Državljani Amerike moći će da obnove svoj pasoš online, ali postoji jedno ograničenje

Državljani Amerike moći će da obnove svoj pasoš online, ali postoji jedno ograničenje

Prema CDC uredbi koja stupa na snagu u utorak, nenošenje maski u javnom prevozu biće federalni prekršaj
USCIS će isprobati novu verziju testa za dobijanje američkog pasoša. Evo šta je promenjeno
Kako da postanete vozač kamiona u Americi? Evo šta vam je sve neophodno da dobijete CDL

Ako ste odlagali obnavljanje pasoša u Americi, sada je možda pravo vreme da to uradite, zahvaljujući pokretanju pilot programa za ograničen broj kandidata za obnavljanje pasoša online, bez potrebe da šalju ili unose svoj fizički pasoš i prateća dokumenta.

Ovaj portal za obnavljanje pasoša online je sada otvoren za prvih 25.000 ljudi koji se prijave, po principu „ko prvi dođe do mesta, njegovo“, prema navodima Stejt Department-a Sjedinjenih Država. Thrifty Traveler je prvi objavio ovu vest.

Da bi obnovili pasoš putem interneta, putnici moraju imati najmanje 25 godina i moraju obnoviti pasoš koji je prethodno važio 10 godina, izdat između 2007. i 2013.godine i koji treba da istekne u roku od godinu dana ili je već istekao. Oni koji žele da promene svoje ime, pol, datum ili mesto rođenja u svom sledećem pasošu, ne mogu to da učine online.

Pored toga, oni sa planiranim međunarodnim putovanjem u narednih pet nedelja ne bi trebalo da pokušavaju da obnove online jer će vreme obrade za uslugu online obnove biti isto kao i za obnavljanje putem pošte. trenutno vreme čekanja na obradu je osam do jedanaest nedelja za rutinsku uslugu i pet do osam nedelja za ubrzanu uslugu.

Vreme obrade

Putnici mogu da obnove i knjižice pasoša i kartice online za iste naknade kao i obnove koje se ne vrše online, 130 dolara za knjižicu pasoša, 30 dolara za karticu i 160 dolara za knjižicu i karticu pasoša.

Imajte na umu da ako imate pasošku knjižicu i želite samo karticu za pasoš, ILI ako imate pasošku karticu i želite samo knjižicu, ne možete obnoviti dokument putem interneta“, navodi Stejt Department.

Da biste bili uzeti u obzir za online obnavljanje, morate ispuniti sve gore navedene kvalifikacije, kao i druge dodatne koje su detaljno navedene online. Da biste poslali svoju prijavu, počnite tako što ćete kreirati nalog na MyTravelGov online (možete pristupiti ovome klikom OVDE).

Odatle, podnosioci zahteva treba da dobiju e-poruku za verifikaciju svog naloga, koja sadrži link na koji ćete kliknuti kako biste potvrdili da ste napravili nalog i aktivirali ga. u roku od 24 sata, Stejt Department treba da registruje vaš MyTravelGov nalog, nakon ćega se požete prijaviti na njega i započeti prijavu.

Morala sam da čekam samo četiri sata nakon otvaranja naloga“, rekla je viša menadžerka marketinga TPG-a Caroline English. „Onda su zatražili da obnovim pasoš na početnoj stranici mog naloga“.

Odatle ćete dovršiti aplikaciju, koja uključuje postavljanje JPEG fotografije sebe za novi pasoš. Caroline predlaže korišćenje aplikacije kao što je Passport Booth za pomoć pri snimanju i otpremanju fotografije.

Aplikacija je to učinila veoma lakim, ali je i dalje bilo super stresno jer imam minimalne senke na licu i brinula sam se da neće prihvatiti fotografiju“, navela je.

Osim fotografije, ostatak aplikacije je relativno jednostavan.

Ograničeni proces javnog pilot istraživanja će nam pomoći da testiramo funkcionalnost i osiguramo da sistem funkcioniše kako je dizajniran. Očekujemo potpuno javno pokretanje online opcije obnavljanja pasoša putem interneta sledeće godine“, potvrdio je portparol Stejt Department-a putem e-maila. „Online portal će se zatvoriti za nove kandidate kada dostignemo cifru od 25.000 prijava za ovo pilot istraživanje“.

Stejt Department očekuje da će pokrenuti dodatne mogućnosti otvorene za širu javnost da učestvuje u ovom pilot programu kasnije ove godine, nakon izvršne naredbe predsednika Joe Biden-a u decembru da agencija primeni novo iskustvo obnavljanja pasoša online koje ne zahteva nikakvu fizičku pripremu dokumenata koja se šalju poštom.

Ostvarujući ovo obećanje, radili smo na obezbeđivanju sigurnog i bezbednog online sistema obnavljanja pasoša“, rekao je portparol agencije. „Naš novi sistem će uštedeti novac našim građanima, vreme i trud, tako im omogućavajući da brzo i lako obnove svoj pasoš“.

Kandidati treba da dobijaju redovne e-poruke o statusu svoje prijave, kao što to rade kandidati koji nisu online.

 

Izvor: Thepointsguy.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0