Dokumentarni film “Teslin narod” 16. februara na američkom javnom servisu PBS

Dokumentarni film “Teslin narod” 16. februara na američkom javnom servisu PBS

Ultra Music Festival ponovo otkazan zbog pandemije koronavirusa
FK Crvenka – Nova sezona MBSL počinje u nedelju
Najbolji noćni klubovi Majamija za nezaboravan provod

Dugometražni dokumentarni film “Teslin narod” reditelja Željka Mirkovića biće prikazan premijerno 16. februara, u 19 časova, na američkom javnom servisu PBS u čast Dana državnosti Srbije, na kanalu „WVIZ World“ iz Klivlenda, saopštili su producenti.

Narator u ovom ostvarenju koji i tumači lik Nikole Tesle u igranom segmentu filma je Željko Dimić, srpski glumac koji već dve decenije živi u Americi. Scenario potpisuju Miloš Rastović, Marko Lopušina, kao i režiser i producent – Željko Mirković.

Dokumentarni film „Teslin narod“ do sada je uvršten u prestižne arhive SAD i sveta kao što su: Academy of Motion Picture Arts & Sciences, Library of Congress Washington, D.C Harvard University Library, Boston Public Library, Columbia University Library, Yale University Library, New York Public Library i mnoge druge.

Zapaženi filmski projekat je osvojio mnoge nagrade u svetu i imao kvalifikacije za nominaciju za Oskara.

Film predstavlja nesvakidašnje putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Kroz priče istaknutih Srba pored Nikole Tesle i Mihajla Pupina, publika u filmu upoznaje i trostrukog dobitnika Pulicerove nagrade Volta Bogdanića, Gordanu Vunjak Novaković, jedinu ženu člana njujorške Akademije nauka, srpske inženjere – tvorce Apolo programa, oskarovce sa naših prostora – Karla Maldena, Stiva Tešića, Pitera Bogdanoviča i druge čije je ime upisano u istoriju.

U filmu se može čuti priča o prvom Srbinu u Americi Džordžu Fišeru (Ðorđu Šagiću), koga su spasli ribari po kojima je nazvan, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“ .

Takođe, scenario pripoveda i mnoge zanimljivosti kao što je činjenica da je čuvena „Dži Aj Džo“ igračka napravljena po uzoru na jednog srpskog heroja Mihajla Pejića.

„Teslin narod“ je snimljen i kao dokumentarni serijal i celovečernji bioskopski film, a rađen je u produkciji „Optimistic filma“ i RTS-a, na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasada SAD u Beogradu i Savet za kreativne industrije predsednice Vlade Ane Brnabić kao i Srpski Narodni Savez (SNF) iz Pitsburga.

Izvršni producenti su Nikola Lončar, Ðorđe Jovičić, Mikan Velinović, Borislav Jovičin.

24SEDAM

COMMENTS

WORDPRESS: 0