DHS ukida novčane kazne za ilegalne imigrante koji ne napuste Ameriku

DHS ukida novčane kazne za ilegalne imigrante koji ne napuste Ameriku

Radnici migranti napuštaju Floridu zbog novog zakona o imigraciji
Novi obrazac I-485 i finalno “Public Charge” pravilo stupaju na snagu ove nedelje
Istorija zelene karte – Evo kada i zašto je uvedena u upotrebu

Odeljenje za nacionalnu bezbednost (DHS) objavilo je u petak da ukida novčane kazne za ilegalne imigrante koji odbijaju da napuste SAD po naređenju, tvrdeći da su neefikasni i nepotrebni.

DHS ukida dva naloga za delegiranje, čime je imigracija i carinska uprava (ICE) dobila moć da naplaćuje novčane kazne od imigranata koji ne slede naredbe o deportaciji. U izjavi, agencija je takođe rekla da ICE sarađuje sa Ministarstvom finansija na otkazivanju već postojećih dugova.

„Nema naznaka da su ove kazne podstakle obavezu imigranata da napuste zemlju“, rekao je u izjavi sekretar DHS Alejandro Maiorkas. „Možemo sprovoditi svoje imigracione zakone ne pribegavajući neefikasnim i nepotrebnim kaznenim merama.“

ICE ima mogućnost izricanja novčanih kazni više od 20 godina, ali ih je počeo sprovoditi tek 2018. godine pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom. Administracija je počela slati novčane kazne od stotine dolara dnevno onima koji nisu napustili zemlju. Ova vest je preplavila novine kada kada su ilegalni imigranti dobili novčane kazne do 500.000 američkih dolara.

Ali nova administracija , koja je pokazala malo interesa za podsticanje većine ilegalnih imigranata da napuste zemlju, prestala je da izriče kazne na Dan inauguracije, a taj potez u petak formalizuje ono što DHS opisuje kao “promenu smera”.

Bajdenova administracija , nakon što je prvobitno pokušala da nametne 100-dnevni moratorijum na deportacije, pre nego što je blokirana tužbom u Teksasu, znatno je suzila prioritete ICE-a.

Pod novim smernicama, ICE će se fokusirati na tri kategorije imigranata: one koji predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost; one koji su granicu prešli od 1. novembra i one koji su počinili „teška krivična dela“.

Vodič je privremen i traje tri meseca dok Ministarstvo za nacionalnu bezbednost ne može izdati dalje smernice. Zvaničnici su rekli da smernice ne sprečavaju izričito bilo koga da bude uhapšen ili deportovan. Međutim, terenski oficiri koji žele da uhapse nekoga iz te tri kategorije trebaće odobrenje.

Otkako je predsednik Bajden preuzeo dužnost, broj hapšenja ICE-a naglo je opao, opavši za 65% u martu u poređenju sa krajem Trampove administracije.

Fox News

COMMENTS

WORDPRESS: 0