Dokumenta koja su vam potrebna za putovanje avionom unutar Amerike. Da li možete da letite bez ID-a?

Dokumenta koja su vam potrebna za putovanje avionom unutar Amerike. Da li možete da letite bez ID-a?

Islamorada – ribolovačka prestonica sveta!
15 najboljih mesta u Americi koje treba da posetite tokom septembra
Ovo su 15 najbolje rangiranih turističkih atrakcija na Floridi za 2021. godinu

Bezbednost aerodroma je veoma stroga, ali putnici koji su spremni često imaju manje stresno iskustvo u odnosu na ostale. Kada putujete na američke aerodrome, potrebno je da prođete bezbedonosne kontrolne punktove kojima upravlja Uprava za bezbednost transprota ili TSA, koja osigurava bezbednost putovanja avionom. Obavezno ponesite sa sobom važeći oblik identifikacije tokom leta kako biste osigurali brz prolazak kroz proces Uprave bezbednosti transporta.

Prolazak kroz provere na aerodromu Uprave za bezbednost

Svi putnici avioprevoznika moraju proći kroz bezbedonosne kontrolne punktove na putu do svog prolaza ka avionu. Pregledi uključuju detektore metala i rendgenske snimke prtljaga, a svaki odrasli putnik će morati da pokaže važeću formu lične karte zajedno sa avionskom kartom pri ulasku na liniju za pregled. Važno je da imate ispravan lični dokument kako biste ubrzali proces.

Uslovi za identifikaciju (potrebna dokumenta)

Svaki odrasli putnik stariji od 18 godina mora da pokaže ličnu kartu pri ulasku na kontrolne punktove Uprave za bezbednost transporta. Postoje brojni oblici važećih ličnih dokumenata, uključujući vozačke dozvole ili druge državne lične karte sa fotografijama koje izdaje Odeljenje za motorna vozila, kao i američke pasoše ili pasoške knjige (passport books). Putnici takođe mogu koristiti stalnu boravišnu kartu, poznatiju kao zelena karta (permanent resident card), pasoš koji je izdala državna vlada, karticu za odobrenje zaposlenja od strane USCIS-a (Američke službe za državljanstvo i imigraciju), karticu za prelazak granice ili HSPD-12 PIV karticu. Potpunu listu važećih ličnih dokumenata  potražite na web stranici Uprave za bezbednost transporta.

Deca mlađa od 18 godina ne moraju da pokažu ličnu kartu kada putuju u Sjedinjene Države i u pratnji odraslog pratioca. Međunarodnim putnicima će i dalje biti potreban pasoš, čak i kada su maloletni. Pre putovanja proverite sa svojim aerodromom da li vašem detetu treba određena lična karta.

Real ID vozačke dozvole

Od januara 2018.godine putnici mogu da koriste samo vozačku dozvolu koja sledi smernice Real ID-ja. To u osnovi znači da vozačka dozvola mora izgledati na određeni način i sadržati određene sigurnosne mere koje propisuje vlada. Većina država je sada u skladu sa pravilima REAL ID-ja, ali svi putnici ih možda trenutno nemaju. Ako nemate Real ID vozačku dozvolu, moraćete da pokažete drugi oblik lične karte, odnosno dokumenta, na kontrolnom punktu Uprave za bezbednost transporta. Pasoš je dobra rezervna opcija, ali postoje brojni lični dokumenti koje dozvoljava Uprava za bezbednost transporta. Pogledajte kompletnu listu odobrenih dokumenata na web stranici Uprave za bezbednost transporta.

Šta ako zaboravite ličnu kartu?

Možda ćete moći da letite čak i ako zaboravite ili izgubite ličnu kartu. Službenici Uprave za bezbednost transporta mogu pregledati putnike u procesu verifikacije identiteta, koji prikupljaju informacije poput vašeg imena i trenutne adrese. Ako budete potvrđeni, biće vam dozvoljeno da letite, mada ćete možda biti podvrgnuti dodatnom pregledu poput pretresanja. Dođite najmanje dva sata pre leta kako biste bili sigurni da nema zastoja ili problema na kontrolnim punktovima.

 

Izvor: Traveltips.usatoday.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0