Dobijanje “zelene karte” na osnovu braka. Ovo su neophodni koraci u ovom procesu

Dobijanje “zelene karte” na osnovu braka. Ovo su neophodni koraci u ovom procesu

Amerika zabranila azil za ilegalne imigrante na granici sa Meksikom
Šta je proces denaturalizacije i da li američki građani mogu ostati bez državljanstva?
USCIS – Lekarski pregled za dobijanje zelene karte sada važi dve godine

Ako ste državljanin Sjedinjenih Država ili vlasnik zelene karte koji je pronašao svoju ljubav u inostranstvu, možda se pitate da li se vas dvoje možete venčati i živeti u Sjedinjenim Državama. Naravno, odgovor je da ako završite traženi proces i osigurate se da vaš strani partner dobije zelenu kartu kako bi došao da živi sa vama.

Potrebni koraci koji na kraju mogu učiniti da vaš partner imigrant postane stalni stanovnik se mogu razlikovati u zavisnosti od okolnosti koje se primenjuju na vaš slučaj.

Ne brinite; znamo da sve ovo može zvučati složeno za nekoga ko već i sam ima previše na umu i radije bi planirao svoje venčanje, pa vas s toga i ohrabrujemo da pročitate ovaj članak.

Dakle, hajde da vidimo kako se građani Amerike mogu venčati sa strancem. Ovde ćemo proći pojedinosti kao što je trenutno mesto stanovanja, tako da pre nego što nastavite da čitate dalje, možda želite proveriti svoju podobnost i saznate više o zelenoj karti zasnovanoj na braku. To možete učiniti klikom OVDE.

Koji je proces za sklapanje braka sa osobom koja nije državljanin Sjedinjenih Država?

Kao što smo spomenuli u uvodu, sklapanje braka sa osobom koja nije državljanin Sjedinjenih Država može zavisiti od različitih okolnosti. Jedan od njih je trenutno mesto stanovanja vas i vašeg (budućeg) supružnika.

Dakle, na osnovu ovoga, postoje tri moguće situacije:

  • Vi i vaš (budući) supružnik ste u Sjedinjenim Državama
  • Vi ste u Sjedinjenim Državama, ali vaš (budući) supružnik je još uvek u svojoj matičnoj državi
  • Oboje ste u inostranstvu, u matičnoj državi vašeg supružnika ili bilo kojoj drugoj državi

#1 Vi i vaš verenik/verenica ste u Sjedinjenim Državama

Ako ste oboje trenutno u Sjedinjenim Državama, to znači da vaš supružnik verovatno ima privremenu radnu ili turističku vizu u Sjedinjenim Državama. Ako je to slučaj, moraćete da pređete sa privremene vize na zelenu kartu ili useljeničku vizu. Proces počinje od momenta kada se venčate i registrujete svoj brak kod državnih ili okružnih zvaničnika gde se venčanje održalo.

Pošto se ovo čini kao dobra opcija, morate biti svesni jedne stvari – „pravila od 90 dana“. Službenici USCIS-a će koristiti smernice kako bi utvrdili da li je vaš brak neprihvatljiv zbog prevare ili namernog lažnog predstavljanja.

Zbog toga se privremenim vlasnicima vize koji stupe u brak ili podnesu zahtev za zelenu kartu u roku od 90 dana od ulaska – zelena karta odbija. Štaviše, njihove trenutne vize mogu biti opozvane, što otežava ponovno dobijanje vize za Ameriku.

Da biste se prijavili za zelenu kartu, vi i vaš supružnik morate da podnesete određene obrasce. To podnošenje se zvoe „istovremeno podnošenje“ (concurrent filing).

Obrasci za istovremeno podnošenje

Kao državljanin Amerike ili vlasnik zelene karte, bićete „sponzor“ svog partnera. To znači da postoji određeni dokument koji morate sami da prijavite zajedno sa prijavom vašeg supružnika. Zajedno ćete predati dva formulara:

  • Obrazac I-130 (Molba za srodnika stranca)
  • Obrazac I-485 (Zahtev za usklađivanje statusa)

USCIS (Služba za državljanstvo i imigraciju) obrađuje sve prijave podnete iz Sjedinjenih Država. Ovaj proces prijave će zathevati od vas da prisustvujete terminu za biometriju i intervjuu za zelenu kartu.

