u Americi

Deset najskupljih država za život u Americi

Najlepši prirodni izvori za kupanje u Americi
Predstavnički dom usvojio predlog o podsticajnom čeku od $2000
American, JetBlue i druge avio kompanije zahtevaće obaveznu vakcinaciju svih zaposlenih

Cene rastu za širok spektar roba i usluga jer se Sjedinjene Države suočavaju sa nivoom inflacije koji nije viđen decenijama. Nedostatak radne snage, poremećaji u lancu snabdevanja i rastuća potražnja kako prolazi pandemija povećavaju pritisak na cene. Situacija dodatno otežava snalaženje u najskupljim američkim državama, izazivajući brige i za potrošače i za kompanije.

Kompanije vole da posluju u državama sa niskim troškovima života, što može biti privlačno za radnike i kupce. CNBC-jeva godišnja studija America’s Top States for Business razmatra troškove života kao faktor knkurentnosti, ocenjujući države na osnovu indeksa cena osnovnih artikala. To je jedna do naših deset kategorija konkurentnosti.

Ocenjujemo svih 50 država na osnovu indeksa artikala od namirnica do stanovanja. Neke države drže niske troškove i privlačne su u novoj eri migracija izazvanih pandemijom. Međutim, nisu sve.

Sledi deset država koje su prošle godine bile najskuplje za život. Gledamo gde su krenule cene u promenljivoj prvoj polovini ove godine u odnosu na pre godinu dana, prema američkom Zavodu za statistiku rada. Navedene su i prosečne cene za odabrane stavke, zasnovane na Indeksu prosečnih troškova života za 2020.godinu, od strane Veća za istraživanje zajednice i ekonomska istraživanja, C2ER.c.

10. New Jersey

A 'For Sale' sign is displayed outside of a house in Oradell, New Jersey.

Iako se cene u New Jersey-ju mogu činiti kao pogodba u poređenju sa cenama preko reke Hudson u Njujorku, ne izgledaju ni približno tako dobro ako ih uporedite sa ostatkom država. Kuća sa četiri spavaće sobe u okrugu Bergen koštaće tri puta više nego što bi koštala u Kalamazoo-u, u Michigan-u.

Ocena troškova života za 2021.godinu: 15 od 75 bodova (Najviša ocena države: F)

Indeks potrošačkih cena (jun, New York-Newark-Jersey City): porast od 4,1%

Prosečna cena kuće (Bergen okrug): 615.738 dolara

Pola galona mleka: 2.43 dolara

Mesečni račun za struju: 186,37 dolara

9. Rhode Island

Providence Skyline at night, Rhode Island

Najmanja američka država ima velike troškove, poput struje. U Providence-u, očekujte da ćete platiti skoro tri puta više od onog što biste platili u New Orleans-u za grejanje i klimu u vašem domu. Čas joge na Rhode Island-u će vas koštati dvostruko više nego u Anniston-u, u Alabami.

Ocena troškova života za 2021.godinu: 14 od 75 bodova (Najviša ocena države: F)

Indeks potrošačkih cena (jun, severoistočna regija): porast od 4,6%

Prosečna cena kuće (okrug Providence): 430.197 dolara

Pola galona mleka: 2.52 dolara

Mesečni račun za struju: 240,57 dolara

8. Connecticut

Paramedic Randy Lilly, wearing personal protection equipment (PPE), tends to a 10-month-old boy with fever while riding by ambulance with the infant's mother to Stamford Hospital on April 04, 2020 in Stamford, Connecticut.

Država muskatnog oraščića ima neke od najviših cena lekova na recept u čitavoj naciji. Istraživači C2ER-a su otkrili da insulin košta otprilike dvostruko više u Stamford-u u Konetikatu nego u delovima Tenesija. Poseta lekaru košta skoro dvostruko više nego u Tupelo-u, u Mississippi-ju.

Ocena troškova života za 2021.godinu: 12 od 75 bodova (Najviša ocena države: F)

Indeks potrošačkih cena (jun, severoistočna regija): porast od 4,6%

Prosečna cena kuće (Stamford): 615.372 dolara

Pola galona mleka: 2.65 dolara

Mesečni račun za struju: 261,22 dolara

7. Maryland

Mic'Kale Smith, who works as a security guard but has had to take time off to care for her son during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, wears a face mask as she shops with her son Da'Mier at the Tiger Market in Oxon Hill, Maryland, U.S. May 20,

Čini se da Old Line State ne može držati svoje cene stabilnim. Novi dom u Bethesda-i će koštati otprilike tri puta više nego što biste platili u Jefferson City-ju, u Missouri-ju. I pripremite se za šok kada vidite nalepnice sa cenama u prodavnici, gde ćete veknu hleba platiti dvostruko više nego što biste to učinili u St.Paul-u, u Minnesoti.

Ocena troškova života za 2021.godinu: 11 od 75 bodova (Najviša ocena države: F)

Indeks potrošačkih cena (jun, Baltimore-Columbia-Towson): porast od 4,5%

Prosečna cena kuće (Bethesda): 854.529 dolara

Pola galona mleka: 2.49 dolara

Mesečni račun za struju: 193,98 dolara

6. Alaska

Electric plant on river, near Healy, Alaska.

