Do kada će maske biti obavezne u avio-saobraćaju?

Do kada će maske biti obavezne u avio-saobraćaju?

Aerodrom u Majamiju proglašen za drugi najbolji u Americi
FC Eagles Miami – Nova pobeda u derbiju kola!
7 stvari zbog kojih bi trebalo da angažujete imigracionog advokata

TSA je 10. marta saopštila da je produžila mandat nošenje maski u javnom prevozu i u aviosaobraćaju za još jedan mesec do 18. aprila.

„Tokom tog vremena, CDC će sarađivati sa vladinim agencijama kako bi pomogao u informisanju revidiranog okvira politike o tome kada i pod kojim okolnostima maske treba da budu potrebne u javnom prevozu“, navodi TSA u saopštenju, nagoveštavajući mogućnost da će ograničenja, u stvari, biti ublažena ili barem prilagođena nakon 18. aprila.

TSA je rekao da će revidirani okvir biti zasnovan na nivoima zaraze COVID-19, rizikom od novih varijanti, nacionalnim podacima i najnovijoj nauci.

Obavezno nošenje maski javnom prevozu i u aviosaobraćaju datira još od januara 2021. godine, kada su Bajdenova administracija i CDC izdali naredbe kojima je obavezno nošenje maski u avionima, aerodromima, brodovima, trajektima, vozovima, metrou, autobusima, taksijima i vozovima, autobusima i stanice metroa.  Američke avio-kompanije su već od sredine 2020. zahtevale da putnici i posada nose maske.

Dakle, šta se dešava posle 18. aprila? Hoće li se ponovo produžiti mandat za nošenje maski?

Dr Ameš Adalja, stručnjak za zarazne bolesti i viši naučnik Centra za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins, kaže da veruje da postoji velika šansa da savezni mandat maski neće biti obnovljen posle 18. aprila. „U ovoj fazi pandemije, sa nivoom imuniteta u populaciji i sredstvima za lečenje, maske imaju manji značaj“, kaže dr Adalja za AFAR. „Važno je prepoznati da pojedinci mogu nastaviti da nose maske kako to nalaže njihova tolerancija na rizik, pojedinačne [aviokompanije] mogu da postave sopstvene politike maski i da jednosmerno maskiranje, posebno sa visokokvalitetnim maskama koje su danas dostupne, funkcioniše.

Dr Adalja nije jedini stručnjak za javno zdravlje koji misli da bi savezni mandat maski za javni prevoz mogao biti ukinut. Dr Tomas Ruso, šef odeljenja za zarazne bolesti na Jacobs školi za medicinu i biomedicinske nauke Univerziteta u Bafalu, kaže da ako broj slučajeva COVID-a nastavi da opada zajedno sa hospitalizacijama u vezi sa COVID-om, „Mislim da je verovatno, verovatnije nego ne, taj mandat će biti ukinut“.

afar.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0