Deset neverovatnih životinja koje postoje samo u Severnoj Americi

Deset neverovatnih životinja koje postoje samo u Severnoj Americi

DHS predstavio međuagencijsku strategiju za promociju naturalizacije
Bela kuća odbacila predlog za uvođenje obaveznih “Covid pasoša”
Investicije u Rolex i luksuzne satove u poslednjih 5 godina donele veći prihod od S&P500

Posebnost nekih životinja je da se nalaze u određenom regionu i nigde drugo u svetu. Severna Amerika je dom mnogim takvim neverovatnim životinjama. Evo liste 10 neverovatnih životnja pronađenih samo u Severnoj Americi!

#10 Havajska foka (Hawaiian Monk Seal)

Hawaiian monk seal

Havajska foka je jedna od najugroženijih morskih vrsta na svetu. Danas je ostalo samo manje od 1100 foka ove vrste. Oni su endemi havajskih ostrva. Većina ovih foka živi na severozapadnim havajskim ostrvima.

Foke provode najviše vremena u morskim vodama. Ponekad se mogu naći kako odmaraju na plažama. Poznati su po tome što su ronili dublje od 300 metara u potrazi za hranom. Ishrana havajskih foka uglavnom uključuje ribe, rakove i jegulje.

#9 Luna moljac (Luna moth)

Luna moth

Luna moljac je zapanjujuće lep moljac koji se nalazi samo u Severnoj Americi. Žive u listopadnim šumama Sjedinjenih Država, južne Kanade i severnog Meksika. To je veliki moljac sa rasponom krila od 4,5 inča. Najatraktivnija karakteristika luna moljaca su njegova široka, jarkozelena krila.

I prednja i zadnja krila Luna moljaca imaju prelepe tufne. Sva zadnja krila takođe imaju dugačak zelen rep.

#8 Crnonogi tvor (Black Footed Ferret)

Black-footed ferret

Tvorovi sa crnim nogama su jedina vrsta tvora koja potiče iz Severne Amerike. Jednom su smatrani izumrlom vrstom. Međutim, oni su ponovo uvedeni programima uzgoja u zatočeništvu. Ipak, oni su vrlo brojčano mala vrsta. IUCN je ovu vrstu svrstao u ugrožene vrste.

Tvorovi crnih nogu žive u velikim ravnicama i planinskim basenima jugozapadnih Sjedinjenih Država, Kanade i severnog Meksika. Imaju dugo, vitko telo koje može narasti do 24 inča. Odrasli tvor je težak do 2,5 kilograma.

Najviše vremena, skoro 90% vremena, provode u jazbinama napravljenim od prerijskih pasa. Ovi tvorci su noćni, što znači da postaju aktivni samo noću. Njihova ishrana se takođe uglavnom sastoji od prerijskih pasa.

# Gila Monster gušter (Gila Monster)

gila monster

Gila gušter je najveći gušter poreklom iz Sjedinjenih Država. Njihova dužina je oko 20 inča, a težina do 1,8 kilograma. Ovaj gušter je takođe jedan od dva otrovna guštera Severne Amerike. Drugi je meksički gušter sa perlama. Nastanjuju u pustinjama polupustinjske oblasti jugozapadnih Sjedinjenih Država i Meksika.

Telo ovog guštera je prekriveno ljuspicama ružičaste, crne i žute boje imaju široku glavu i crne zaobljene oči. Donja vilica se sastoji od žlezda koje proizvode otrov. Njihov ugriz je izuzetno bolan, čak i za ljude. Međutim, nije fatalan za odrasle ljude.

#6 Američki crni medved (American Black Bear)

American black bear

Američki crni medved je srednji, rasprostranjen medved koji se nalazi samo u Severnoj Americi. Prosečne težine od 158 kilograma, najmanji je medved na severu Amerike. Uprkos imenu, nisu svi američki crni medvedi crni. Takođe su pronašli u braon i cimet boji. Ishrana ove životinje uključuje bobice, korenje, orahe, ribe i sisare.