Stanovnici se suočavaju sa jedinstvenim izazovima, ekstremnim vremenskim uslovima, dugim zimskim noćima i nekim zaista astronomskim životnim troškovima. U Fairbanks-u očekujte da ćete platiti pet puta više za račun za struju nego što biste platili u Oklahoma City-ju. Čak će vas i konzerva tune koštati skoro dvostruko više nego što bi koštalo u Fort Wayne-u, u Indiani.

Ocena troškova života za 2021.godinu: 9 od 75 bodova (Najviša ocena države: F)

Indeks potrošačkih cena (jun, Urbana Aljaska): porast od 6.2%

Prosečna cena kuće (Juneau): 581.906 dolara

Pola galona mleka: 2.642 dolara

Mesečni račun za struju: 273.38 dolara

5. Massachusetts

Johnny D'agostina digs into a pizza outside Quattro restaurant on Hanover Street in the North End neighborhood of Boston, MA on June 11, 2020.

Cene hrane u Massachusetts-u su skoro dovoljno visoke da izazovu revoluciju. Deetak jaja u Bostonu će vas koštati dvostruko više nego u Joplin-u, u Missouri-ju. Za pizzu ćete platiti oko 25% više nego što biste to učinili u Burlington-u, u Severnoj Karolini. I vaš stan će biti četiri puta skuplji nego što bi bio u Monroe-u, u Louisiani.

Ocena troškova života za 2021.godinu: 9 od 175 bodova (Najviša ocena države: F)

Indeks potrošačkih cena (jun, New England regija): porast od 4%

Prosečna cena kuće (Boston): 744.522 dolara

Pola galona mleka: 2.27 dolara

Mesečni račun za struju: 233.86 dolara

4. Oregon

Stumptown Coffee Roasters is shown on display in the SE Division Street location in Portland, Oregon.

Stanovnici Oregona vole svoju kafu, a po ovim cenama – i bolje bi im bilo! U Portlandu je skuplja za 40% nego u Portage-u, Michigan-u. Očekujte da će vaša mesečna rata za kuću biti dvostruko veća nego ako biste živeli u Enid-u, Oklahomi.

Ocena troškova života za 2021.godinu: 6 od 175 bodova (Najviša ocena države: F)

Indeks potrošačkih cena (jun, zapadna regija): porast od 5.1%

Prosečna cena kuće (Portland): 623.494 dolara

Pola galona mleka: 2.12 dolara

Mesečni račun za struju: 143.85 dolara

3. California

A customer browses avocados at a Whole Foods Market 365 location in Santa Monica, California.

Otprilike 75% lisnatog zelenog povrća u zemlji uzgaja se u Kalifroniji, ali glavica salate košta oko 30% više u San Francisku nego u Fayetteville-u, u Arkanzasu. Kalifornija proizvodi više mleka nego bilo koja druga država, ali ona ovde košta skoro 50% više nego u Arizoni. Golden State opravdava svoje ime kada su u pitanju cene, uključujući i najveće poreze na benzin u zemlji, prema Američkom institutu za naftu.

Ocena troškova života za 2021.godinu: 5 od 175 bodova (Najviša ocena države: F)

Indeks potrošačkih cena (jun, Los Angeles-Long Beach-Anaheim): porast od 4%

Prosečna cena kuće (San Francisco): 1.362.163 dolara

Pola galona mleka: 2.83 dolara

Mesečni račun za struju: 267.84 dolara

2. New York

People wait to visit a house for sale in Floral Park, Nassau County, New York.

Ako uspete ovde, uspećete bilo gde, jer je skoro svako drugo mesto jeftinije za život od Njujorka. Prosečna cena kuće na Manhattan-u – 2,2 miliona dolara na osnovu podataka za 2020.godine – lako je najveća u zemlji i više od deset puta veća od cene u Brownsville-u, u Teksasu. Čak ćete i u državi Albany platiti dvostruko više nego što biste platili u Brownsville-u. I to nije samo stanovanje. Kutija kukuruznih pahuljica će vas koštati dvostruko više nego u Winston-Salem-u, Severnoj Karolini.

Ocena troškova života za 2021.godinu: 3 od 175 bodova (Najviša ocena države: F)

Indeks potrošačkih cena (jun, Los Angeles-Long Beach-Anaheim): porast od 4.1%

Prosečna cena kuće (San Francisco): 2.227.806 dolara

Pola galona mleka: 3.11 dolara

Mesečni račun za struju: 157.70 dolara

#1 Hawaii

Putovanje u supermarket u Honolulu-u je praktično vežba u visokim finansijskim vodama. Očekujte da ćete za veknu hleba platiti više od 5 dolara, ili dvostruko više nego što bi to koštalo u delovima Kanzasa. Vreća krompira od pet kilograma će vas koštati četiri puta više nego što košta u Kokomu, u Indijani. Cene kuća su ogromne, pa tako i osnovno održavanje, poput popravke mašine za pranje veša. To će koštati dvostruko više nego što bi koštalo u McAllen-u, u Teksasu. Možda nema mesta koje oduzima dah od države Aloha, ali i cene na Havajima, najskupljoj američkoj državi, će vas takođe ostaviti bez daha.

Ocena troškova života za 2021.godinu: 2 od 175 bodova (Najviša ocena države: F)

Indeks potrošačkih cena (jun, zapadna regija): porast od 5.1%

Prosečna cena kuće (Honolulu): 1.386.483 dolara

Pola galona mleka: 4.31 dolara

Mesečni račun za struju: 470.38 dolara

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0