Održavajte važeći imigracioni status

Kada vaš supružnik podnese zahtev za američko državljanstvo, on ili ona ne može napustiti Sjedinjene Države duže od šest meseci.

Supružnici državljana Amerike koji su legalno u njenim okvirima, ali su izgubili status, mogu dobiti pomilovanje tokom procesa prilagođavanja statusa.

Pored toga, supružnici vlasnika zelene karte (stalni stanovnici Amerike) koji čekaju na odborenje prijave moraju da zadrže važeći imigracioni status u Sjedinjenim Državama.

Održavanje važećeg imigracionog statusa znači da strani supružnici imaju važeću imigrantsku vizu koja će im omogućiti da ostanu u Americi i sačekaju dok im broj vize ne postane dostupan pre nego što podnesu zahtev za zelenu kartu iz Sjedinjenih Država.

Obično to znači da viza treba da važi više od dve godine nakon podnošenja zahteva za zelenu kartu zasnovanu na braku, jer vreme za obradu može da potraje i do 2 i po godine.

Imajte na umu da su brojevi viza odmah dostupni supružnicima državljana Amerike, ali ne i supružnicima vlasnika zelene karte.

#2 Vi ste u Sjedinjenim Državama, ali vaš verenik/verenica nije

Postoje dve opcije za stranca koji ne živi u Sjedinjenim Državama, ali vi kao „sponzor“ živite:

  • Venčati se izvan Amerike, a zatim se prijavite za zelenu kartu
  • Nabavite „vereničku vizu“ (fiance visa)

Venčati se izvan Amerike pa se zatim prijaviti za zelenu kartu

U ovom slučaju, vi ćete podneti svoje prijave američkoj ambasadi ili konzulatu u matičnoj državi verenika/verenice putem „konzularne obrade“ (consular processing). Tokom ovoga, moraćete:

  • Podneti Obrazac I-130
  • Podneti DS-160 (Online prijava za vizu imigranta), nakon čega sledi lekarski pregled
  • Prisustvujte intervjuu za zelenu kartu u američkoj ambasadi ili konzulatu

Nabavite „vereničku vizu“ (fiance visa)

Vaš partner može ući u Ameriku sa K1 vizom, što vam omogućava da se venčate u Sjedinjenim Državama u roku od šest meseci. Nakon dobijanja vereničke vize, supružnik iz inostranstva će prilagoditi vaš status vlasniku zelene karte. Opet, vaš supružnik će dobiti vereničku vizu unapred, u ambasadi ili konzulatu Amerike.

Postoje neki drugi zahtevi kojih treba da budete svesni. Vlada Sjedinjenih Država će pregledati dokaze koje dostavite kako bi utvrdila da li ste se vas dvoje ličn osreli u prethodne dve godine.

Pored toga, morate se venčati u roku od 90 dana od ulaska u Sjedinjene Države, ili će vaš supružnik morati da napusti državu.

Nakon venčanja, možete podneti Obrazac I-485. Kao što je pomenuto, ovo će zahtevati od vas da prisustvujete terminu za biometriju i intervjuu.

Supružnici koji nisu iz Amerike mogu podneti zahtev za radnu dozvolu i putnu dozvolu za putovanje van Sjedinjenih Država ili nalaženje posla dok čekaju zelenu kartu.

#3 I vi i vaš budući supružnik ste van Sjedinjenih Država

Ako želite da dovedete svog supružnika u Sjedinjene Države i venčate se ovde, a zatim zajedno živite u Americi, najbolja opcija je da dobijete K1 vizu. Ova verenička viza će omogućiti vašem budućem supružniku da kasnije prilagodi status.

Sa druge strane, ako želite da se venčate u Sjedinjenim Državama, ali više volite da se vratite u matičnu državu svog supružnika imigranta da biste podneli zahtev za zelenu kartu (zbog zaposlenja ili porodičnih razloga), možete se venčati i uz privremenu vizu. Ipak, prema „pravilu od 90 dana“, nećete moći da prilagodite status u Sjedinjenim Državama.