#5 Mrmot (Groundhog)

groundhog

Mrmot je najveći član porodice veverica. Našli su ih samo u šumskim područjima Kanade i Sjedinjenih Država. Poznati su po kopanju složenih rupa koje imaju mnogo nivoa i duboke su do 6 stopa.

Potpuno odrastao mrmot težak je oko 6 kilograma. Imaju sveđe krzno, dugačak rep i kratke noge sa zakrivljenim kandžama. To su njhove kandže koje su dobro prilagođene za kopanje rupa. Hrane se voćem, korom drveća i biljkama.

#4 Račvoroga antilopa (Pronghorn)

pronghorn

Uprkos izgledu sličnom antilopi, račvoroga antilopa ne pripada porodici antilopa. Umesto toga, to je jedinstvena životinja Severne Amerike. Žive na travnjacima, otvorenim ravnicama i pustinjama Kanade, Sjedinjenih Država i Meksika. One se nazivaju i američkim antilopama jer podsećaju na prave antilope.

Odrasla antilopa je teška oko 54 kilograma i ima visinu između 80 i 100cm. Njihovo telo ima crvenkastosmeđu boju. Mužjaci imaju crnu masku i zakrivljeni rog. Ženke takođe imaju rogove, ali ravnog oblika.

Zanimljivo je da njihove očne jabučice imaju prečnik 1,4 inča. Ne samo da imaju velike oči već i odličan vid. Oni mogu uočiti kretanje udaljeno i do 4 milje. Ovi sisari su takođe odlični trkači, mogu postići maksimalnu brzinu od 60km/h.

#3 Američki aligator (American Aligator)

American alligator

Ovo je veliki gmizavac koji se nalazi samo u slatkovodnim rekama, močvarama i jezerima na jugozapadu Sjedinjenih Država. U svetu postoje samo dve poznate vrste aligatora – američki aligator i kineski aligator. Američki aligator je veći. Mogu biti dužine 11,2 stope i težine do 450 kilograma. Američki aligator je takođe najveći reptil Severne Amerike.

Američki aligatori imaju dugu, zaobljenu njušku, ravan rep i kratke noge. Njihova usta sadrže od 75 do 80 zuba. Zanimljivo je da aligator u svom životnom veku može imati od 2000 do 3000 zuba. Prehrana ovih vrhovnih predatora uključuje ribe, sisare, kornjače i ptice.

#2 Američki bizon (American Bison)

animals found only in north america

Visok šest stopa i težak oko 910 kilograma, američki bizon je najveći sisar u Severnoj Americi. Jednom su milioni bizona lutali Severnom Amerikom. Prekomerni lov i gubitak staništa su uzrokovali nagli pad populacije. Trenutno širom Severne Amerike živi oko 50 000 bizona. Nacionalni park Yellowstone ima 5000 stanovnika ove vrste.

Posebnost američkih bizona je njihova velika grbača. Ženek takođe imaju grbu, ali manje od mužjaka. Veliko telo bizona prekriveno je tamnosmeđom dlakom. Takođe imaju masivnu glavu sa kratkim vratom. Rogovi su kratki i zakrivljeni.

#1 Beloglavi orao (Bold Eagle)

Bald Eagle

Beloglavi orao je moćan simbol Sjedinjenih Država. Oni su endemi Severne Amerike i gnezde se u blizini morskih obala, jezera i reka. Pre svega, belogrlavi orlovi nisu ćelavi (bold = ćelav). Glava im je prekrivena snežnim perjem, a telo tamnosmeđe boje. Ova boja pomaže da se bez napora identifikuje ovaj orao.

Odrasli beloglavi orao ima raspon krila od 6 do 7 stopa i može biti težak do 6,3 kg. Ovi moćni letači mogu da lete preko velikih udaljenosti. Kada se spuštaju, mogu dostići najveću brzinu od 160km/h.

 

Izvor: Themysteriousworld.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0