Druge mogućnosti

Sada, možete se pitati da li možete imati svoje venčanje u inostranstvu. Odgovor na ovo pitanje je da; možete imati ceremoniju venčanja i u početku živeti u inostranstvu, i sve dok je vaš brak registrovan kod lokalnih vlasti, biće priznat u Sjedinjenim Državama. Sve što vam treba kao dokaz je vaš venčani list koji su izdali priznati organi.

Ipak, postoje neki izuzeci kada USCIS neće priznati vaš brak čak i ako je kao takav važeći u mestu gde ste imali ceremonije venčanja. Ovo se odnosi na poligamne veze, brakove maloletnika, porodična partnerstva, brakove preko punomoćnika u kojima jedna osoba nije bila prisutna tokom ceremonije. Naravno, one koje se često koriste – veze koje se sklapaju isključivo u imigracione svrhe neće biti prihvaćene bez obzira gde se venčanje održalo.

USCIS veoma ozbiljno shvata namere da se emigrira u Sjedinjene Države na osnovu bračne prevare. Ako službenici USCIS-a sumnjaju da niste u zakonskom braku, mogu tražiti od vas da dokažete da je brak bona fides, što znači da je sklopljen iz ispravnih namera.

Ovo može biti jedan od vaših zadataka tokom intervjua, ili bi moglo biti dovoljno da uz prijavu priložite neke dokaze (fotografije sa vašeg venčanja, rute putovanja, zajednički bankovni računi, itd). Osim toga, brak sa strancem za novac je takođe nezakonit.

Imigracione prevare mogu dovesti do zatvorske kazne do pet godina, novčane kazne do 250.000 dolara, ili čak i jednog i drugog, prema Zakonu Sjedinjenih Država § 1325 : Nepravilan ulazak od strane stranca.

Mogu li se oženiti/udati svojim partnerom, ako smo homoseksualne orijentacije?

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je 2013.goidne poništio deo saveznog zakona pod nazivom Zakon o odbrani braka (DOMA) u kojem se navodi da su ispotpolni brakovi sada legalno priznati. Sada, američka vlada tretira ovu vrstu braka kao bilo koji drugi brak u svrhu federalnog zakona o imigraciji.

Međutim, postoji jedan uslov koji treba ispuniti. Država u kojoj su sklopljeni istopolni brakovi takođe treba da zakonski prizna ovakvu vrstu braka. Pored toga, moraćete da priložite potvrdu o vašem braku koju je izdala vlada kao deo imigrantskog zatheva za zakoniti stalni boravak u Sjedinjenim Državama ili zelenu kartu.

Koliko će ovaj proces koštati?

Cena procesa zavisiće od toga da li podnosite dokument dok ste oboje u Sjedinjenim Državama ili dok je vaš supružnik u inostranstvu. Dakle, u zavisnosti od situacije koja se odnosi na vas, naknade za plaćanje će se kretati do 1200 do 1760 dolara. Pored toga, mroaćete da platite oko 200 dolara za potreban medicinski pregled i sve druge pravne prakse.

Tri godine nakon dobijanja zelene karte, supružnik imigrant može podneti zahtev za američko državljanstvo.

Da li mi treba advokat ako želim da stupim u brak sa strancem?

Nakon što uđete u bilo koji od navedenih procesa, možda neće izgledati sasvim jasno sa datim informacijama. Možda možete zaključiti da ovaj proces možete započeti samostalno, ali odlazak  bez advokata može potrajati ili čak dovesti do neuspeha u toku procesa.

Pošto su američki zakoni o imigraciji veoma komplikovani, procedure za prijavu zahtevaju od vas da uradite mnogo papirologije, tako da se možete razmotriti traženje advokatske pomoći za upućivanje da biste pronašli advokata za imigraciju. Ako odlučite da vam je možda potreban pravni savet, pronalaženje pravog advokata za imigraciju je prvi i ključni korak koji treba da preduzmete.

 

Izvor: Lawfirm4immigrants.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0